Analize și opinii

MCV este pe bani!

Asa cum era de asteptat, ”dezvaluirea” raportului MCV a inflamat clasa politica de la noi mai mult ca oricand. Si oricum peste cat era necesar. Practic a fost scanteia care a aprins din nou focul ce ardea mocnit, astfel ca in timp ce Opozitia urla ca din gura de sarpe ca vom fi dati afara din Uniunea Europeana, Puterea depaseste in sfarsit un ”prag psihologic” si se indreapta impotriva ”Dictatului de la Bruxelles” la chiar Curtea de Justitie a Uniunii Europene.



Insa in toata aceasta isterie generalizata si bine intretinuta chiar in cadrul unei operatiuni disperate ca Romania sa preia Presedintia Consiliului Uniunii Europene cu ”guvernul meu”, fie el si unul finlandez, niciun lider politic de la Bucuresti nu a avut inspiratia sa iasa public si sa le spuna romanilor adevarul verde in fata : MCV este pe bani! Da, da, pe bani! Pe multi bani!

Razbunare pe rachete!
Dar de unde atata ”cap limpede” la politicienii nostri, ca de la analistii militari la vedere chiar ca nu mai avem nicio pretentie sa transeze odata pentru totdeauna ”dilema” din jurul MCV. Si anume sa explice raspicat ca ”veriga lipsa” din lantul MCV cu care comisarii bruxellezi incearca din nou sa ne sufoce si asa timidele initiative eurosceptice este una exclusiv financiara.

Si sa lege astfel rezolutia Parlamentului European, la pachet cu MCV-ul inchizitorial la adresa Romaniei strict de planul de a lovi in interesele militare si economice tot mai crescande ale Administratiei Trump in tara noastra. Practic, dupa cum bine o stiu initiatii sistemului, ”gargara” ideologica de la Bruxelles nu este decat o tentativa de lovitura data de Uniunea Europeana nu atat Romaniei, cat Statelor Unite ale Americii! Iar apropierea tot mai fatisa a actualei puteri politice de la Bucuresti de strategia eurosceptica si nationalista promovata intens de ”Miscarea” Adminisitratiei republicane nu a facut decat sa-i irite si mai rau pe comisarii europeni. Care oricum erau foc si para dupa ce contractele militare in frunte cu cele privind achizitia de rachete  au fost castigate pana acum exclusiv de companii americane. Asadar, atat Rezolutia cat si MCV nu au in spate decat interese strict economice! Si rolul de a mai potoli cat de cat furia companiilor franco-germane care se vad scoase din jocul inarmarii globale nu doar in tarile ”grupului de la Visegrad”, dar, mai nou, si din o Romanie care tine tot mai aproape de SUA. Motiv pentru care, ce-i drept, ar fi mai mult decat ”OK” ca si partenerii strategici americani sa intre ”in lupta” si sa faca un gest prin accelerarea marilor investitii anuntate pentru Romania, ceea ce ar putea inclina considerabil balanta in razboiul economic purtat inclusiv prin metode ”hibride” ca rezolutii politice si ”urecheli” MCV-iste…

Autor: Catalin Tache

Sursa: National