Analize și opinii

Lustrația Înaltei Curți, o prioritate națională

Cumva imi vine greu sa scriu despre actuala sefa a Inaltei Curti, Cristina Tarcea. Si asta pentru ca in primii mei ani de presa am avut-o ca judecator intr-un dosar politic.



Era in 1994, dansa era judecator la Judecatoria Sectorului 3, iar la Guvernare se afla “Patrulaterul Rosu”, din care facea parte Vadim Tudor – PRM. In octombrie 1994, eram jurnalist la ZIUA si am facut o investigatie privind modul in care sediul central al PRM nu era folosit in scop legal, ci pentru bar, club si alte activitati menite sa aduca bani in buzunare. Impreuna cu revolutionarul Nicolae Dide (fost senator) si alti doi colegi, am fost sa fotografiem sediul central al PRM, loc unde un portar exaltat, vazandu-ne ca fotografiem din strada “cuibusorul de nebunii”, a sarit sa ne impiedice, avand loc o altercatie verbala.

Nu va imaginati insa ce s-a intamplat imediat dupa: senatorul si presedintele PRM Vadim Tudor s-a dus in Parlament si a trantit minciuna apocaliptica cum ca “o banda de huligani condusi de Dide si ziaristi de la ZIUA au devastat si incendiat sediul PRM si l-au linsat pe ofiterul de serviciu aflat la post”. Gluma, gluma, dar politia politica s-a activat instant si niste militieni de la Politia Sector 1, condusa pe atunci de colonelul Viorel Croitoru Merisoneanu (fost sef al Militiei Capitalei) ne-a umflat pe toti patru de la Redactia ZIUA, ne-au anchetat in camere separate, si ne-au trimis a doua zi in judecata contraventionala, pentru asa-zisa patrundere fara drept in sediul unui partid, militianul Croitoru scriind in procesul verbal ca nu considera indestulatoare pedeapsa amenzii si ca cere inchisoare contraventionala. Judecatoarea Cristina Tarcea, de la Judecatoria Sectorului 3, ne-a pus imediat in libertate si a anulat actul mizerabil al Politiei Sector 1, fara a se lasa influentata nici de tumbele procurorului de sedinta Toma George Pisculescu, care tipa sa mergem la puscarie, si nici de presiunile politice dinspre “Patrulaterul Rosu”!

Asa am cunoscut-o pe Cristina Tarcea, pe pielea mea, ca un judecator vertical si de atunci i-am purtat si aratat ori de cate ori ne-am intalnit respectul cuvenit. Si azi cred ca doamna Tarcea, ca om, are un fond bun.

Din nefericire, in ultima perioada am fost nevoit sa constat ca doamna Cristina Tarcea nu mai este judecatorul pe care l-am cunoscut si asta poate nu ar conta deloc, dar ceea ce a ajuns azi Inalta Curte de Casatie, dupa amprenta patronajului Liviei Stanciu si mai ales a Cristinei Tarcea, e strigator la cer.

Inalta Curte a ajuns o mizerie de instanta. De la mizeria din cladire (fost sediu DIE) sufocanta si plina de dulapuri cu dosare pe toate coridoarele si pana la prostitutia profesionala a unora dintre judecatorii care o compun. Nu cred ca exista ceva mai infiorator sa constati ca magistrati de cel mai inalt nivel, in sali care iti impun maxima solemnitate, se preteaza la solutii golanesti, care nu au nimic de-a face cu legea si probatoriul, ci mai degraba cu aratarea muschilor si executiile. Infiorator sa constati ca exista magistrati care s-au vandut serviciilor secrete, au activat pe protocol, au participat la mese cu sefii serviciilor, dar au nesimtirea sa stea mot in fruntea completelor si sa judece. De fapt ei nu judeca, cat executa, si baga groaza in nefericitii care au ghinionul sa pice la completele lor.

Pacat ca barourile si sefii UNBR tac si se fac ca nu vad abuzurile si ii lasa pe avocati sa faca figuratie in fata acestor asa-zisi judecatori supremi, cand in toata tara ar trebui sa se porneasca un val de recuzari in cascada a tuturor celor care au lucrat pe protocol cu serviciile, sa li se ceara de toata societatea sa se care toti la pensie si sa ne lase in pace!

Nu scriu de pe margine cand vorbesc despre ce a ajuns ICCJ sub Cristina Tarcea si predecesoarea ei. Imi amintesc cum la inceputul lui 2018 ne-au executat sectiile civile pe mine si colegii de la Antena 3, in procesele satelite celui cu Laura Kovesi, pentru ca in final, un complet abuziv sa ordone Curtii de Apel Ploiesti sa ne judece fara sa se admita nicio proba, doar ca se se dea solutie pe loc.

Nu pot sa uit nici cum la scurt timp, vreo 10 – 20 de judecatori de civil, au dat ei o decizie de indrumare peste noapte si au furat dreptul romanilor de a avea parte de recurs in civil, asa cum a decis Curtea Constitutionala. Sunt convins ca decizia s-a dat pentru ca fosta sefa a DNA sa ramana cu banii nemeritati in buzunar, anuland-se recursul nostru aflat pe rol, chiar daca pentru asta mii de justitiabili au avut de suferit prin anularea ca inadmisibila a tuturor recursurilor lor.

Am discutat personal cu judecatori ICCJ – cunosc atatia de cand sunt jurnalist – si multi recunosc in intimitate ca exista o teama. Teama de sefi si de serviciile din spatele lor.

Sa nu uitam circul facut de Tarcea, cu protocolul ICCJ – PICCJ – SRI, “cu semnatura falsa” a fostului presedinte judecatorul Nicolae Popa. A facut Tarcea ceva sa ne spuna ce, cum si cat s-a lucrat pe protocol? Cine au fost judecatorii care erau sclavii SRI? Nimic! Pupatorii in fund ai SRI au continuat bine mersi sa apara cu nesimtire in completele de penal, sa condamne cum vor, fara probe, iar unii sa mai dea si achitari, sa para ca s-au facut baieti cuminti peste noapte!

Nici azi nu s-au dat explicatii ce cautau toata ziua la ICCJ generalii SRI cu plicurile galbene! Cu solutiile in plic! In loc sa raspunda societatii ce s-a intamplat in relatia SRI-ICCJ, Cristina Tarcea si-a luat pe langa lege functia de sef a Structurii de Securitate a ICCJ, pozitie din care a inceput sa refuze cererile multor instante din tara de a li se declasifica mizeriile de probatorii facute de SRI pe protocol. Cica s-ar afecta “siguranta nationala”…

Cum sa fii sefa a Inaltei Curti, cea mai nobila pozitie in ierarhia puterii judecatoresti, si sa te comporti asa?

Cum sa iti permiti sa sfidezi legea si sa nu tragi la sorti Completele de 5, doar ca sa stai tu mot in fruntea lor? Sa se ajunga la anularea atator procese… hai sa ne gandim ca o persoana pusa in libertate din cauza nelegalitatii compunerii completelor, ar fi ucis intre timp… cine raspundea?

Ce ne facem cu Completele de 3, de 2 si de 1, care nici azi nu s-au tras la sorti (chiar daca legea nu prevede, dar nimic nu impiedica) dar fata de care nu s-a procedat la stabilirea lor potrivit legii, ci pe baza unui regulament care incalca legea, facut pe sest in laboratoarele ICCJ?

Nu cred ca Tarcea realizeaza ca la inceput de an 2019, avea obligatia sa purceada la constituirea completelor de 3, de 2 si 1, de la toate sectiile ICCJ, conform legii! Nu pe regulament, cum a facut in 2018! Aici e vorba de mii de procese care pot ajunge la anulare, nu de cateva zeci cate au fost anulate deja din cauza nelegalei constituiri a Completelor de 5.

De ce s-a comportat Cristina Tarcea, in mod repetat, in a mentine starea de anormalitate de la ICCJ? Ipoteza mea este ca sefa ICCJ e avuta la mana de SRI! Si banuiesc asta pentru ca au trecut ani de cand presedintele Klaus Iohannis a numit-o in functie, iar verificarea aspectului legal, daca a colaborat sau nu cu Securitatea – conditie eliminatorie – nu a fost nici azi realizata. Cum a putut fi numita intr-o atare functie, de prima mana, o persoana fara a fi verificata? Lumeajustitiei.ro a primit recent de la CNSAS raspuns ca si azi, dupa doi ani de la numire, inca se verifica daca Tarcea a colaborat sau nu cu Securitatea! Cine putea obstructiona activitatea CNSAS atata timp? Si sa nu-i trimita dosarul? Evident ca doar SRI! Sa credem ca Hellvig nu stie?…

Cred ca SRI – mai precis anumite persoane de la varful acestui serviciu – are interesul sa faca ce vrea cu ICCJ, ca sa poata sa baleteze cum vor in slujba serviciilor secrete straine si sa decida, ca si in trecut, ce sefi de partide sa fie eliminati la momentul potrivit. Sa nu uitam ca directorul SRI Eduard Hellvig a semnat in 2016 protocolul cu procurorul general Augustin Lazar, dupa ce amandoi au facut pe prostii! Parerea mea e ca Hellvig simuleaza primavara, dar in realitate cauta sa-si pastreze controlul pentru ca e si pielea lui in joc. Hellvig, ca si Kovesi, ca si Lazar, ca si Coldea si Maior, sunt in aceasi oala, ei trebuie sa raspunda pentru campul tactic creat in justitie, prin protocoalele ilegale. Astia au comis dupa mintea mea cea mai mare coruptie din stat! Astept ziua in care vor raspunde!

Tarcea trebuie sa plece de urgenta din ICCJ, iar dupa ea toti judecatorii care au colaborat cu SRI. Lustratia Inaltei Curti trebuie sa inceapa cat mai curand! Asa cum in 1997 fostul presedinte al Romaniei Emil Constantinescu a emis un decret prin care a eliminat de la Curtea Suprema vreo 20 de judecatori care fusesera secretari ai partidului comunist pe instante, asa si in prezent este nevoie de o lege care sa ii elimine pe judecatorii care au colaborat cu serviciile de informatii pe baza de contract – protocol.

Nu exista alta sansa de insanatosire a ICCJ! Poate credeti ca la ICCJ toti judecatorii gandesc sa scape de sistem! Nu e deloc asa. Unii nu-si doresc sa dispara sistemul! Unii judecatori au facut atatea nenorociri la viata lor, incat nu vor sa iasa de sub aripa sistemului securistic. Si-l doresc cu toata fiinta, ca sa se vanda in continuare, sa se puna in slujba lui si sa aiba protectia garantata! Pentru ca le este frica de executiile pe care le-au comis cand se credeau invincibili in tovarasia cu SRI.

Autor: Răzvan Savaliuc

Sursa: Corect News

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu