Analize și opinii

Luminița Arhire: RĂZBOIUL „(ÎN)CRUCIȘĂTORILOR”

MOTTO: Cristian Tudor Popescu (despre Moise Guran) : „Eu nu cer nimic. Regret doar orice vorbă schimbată vreodată cu acest ins. Vă rog să mă iertați, stimați Republicani, și vă asigur că asta nu se va mai întâmpla în această viață.”(REPUBLICA.ro, 6 martie 2020)



Moise Guran (despre Cristian Tudor Popescu): „Să fim atenți cum îmbătrânim, domnule Popescu. Atât am avut de spus.” (EUROPA FM, 6 martie 2020)

De fapt, nici nu știu cum se zice corect: „războiul crucișătorilor”, că doar e vorba de doi bărbați falnici, înveliți în treninguri de firmă sau al „crucișătoarelor”, cum scrie la DEX și cum ar părea chiar și mai normal, deoarece marea confruntare pare mai curând o păruială de gen neutru, „dăcât că” și cu poșete cărate-n coafuri, și cu rimeluri scurse pe obraz.

Nimic n-aș scrie despre conflictul titanilor presei dacă dânșii n-ar fi fost „IN LOVE” până mai ieri, până pe 13 ianuarie 2020. Da, da, ultima emisiune cu deontologii Moise și CETEPEU, atunci a fost. Și erau pe aceeași parte a baricadei …

CTP: „Sunt foarte puțini oameni care au proiecții… d-astea… adică au depășit omul peșterilor… ca să-și imagineze ce va fi peste șase luni, un an…”

Moise: „Ține de Miorița, sau de ce anume…”

CTP: „…De spiritul mioritic!” ( Moise zâmbește cu căldură, suflecându-și mânecile -cei doi se înțeleg PER-FECT!)

Ca de la jurnalist de dreapta la jurnalist de dreapta.

La doar două zile de la această minune de înțelegere între crucișătoare, domnul Moise renunța însă la jurnalism și se înscria în USR. Dacă nenorocirea nu se petrecea, și-acum ar fi „talkshowit” cei doi maeștri la EUROPA FM, contribuind la ridicarea conștiinței poporului, într-o frățietate de invidiat! Și n-am fi aflat niciodată de la CTP următoarele:

„Cum știți, am participat anul trecut la emisiunea săptămânală Piața Victoriei, moderată de Anca Simina, alături de dl. Guran. N-am făcut-o cu plăcere. Nu m-au entuziasmat vreodată stilul forfotă, bălăriile logice, apărute după sentințe bombastice și greșeli de informare ale domnului în chestiune.”

Ei, maestre! Păi asta e exact cum a spus Vasile Cîțu, la audierile din 17 februarie 2020:

„Amendamentele USR, în mare parte au fost aprobate, chiar dacă unele dintre ele nu au fost… să știți că unele dintre ele nu au fost în interesul cetățeanului, le-am aprobat și pe acelea, nu vreau să intru în detalii, dar le-am aprobat!”

Să recunoaștem, totuși, că fractura nobilelor sentimente s-a produs în finalul emisiunii din 13 ianuarie 2020, cea în care Moise se pregătea să facă pasul către politică, dar voia să credem că el încă se mai frământă. Noi însă am înțeles repede căci mai văzusem filmul ăsta -și mă gândesc în clipa asta la Rareș Bogdan, care era și el sfâșiat între puritatea sufletească și deontologia sa de jurnalist ca o stâncă, pe de o parte, și oportunismul său dezgustător și feroce, pe de altă parte, cam cu o zi înainte de a se înscrie în PNL.

Moise Guran: „Am fost invitat la o discuție… eu am considerat că nu este responsabil din partea mea să refuz… această discuție va avea loc în această săptămână…

Anca Simina( mieros): „Te tentează calea politică, Moise?”

Moise Guran (știind el bine despre ce e vorba în propoziție): „O să văd despre ce este vorba. Despre calea asta politică despre care noi am mai avut discuții, tot vorbim și vorbim…”

CTP (brusc interesat): „Ce cale politică? La ce partid vreți să vă duceți?

Moise Guran ( cu un ton obosit, inteligent, liniștitor): „Nu vreau să mă duc la nici un partid, domnule Popescu! Nu voi fi consultant politic… ce-am făcut și încă mai fac e să discut deschis cu sute de mii de oameni care ascultă EUROPA FM…”

CTP (scormonind în adâncul lui Moise, fără milă): „Dar dialogul nu este despre lume și viață… este despre eventuala participare a dumneavoastră la alianță… într-un fel sau altul!”

Ei bine, la numai două zile de la această frământare intimă a lui Moise, „el deontolog maximo” de la EUROPA FM, s-a înscris în USR, de nu ne-am văzut! De-aia spun… cum să fi suportat CTP-ul așa un afront?

Și nici bine nu s-a rupt lanțul de iubire, că hopa! răsări din tufișuri, fără rucsăcelul cu pietre la dânsul, Turcescu Robert- un alt deontolog celebru:

„Eu v-am spus ce și cum cu Moise Guran. Unii mi-ați sărit în cap apărându-l. Ei, uite că începe să se prindă lumea. Azi, CTP. Care îl face prost alfabetizat și nu numai. Pe Guran, desigur.”

Așa, da! Că doar jurnaliștii din lumea bună se înscriu în PMP, nu în USR, cum a făcut Moise, „prostul alfabetizat”!

Să revenim… De fapt, motivul oficial al rupturii brutale dintre cei doi „crucișători” a fost cam ca în bancul cu Gheo care-și ascuțea brișca, să-i ia gâtul lui Istvan pentru că ai lui l-au ucis pe Mihai Viteazu acum 400 și ceva de ani… „decât” că el abia acum a aflat…

Așa și CTP-ul… abia în 2020 a aflat dânsul despre un text al lui Moise, scris pe blog în 2014 și în care apăreau următoarele:

”Începând din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmând cu 1907, IAR MAI APOI CU 1989, armata română a tras în plin, omorând de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi oraşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina”.

Cu alte cuvinte, dacă s-a tras în plin în 1989, bine că s-a procedat așa, căci asta a menținut România ca stat! Aoleu! Șifonat, Moise a ținut să precizeze că a fost greșit interpretat:

„Poate opinia mea a fost greșită, categoric a fost greșită în privința modului în care am formulat-o și care ar fi putut lăsa de înțeles că eu aș fi justificat omorârea civililor la Revoluție. Aceasta e o interpretare răutăcioasă pur și simplu.”( EUROPA FM, 6 februarie 2020)

Dar CTP-ul i-a trântit ușa-n nas, cu zgomot.

„… A spune că armata a făcut bine că a tras în cetățenii revoltați ieșiți în stradă în decembrie 1989, la Timișoara, la București, la Sibiu, la Cluj și în alte orașe ale țării, deoarece altfel România ar fi sucombat ca stat, nu înseamnă numai prostie alfabetizată. Nu înseamnă numai ceaușism congenital. Înseamnă o hâzenie pură, clocind în miezul sufletului”. (REPUBLICA.ro, 6 februarie 2020)

Povestea noastră a ajuns la final. Nu mai merge cu consilierea familială… divorțul s-a pronunțat. Moise e liber să-și refacă viața. Și îi sugerez să-și refacă viața cu unul dintre admiratorii săi, deocamdată anonim, cel care a scris pe platforma G4 MEDIA.ro următoarele:

„Moise este inteligent, serios, corect, competent. Dar și oamenii inteligenți pot greși uneori. Poate a greșit în acel articol. Important este că un om integru, inteligent vrea să lupte împotriva mafiei din interiorul unui partid politic.”

Așa cred și eu: cea mai bună formă de a te lupta cu mafia, securismul, fanatismul și imbecilitatea din interiorul unui partid, USR, să zicem, ESTE SĂ TE ÎNSCRII ÎN ACEL PARTID!!!

Autor: Luminița Arhire

Sursa: Luminița Arhire Facebook

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Doar daca va uitati la figurile lor si la incrancenarea de care dau dovada, va dati seama ca, pe acesti indivizi ii calaresc dracii mai ceva ca pe motociclete! Asa ca, fiind chinuiti amandoi de “legiune”, opiniile lor sunt irelevante!

  • Daca ati observat… in tarile, zonele spiritualizate in care stiinta si religia se armonizeaza, contradictiile dezleaga, conflictele impaca, in general si in stare de echilibru, coronadiada nu viruseaza!
    In concluzii: pace si intelepciune! Omenie, prietenie, caldura sufleteasca. Iubirea, bomba bombelor. Nucleara!

    p.s.: breee, nu mai fiti fitzosi, ciudosi, acizi, caci deveniti teren favorabil instalarii agentilor patogeni – teatru de operatiuni!