Analize și opinii

Maria Grapini la Bruxelles, după reacția lui Hans Klemm în scandalul legilor justiției: ‘De când comentează Ambasada SUA idei, sugestii, propuneri’?

Aflată în Parlamentul European, la început de nouă sesiune parlamentară, umanista Maria Grapini a avut o reacție imediată la comunicatul Ambasadei SUA din România, privitor la propunerile ministrului Tudorel Toader pe noile legi ale Justiției.



Comunicatul Ambasadei sună astfel: “Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creșterea securității și prosperității noastre comune. Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale”.

Europarlamentarul PPU-sl s-a declarat surprins de noua atenționare publică americană, în condițiile în care vorbim de parteneri strategici şi de o diplomație de înaltă clasă.

“Nu văd locul şi rostul unor asemenea reacții, în public, în ochii întregii lumi, când vorbim de parteneri de cursă lungă, care au în spate ani de încredere solidă şi de proiecte de anvergură! Nu apăr Guvernul, nici pe ministrul Justiției, apăr România şi imaginea ei, aici şi oriunde. Mi-a atras deja atenția un coleg, că americanii ne-au tras din nou de urechi şi că se amestecă în subiecte interne româneşti, că doar ştirile circulă…Consider că suveranitatea României e sfântă şi că astfel de poziții oficiale nu sunt de bun augur. Oricum, dacă e să intru în subiect, sunt propuneri de modificare ce vizează un set de legi, nu sunt legi promulgate! De când Ambasada SUA comentează idei, sugestii, propuneri? Că la noi se poartă un război dur pe pierderea sau câştigarea puterii absolute în Justiție o ştim, dar se poartă intern, între “interni”. Suntem un stat suveran, independent şi membru cu drepturi depline al UE! Îndemnul public făcut de SUA, de a combate propunerile, mi se pare absolut ieșit din cadrul diplomației si al respectului reciproc între două state! Chiar săptămana aceasta, am adresat o întrebare scrisă Comisiei Europene, legat de subiectul separării puterilor in stat, răspunderea magistraților şi numirea procurorilor. Voi face public răspunsul, dar, până la urmă, suveran în legiferare este Parlamentul național. Este o propunere făcută transparent si argumentat de către ministrul Justiției şi va urma dezbaterea în Parlament”, a declarat europarlamentarul PPU-sl, Maria Grapini.

Autor: Alexandra Cruceru

Sursa: Stiri pe surse

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu