Analize și opinii

Mirel Palada anunţă că AUR a ajuns al doilea partid ca intenţie de vot după PSD

La alegerile parlamentare din 2020, cu două săptămîni înainte de ziua votului, institutul Sociopol coordonat de mine a fost singurul care a avut curajul și probitatea profesională (deontologică, ah ce cuvînt mînjit de tefelei) să anunțe public că AUR intră în Parlament, cu mult peste pragul de 5%.
În acele săptămîni, am fost pur și simplu năpădiți de un val de contestare cumplit de agresivă, mitocănească și otrăvită. Am fost făcuți în toate felurile – securiști, kaghebiști, rusofili, primitivi, homosexuali, vînduți și lepre statistice.
A venit ziua votului și, ce să vezi, am avut dreptate.
Repet: am fost singurul institut de sondare a opiniei publice care a avut curajul să spună adevărul rezultat din sondaje. Cum am publicat noi sondajul, cum au sărit imediat celelalte institute, Dîncu și Pieleanu și Buble și Ștefureac, să emită gogomănii convenabile pentru a neutraliza sondajul nostru.
Pe moment, le-a ieșit. Ne-au inundat cu fulminanta lor pricepere aproape civilă. Pe termen mediu și lung, însă, efectul a fost invers. Lumea a ținut minte că Sociopol a fost singurul care a spus adevărul, chiar dacă acesta era neconvenabil hoardelor de securiști care conduc țara.
Acum se apropie din nou momentul alegerilor. E drept, mai e încă un an. Dar patima la adresa sondajelor este la fel de puternică. Sîntem în continuare atacați, pentru că avem curajul să nu cîntăm în date. Cum îndrăznești să spui că AUR este pe 20% și pe locul doi, mult peste PNL? Pentru că așa stau lucrurile. Cum îndrăznești să spui că PSD și mai ales PNL sînt în erodare din ce în ce mai bine definită? Pentru că așa stau lucrurile.
Cum îndrăznești să spui adevărul? Pentru că sînt civil și asta fac de cînd mi-a pus providența SPSS-ul în mînă și distribuțiile statistice în creier. Spre deosebire de alții, țin cu meseria mea, nu cu bilețelele galbene primite de la stăpînii cu epoleți.
Mai jos, textul scris cu cîteva zile înainte de rezultatul alegerilor. Cînd, ce să vezi, sondajele noastre au fost confirmate cu vîrf și îndesat. Iar cele ale sistemicilor de Dîncu, Pieleanu, Buble și Ștefureac au fost aruncate în derizoriu. Ghinion.
Țineți minte vestitele vorbe de înțelepciune ale poporului român: PalaDA, PieleaNU. Românii merită tot ce e mai bun.
“Mi-am început cariera fulminant, în 2000. Cu Adrian Sîrbu aruncînd cu scrumiera după noi, că nu credea în sondajele care-l arătau pe Corneliu Vadim Tudor în creștere fulminantă, de la o săptămînă la alta.
Vestitul mitocan Adrian Sîrbu, care a crescut o țară după chipul și asemănarea sa, “am cu ce, mă”, evident că știa el mai bine. Cum să vină niște puțoi de puțoi să-i contrazică mintea sa sclipitoare și genială? El, singurul care știa cu adevărat cum stau lucrurile în realitate. Doar el. Doar el, perfectul.
Iete că mintea sa sclipitoare și genială a dat rateu. Lucrurile au fost precum în sondaje, nu precum credea el că stă realitatea. Realitatea a refuzat să se plieze după aroganța sa mitocănească. Și Vadim a intrat en fanfare în turul doi. Și distinsul mitocan Sîrbu dintr-o dată s-a apucat să facă ședințe de criză. Ce ne facem fetelor, cum îl oprim pe Vadim. A fost intens. A fost cool. Dintr-o dată, sondajele erau bune și spuseseră adevărul.
De atunci am tot trăit chestii de-astea. E una din carasteristicile recurente ale profesiei mele. Am atîtea exemple, că mi-e și lene să le scriu.
Cînd vă convin sondajele, sînt cele mai bune și mai precise. Cum vin să contravină prejudecăților, dorințelor, ideologiei voastre, dintr-o dată henț! Sînt falșe și neadevărate. Nenorociții de sociologi ne manipulează și ne hrănesc cu sondaje false. Dintr-o dată nu mai credeți în sondaje. Și pe urmă credeți cînd e prea tîrziu.
La început eram plin de furie la adresa unor asemenea acuze. Pe urmă mă amuzau. Acuma, sincer să vă spun, mă lasă rece. Cum zicea Rhett Butler: frankly, pufoșilor, I don’t give a damn. Ah, ce plictisitor. Ah, ce predictibil.
Dar să zicem că e ca voi. Că vă manipulez și că vă pielenizez. Bine, mă. Să zicem că e așa. Să zicem că sînt și eu un pui de Pieleanu și că vă dau ceață la mal. Să zicem că Palada cîntă în sondaje.
Am și eu o întrebare cinică. Voi chiar credeți că aș face asta cu o săptămînă înainte de alegeri? Că risc să-mi fut credibilitatea pentru un fleac? Eu intenționez să mai fac sondaje mult timp de aici înainte, să vă scot la pensie cu sondajele mele geniale. Și pentru un amărît de 7% voi credeți că-mi pun pielea la saramură, să devin următorul Pieleanu al acestei țări pline de Pieleni necesari?
Da, mă. Știu. Sînt cu rușii. Pupa-m-ați în vîrful carnetului de kaghebist. Da, mă, știu. Sondajele mele sînt false. De-aia le căutați toți cu limba scoasă, pupa-m-ați în procente să mă pupați.
Da, mă, știu. Vă manipulez. Cum să nu. Altceva n-am mai bun de făcut decît să intru în competiție cu restul de catralioane de manipulatori care se joacă cu creierii voștri proști și naivi mai abitir decît se joacă mîța cu motoceii de la sobă.
Vă pupă sociologul. Fix în vîrful eșantionului vă pup. Vorbim luni seară, pe 7 decembrie, cînd începem să avem date oficiale. De-abia aștept să-mi explicați voi savant de ce Securitatea n-a putut să-i oprească pe ruși. De-abia aștept să-mi explicați cu lux de amănunte, pe baza rezultatelor oficiale, de ce Securitatea nu se pricepe să-și facă treaba.
Ghinion.”