Analize și opinii

MILOGU’ DE LA PICCJ

Ditamai procurorul general Augustin Lazar a trimis scrisorele de jelanie membrilor CSM pe care i-a rugat sa nu il arda la deontologie: “Nu exista niciun fel de indicii privind incalcarea normelor de conduita… Reprezinta o pledoarie a subsemnatului pentru apararea statutului de magistrat al procurorului si protejarea independentei acestuia in presiuni si hartuieli mentionate si in documente internationale”.



Fabuloase culisele deciziei Plenului CSM de luni, 3 decembrie 2018, prin care s-a stabilit, urmare unei sesizari Lumea Justitiei, ca Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar a incalcat Codul deontologic al judecatorilor si procurorilor – atunci cand a sustinut ca “inculpati de rang inalt” o convoaca pe Laura Kovesi la audieri “in alt mediu in afara de cel judiciar”, respectiv in comisia parlamentara “Sufrageria lui Oprea” – caci ele dovedesc disperarea lui Lazar de a nu fi atins la imagine, astfel incat sa mai fie create noi ocazii pentru inlaturea sa de la sefia Parchetului General.

Lumea Justitiei publica in exclusivitate scrisorica pe care procurorul general Augustin Lazar s-a preocupat sa o transmita fiecaruia membru al Consiliului Superior al Magistraturii inainte de inceperea sedintei Plenului de luni, in care urma sa se dezbata punctul 12 privitor la contestatia formulata de Inspectia Judiciara impotriva Hotararii nr. 376/2016 a Sectiei pentru procurori a CSM, Hotararea prin care Lazar fusese albit, constandu-se ca nu a incalcat Codul deontologic. Asa cum se stie,  punctul mai sus amintit de pe ordinea de zi a fost solutionat prin admiterea contestatiei Inspectiei Judiciare cu un vot de 9 la 8.

Conform scrisorii care poarta numele lui Augustin Lazar si care s-a aflat in mapa fiecarui membru CSM care a participat la sedinta Plenului din 3 decembrie 2018, reprezentantii Consiliului au fost rugati sa nu admita contestatia Inspectiei Judiciare si sa mentina concluziile Sectiei pentru procurori, care a decis ca acesta nu a incalcat dispozitiile art. 17 din Codul deontologic.

In cuprinsul jenantei scrisorele, Augustin Lazar precizeaza ca “este evident eronata interpretarea ca i-as fi numit inculpati pe membrii comisiilor parlamentare”, din contextul declaratiei reiesind, zice cel care inca ocupa functia de procuror general al Romaniei, ca “nu urmareste ofesarea membrilor altor institutii”.

Fata de aceasta situatie, conchide Lazar in scrisorica de “va rog frumos”, “nu exista niciun fel de indicii privind incalcarea normelor de conduita ale judecatorilor si procurorilor”, subliniind in final ca “interviul reprezinta o pledoarie a subsemnatului in calitate de procuror general” (de parca asta l-ar absolvi de vina) si urmareste “apararea statutului de magistrat al procurorului si protejarea independentei acestuia de presiuni si hartuieli mentionate si in documente internationale”.

Chiar asa, ca tot a adus vorba… poate ar fi bine ca Augustin Lazar, daca tot vorbeste despre presiuni si hartuieli, sa si indice care sunt acele “presiuni si hartuieli” la care sunt supusi procurorii, de catre cine au fost facute, sub ce forma si ce efecte au avut asupra acestora. Concret! Nu de alta, dar asemenea celor care intocmesc “documente internationale”, indica aspecte din activitatea desfasurata in cadrul sistemului judiciar pe care nu le exemplifica si nu le detaliaza niciodata, lucru care nu face cinste unui procuror.

Iata scrisorica de jelanie a lui Augustin Lazar trimista tuturor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii inainte de sedinta Plenului de luni 3 decembrie 2018:


Autor: Elena Dumitrache

Sursa: luju.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu