Analize și opinii

Mârlănia preţioasă din televiziuni

O jurnalistă care nu prea este jurnalistă şi care stă cu limbajul şi educaţia cam la acelaşi nivel ca mulţi din generaţia sa ne relata miercuri pe Realitatea TV despre ”un bătrân samaritean” din Slatina. Cică un român care a fugit de securitate şi s-a stabilit în Anglia şi-a vândut apartamentul de la Londra şi a trăit acolo din predarea limbii engleze (adică era profesor!), iar din banii obţinuţi a cumpărat două incubatoare pentru născuţii prematur şi le-a donat spitalului din Slatina.
ion-giuran-q-magazine
”Bătrânul” aşa şi pe dincolo! Care va să zică un român care a refuzat comunismul şi a ales să emigreze şi apoi s-a întors în ţara sa natală nu-i decât un ”bătrân” de 80 de ani. Şi-a riscat viaţa ca nişte netoţi de la Realitatea TV şi din alte televiziuni să-i spună că-i bătrân. Pe parcursul ştirii am mai aflat că românul fugit în Anglia şi întors în ţara mitocăniei publice a întemeiat şi singura bibliotecă în limba engleză din oraş. Ce admiraţie condescendentă din partea jurnaliştilor sfertodocţi care îl numeau cu dezinvoltură ”bătrânul”.

Sunt convins că nici Eli Roman şi nici cei din Realitatea TV şi nici de prin alte posturi şi site-uri nu înţeleg unde este problema. După creierul lor de raţă, un bătrân este un om bătrân iar o bătrână este o femeie în vârstă. Nu vorbind despre cineva cu adjectivul substantivizat bătrân şi bătrână comit una dintre cele mai cumplite mârlănii. Nu realizează decât atunci când le zici că şi ei sunt ”fiii unei bătrâne” sau că mama lor este o bătrână pensionară. Adeseori la ştiri poţi auzi crainicul că ”un bătrân de 60 de ani a fost spulberat pe o trecere de pietoni” sau ”o bătrână de 55 de ani a fost furată de un hoţ”. Pentru ei, bărbat sau femeie înseamnă 30-35, cel mult 40 de ani. Restul sunt bătrâni şi bătrâne.

De bună seamă că nici Eli Roman şi nici alte colege ale sale nu pot fi întrebate câţi ani au, mai ales că a trecut cam mult de când erau domnişoare. Şi consideră întrebarea ofensă. Nu pot fi întrebate nici câte cărţi au citit şi nici ce performanţe intelectuale au. Ce naiba, scriu pe net, au blog sau postează pe Facebook, cum să le întrebi aşa ceva! Şi cum să le zici că sunt needucate şi inculte, că sunt mame şi lucrează la televiziuni şi la ziare cu pretenţii.

Un soi de trufie a vârstei şi o cumplită inconştienţă fac din mulţi jurnalişti un fel de practicanţi ai mitocăniei publice, născută dintr-un soi de fascism al tinerimii inculte şi nepuse la punct de părinţii şi de dascălii ei.

autor: CORNEL NISTORESCU
sursA: cotidianul.ro

Abonează-te la newsletter