Analize și opinii

MICHEL HOUELLEBECQ: „MAREA ÎNLOCUIRE” ESTE UN FAPT

Michel Houellebecq, cel mai mare autor francez în viață, în timpul unei discuții ample cu influentul filozof francez Michel Onfray: „Am fost foarte șocat că este numită teorie. Nu este o teorie, este un fapt.”
Marea Înlocuire descrie înlocuirea nativilor europeni din Vest cu non-europeni. „Când vine vorba de imigrație, nimeni nu controlează nimic, asta e toată problema. Europa va fi cuprinsă de acest cataclism. Este în mod obiectiv ceea ce spun cifrele”, a adăugat și Onfray, care a spus că declinul Occidentului este în primul rând un declin demografic.
Ambii gânditori au discutat și despre Islam, dar au avut opinii diferite cu privire la traiectoria acestuia. Onfray a spus că el crede că islamismul „nu este un fenomen atât de puternic”, ci mai degrabă „o reacție la puterea americană”.
„Musulmanii se vor alinia în cele din urmă la Occident sub steagul materialismului consumerist și vor renunța la religia lor, așa cum au făcut deja în mare măsură multe alte popoare, precum europenii”.
Houellebecq crede contrariul, spunând: „Când teritorii întregi vor fi sub control islamist, cred că vor avea loc acte de rezistență. Vor fi atacuri și împușcături în moschei.”
Apoi a adăugat că prezice „Bataclanuri inverse” – o referire la islamiștii care au ucis peste 100 de francezi în clubul de noapte Bataclan din Paris.
„Crezi că vine războiul civil, dar cred că este deja aici, se desfășoară în liniște”, a răspuns Onfray.
Fostul șef al serviciilor de informații din Franța: „Toate experiențele mele acumulate mă fac să prevăd un viitor întunecat, și chiar foarte întunecat, pentru copiii și nepoții noștri.”
Houellebecq și Onfray au abordat o serie de subiecte, inclusiv Uniunea Europeană, Dumnezeu, imigrația și eutanasia într-un dialog de 45 de pagini.
„Vreau să apăr Occidentul, dar trebuie să merite apărat”, a spus Houellebecq. Filosoful și scriitorul, amândoi convinși de declinul inevitabil al Occidentului, discută în profunzime pericolele care îi așteaptă pe europeni, inclusiv transumanismul, Marea Înlocuire, americanizarea, birocrația europeană, decreștinarea, ecologismul și războiul aflat în desfășurare în Ucraina, toate subiecte care ne ocupă timpul.
„Datele demografice confirmă că „Marea Înlocuire” este reală”, afirmă Michel Onfray. „Statisticile privind etnia în unele națiuni occidentale sunt interzise pentru a ascunde adevărul”, afirmă el.
„Houellebecq și Onfray împărtășesc acuzația de a fi reacționari – mass-media stângiste îi etichetează adesea a fi reacționari de dreapta. Ei sunt, fiecare în felul lui, sub auspiciile decadenței noastre. Ei examinează măruntaiele civilizației noastre cu sinceritate și perspicacitate. De asemenea, amândoi sunt foarte diferiți”, scrie Le Figaro.
“Esti ca mine. Ești un populist!” îi spune Onfray, la care Houellebecq răspunde: „Îmi pare bine. Fiind de dreapta, am îndoielile mele, dar „populist mi se potrivește”.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu