Analize și opinii

Luminiţa Arhire: EGALITATEA DE GEN ÎN AMPLUL EXERCIȚIU DEMOCRATIC AL PREZIDENȚIALELOR

Cetățeni! Vă rog să-mi permiteți să mă oripilez! Păi, în felul acesta, în mod jenant, cred că rămânem fără „catindate” la președinție, și ce ne faceeeem, ce ne faceeeem, fetelor?…
Până mai acum câteva luni aveam o speranță, vreau să zic… adică o femeie care, deși de puțin timp căsătorită (vreo 3 ani, zice ea), ar fi putut face față cu brio atât grijilor căsniciei, cât și marilor comandamente ale patriei, recte doamna „ciiiiine eeesteee prooooocuuuroruuul?”… răspuns corect: doamna Codruța!
„Potrivit unui sondaj SOCIOPOL este de așteptat ca turul 2 din cadrul alegerilor prezidențiale din 2024 să fie între Laura Codruța Kovesi și Mircea Geoană. Despre cei doi se vorbește în ultima vreme că ar putea fi posibili candidați în 2024 pentru a-i lua locul lui Klaus Iohannis.” (MEDIAFAX. ro, 6 iulie 2022)
Așadar, SOCIOPOL-ul lui Mirel Palada a propulsat-o pe Codruța noastră cea europeană, ca pe o rachetă intergalactică, pe 6 iulie 2022, „măsurând-o”, șmecherește, într-un sondaj în care mai toți ceilalți sunt oameni politici (spun „mai toți”, deoarece este strecurat în sondaj și Raed Arafat, dar așa, la oha! doar ca să nu se simtă Codruța stingheră) și, să vezi surpriză! s-a dovedit că poporul o iubește și are mare încredere în dânsa! Iar de aici până la concluzia că dumneaei ar putea câștiga alegerile prezidențiale din România a mai fost doar un pas!
Însă speranțele poporului au fost năruite necruțător de nevasta cu un stagiu de 3 ani, la scurt timp după sondajul SOCIOPOL, căci doamna Codruța a anunțat:
„Nu, nu doresc să candidez la Președinția României. Poate, ca să fiu mai clară, răspunsul meu este Nu, No, Nein, Nie și, dacă mai practic puțin cu colegii din EPPO, o să pot să răspund «Nu» în cele 17 limbi oficiale în care se discută în EPPO.” (MOLDOVA EUROPA LIBERĂ. ro, 13 iulie 2022)
Disperați că au „pierdut-o” pe Codruța pentru foncția prezidențială, băieții au găsit rapid a doua variantă cu fustă pentru Cotroceni: Maia Sandu! Așa că, la începutul lunii ianuarie 2023, scenariul „Maia Sandu președinte în România”, cu apendicele „Maia Sandu președinte și în România și în Moldova de peste Prut” și, în final, cu cireașa de pe colivă „Maia Sandu președinte PESTE TOT, PESTE TOT”, explodează în presa calitativ superioară din patria noastră.
Marcel Ciolacu, un mare gânditor, întrebat dacă PSD şi PNL ar susţine candidatura Maiei Sandu la alegerile prezidenţiale din România din anul 2024, a răspuns, cu înțelepciunea care-l caracterizează:
„Întotdeauna duceţi discuţia către anumite persoane. Vreau să vă reamintesc că şi în 2024 sunt alegeri şi pentru funcţia de preşedinte în Republica Moldova, şi mai devreme decât în România. Sunt unul dintre susţinătorii Maiei Sandu şi ai unificării României Mari.” (REALITATEA TV, 16 ianuarie 2023)
Înțelegeți ce doriți! Și poporul iar a stat cu sufletul la gură să vadă dacă o să joace Hora Unirii la Chișinău dar, mai ales, la Tiraspol! Așteptarea nu i-a fost însă îndelungată, căci a venit răspunsul:
„Vreau să fie foarte clar: nu candidez la nicio funcție în România. Știu că sunt de cealaltă parte a Prutului români care urmăresc ce facem noi la Chișinău și unii dintre ei apreciază ce facem noi la Chișinău. Suntem tare recunoscători. Noi avem niște sarcini importante aici. Trebuie să rezistăm. Noi trebuie să reușim să ținem Republica Moldova de partea lumii libere. Noi trebuie să reușim să ducem Republica Moldova în UE. Contăm foarte mult pe sprijinul României. În continuare contăm pe sprijinul d-lui președinte, pe sprijinul guvernului și pe sprijinul tuturor românilor din partea dreaptă a Prutului. Vreau să repet: nu candidez la nicio funcție în România. Dar avem nevoie de sprijinul tuturor partidelor politice din România ca să reușim aici, în Republica Moldova.” (Maia Sandu, declarație preluată de DIGI 24. ro, 16 februarie 2023)
Ei, muri și speranța asta… Să vedem ce alternative am mai avea… O veterană a candidaturilor la prezidențiale, care a făcut de curând o piruetă și-un triplu axel de AUR, aterizând din Partidul Umanist Social Liberal tocmai hăt! în partidul lui George Simion, este doamna Ramona Ioana Bruynseels. Și iată de ce dânsa a făcut această mișcare extraordinară de propulsare:
„M-am înscris în AUR pentru că mi-a ajuns! (…) Am văzut cum e să fii în partide mici, să vorbești fără a fi luat în seamă. Să vrei să faci dar să nu ai platforma necesară, să nu fii cunoscut, să nu fii lăsat să crești. Sentimentul că ești pe banca de rezerve iar golurile se înscriu pe terenul de joc este dureros și frustrant iar eu sunt pregătită pentru a-mi asuma mai mult.” ( HOT NEWS. ro, 28 ianuarie 2023)
Mie mi se pare o declarație de prezidențiabilă! Și, să vedeți ce frumoasă e viața… PUSL (2% în toate sondajele cu excepția celor care se prezintă la ANTENA 3, și-n care, cu puțină opinteală, ni se dă iluzia că PUSL ar putea chiar ieși de sub ștachetă), inovația lu’ Dan Voiculescu, nici n-a așteptat ca locul părăsit de Ramona să se răcească destul, că a și cooptat-o rapid în partiduleț pe doamna Lavinia Șandru, coordonator de comunicare. De atunci, am auzit că stă în platou la ANTENA 3 („enigmatica divă… secretul de sub fustă… misterul cu nuri”… cum s-ar spune…) și nu comunică nimic, nimic, deoarece dânsa este dăcât coordonator de comunicare, dar nu și comunicatoare, cred! În fine, ca prezidențiabilă pentru un partid condus de Daniel Ionașcu, avocatul acela care dă ochii peste cap din trei în trei vorbe și pe care-l urmăresc niște pensionari de treabă rugându-l să le dea înapoi banii încasați ca onorariu, eu zic că merge!
Apoi, n-ar fi exclus ca și doamna Dăncilă Veorica, ex-premier(ă) în România, care a mai încercat nu demult apa prezidențialelor cu degetul, să se pregătească să candideze și domnia-sa, din partea partidului NOI, încurajată de exemplul lui Mircea Geoană, care, analizat ca „prostănac” de către însuși Ion Iliescu, iată ce frumos a evoluat până-n vârful lui NATO, ca, până la urmă, să se cocoațe și pe un meritoriu loc unu în sondajele pentru prezidențialele din România!
De la PMP nu aștept nimic. Ei au avut, odată, o candidată „bună pentru România”, care a excitat mult de tot simțul artistic al teologului Baconski, dar care, din păcate, e puțin ocupată acum.
USR și REPER nu știu să aibă vreo candidată competitivă, în timp ce de la FORȚA DREPTEI ar fi putut participa o doamnă, Cristina Todoran, fostă șefă a TNL CORBEANCA, pe vremea când era Ludovic Orban premier al României (nu mai râdeți în hohote… da, da, Ludovic a fost premier în țara noastră… chiar și Cîțu a fost!… ca să nu vă mai spun că acum e premier unu’ de-i zice Ciucă) și care părea să aibă o ascensiune fulminantă pe scena politică, da’ nu cred s-o mai promoveze domnul Orban acum, că lui nu-i prea place stilul epistolar-deschis al doamnei, mai ales dacă se întinde pe vreo 15 pagini, cu amintiri detaliate despre tumultoasa hârjoneală de partid desfășurându-se prin cotloane și cabinete guvernamentale!
Ei, cam asta a fost „la ofertă” dar s-a epuizat. Cred că doamnele iar nu vor avea nici loc, nici noroc la prezidențialele din 2024. Dar nu fiți triste, fetelor… în contrapartidă, MARELE LICURICI a trimis-o la Ambasada din București pe Kathleen Ann Kavalec, o persoană cu fustă. Dânsa a zis, cu prilejul numirii, că:
„În final, sunt gata să susțin eforturile României de a lupta împotriva corupției și de a-și consolida instituțiile democratice, inclusiv în sprijinirea unei mass-media libere și independente.”
Așa că, să fim liniștiți… din moment ce reprezentantul cu fustă al partenerului strategic tot de LUPTA ÎMPOTRIVA CORUPȚIEI, CONSOLIDAREA INSTITUȚIILOR DEMOCRATICE și, of course! LIBERTATEA PRESEI din România se ocupă, la fel ca ultimii trei ambasadori purtători de pantaloni, putem concluziona că lucrurile sunt sub control și că: „Dacă dragoste (de democrație, n.n.) este, zău că sexul nu contează!”
………………………………………………………………………………….
Autor: Luminiţa Arhire