Analize și opinii

Mircea Morar: „La alegerile acestea mi-a fost dat să văd același fanatism partinic cum era pe la începuturile democrației, prin anii ’90”

Dacian Ciolos si Dan Barna sustin declaratii dupa aflarea rezultatelor preliminare ale alegerilor europarlamentare 2019, duminica, 26 mai 2019. Inquam Photos / George Calin
La alegerile acestea mi-a fost dat să văd același fanatism partinic cum era pe la începuturile democrației, prin anii ’90. De ce spun asta? Deoarece o prietenă de-a noastră fostă colegă de muncă cu mine, candidat din partea PLUS la consilul local Sibiu, m-a șocat cu un mesaj.
Știind că a candidat, ca un amic bun ce sunt am sunat-o sa văd dacă a intrat in consiliu și să o felicit. Evident că între noi au mai fost polemici politice deoarece ea era un fan #rezist și PLUS, eu exact diamentral opus. Ei și după mai multe clinciuri am decis, cam acum 2 ani, să nu mai discutăm politică deoarece nu merită sa riscăm prietenia pentru politică. Zis și făcut, până la momentul Z al alegerilor locale, când nu îmi răspunde la telefon și îmi dă un mesaj ce m-a lăsat mască. Cu atât mai mult cu cât venea după 2 ani de la pactul nostru de neagresiune politică. Redau mai jos mesajul ei primit pe whatsapp :
“Servus. Ne vom putea auzi doar după ce vei face o postare publică în care îți vei cere scuze pentru tot noroiul pe care îl arunci în USR-PLUS, de vreo 2 ani, nejustificat. Măcar pentru că m-ai cunoscut pe mine și pe cativa dintre oamenii faini de la PLUS Sibiu! Până atunci rămâi blocat (pe fb) și prietenia noastră e pe hold!
Dacă doresti sa raspunzi acestui mesaj, alege-ti cu grijă cuvintele, există block și pe telon și whatsapp, și nu glumesc!!! Țara asta nu e pusă pe butuci de catre USR-PLUS ci de partidele vechi, iar oameni ca tine care prin ura îndreptată împotriva lor, abateți atentia de la toată nenorocierea adusa în 30 de ani de acești vechi politicieni, și sunteți părtași la acest dezastru.”
Prima replică ce mi-a venit a fost: no, să-mi tuf una….ce-o pățit asta?!?! Evident că i-am dat replica și eu .
“Atunci asta e. Nu retrag nimic din ce am spus și cred despre U-SRI+PLUS. Și mă uimește cum oameni de calitate pot sta în așa partid și în așa alianță. Daca tu crezi că asta e solutia…so be it . Baftă în noul drum.
Să știi că nu agreez tonul ăsta ultimativ. Și greșești când spui că e ură împotriva USR-PLUS. E doar realitatea cauzei și a efectului. Ura împotriva a tot ce este bun și conservator răzbate prin toți porii liderilor voștri, să ne uităm doar la luările de pozitie ale lui Caramitru care vorbeste în numele USR, la osanalele aduse de Ciolos “curcubeilor”, la insultele adresate bisericii și hărțuirea credincioșilor și a bisericii prin tribunale de către indivizi ca Ungureanu. Tu ca om credincios mă uimește cum de nu te deranjează asta. Faptul că tu și toți fanii USR nu acceptați și critica îmi spune multe despre clamata toleranță care o pretindeți a o avea și o pretindeți și celorlalți. Critica USR-ului din partea mea și a altora este o reacție la actiunile lor împotriva a tot ce este valoare conservatoare în țara asta.
Sincer îi apreciam foarte mult dacă se limitau la a ataca politic doar vechile partide și nu marșau pe valul progresimului socio-cultural de tip neo-marxist pe care marșează. Și cel mai mult mă uimește, new-speak-ul lor, ei pretinzându-se de centru dreapta…modern, dar valorile dreptei Credința creștină, Familia naturală și Natiunea le repugnă și le repudiază cu voiosia vechilor bolsevici. Așa că imi pare rău, însă așa cum mă știi eu rămân fidel principiilor mele de a-mi respecta Credința creștină, Națiunea și Familia naturală fundamentul oricarei societăți sănătoase.”
Replica ei a fost: “Da, drumurile noastre se despart aici atunci. Tu nu faci altceva decât să jignești și pentru tine nu-i nimeni suficient de bun și de crestin.”
Evident că a trebuit să am ultimul cuvânt.
“Cu ce jignesc? Oricine este un bun crestin din punctul meu de vedere, atât timp cât nu își insultă biserica și este bun atât timp cât nu vrea răul altora. Și da, tu ești un om bun și creștin bun, eu așa te știam, dar faptul că alegi să te însoțești cu așa oameni cum sunt cei mai sus amintiți încă odată îți spun mă uimește. Nu neg, că pot fi și oameni faini în echipa din Sibiu, dar cel mai tare mă întristează că prietenia noastra pălește în fața pasiunilor politice. Eu chiar așa cu toată “ura” mea față de USR cum spui, deși nu e ură, că aș depune mult efort sentimental pt asta, e doar oarece dispret pt câteva similitudini ale lor cu trecutul bolsevic deoarece așa cum spunea și Winston Churchill “Cunoașteți istoria deoarece în tainele ei stă clarviziunea viitorului”.
Eu nu o să-ți vorbesc pe tonuri ultimative, nu o să te blochez, ci din contra o să te aștept să revii la sentimente mai bune în ce ma privește și în ce privește prietenia noastră pe care am apreciat-o sincer și de care m-am bucurat și eu și Angela foarte mult. Și eu sunt la fel de scârbit de politicienii vechi și de mizeria în care băltește societatea noastră dar nu stiu dacă asta e soluția, radicalismul de stânga, mascat în dreapta. Eu cred ca solutia este comunicarea. Dar in fine, cum vrei tu.