Analize și opinii

Luminita Arhire: CIINEEE ESTEEE ÎMPĂRAAAATUUUUL?

MOTTO: „…«La finalul mandatului, președintele Iohannis este obligat să plece din Vila Lac 3 în care stă din 2015. Va putea alege atunci dintre casele pe care i le poate pune la dispoziție RAAPPS (Regia Autonomă Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat, n.n.) una în care să stea pentru tot restul vieții», spune Anca Simina, jurnalist RECORDER. Anca Simina spune că toate persoanele întrebate despre lucrările de la Vila din Aviatorilor 86 au răspuns neoficial -cităm: «Se face cum dorește Împăratul»…” (EUROPA FM. ro, 26 februarie 2024)
………………………………………………………………………………………..
Mă întrebați dacă RAAPPS-ul ne crede proști? O, da! ne crede chiar niște proști făcuți „grămadă ordonată”! Cu un tupeu a cărui magnitudine mi-ar fi greu să o calific (hai să zicem de gradul 10, pe scara seismografului de buzunar al lui Moise Guran) RAAPPS-ul pare a răspunde la cele două întrebări: pentru cine este pregătit imobilul din Aviatorilor 86 și cât va costa reabilitatea, însă, în realitate, răspunsul RAAPPS-ului în legătură cu presupusa reședință de protocol a lui Klaus este o mostră de obrăznicie abisală. Căci dânșii răspund frumos nu la ceea ce s-a întrebat, ci la ceea ce nu s-a întrebat. De exemplu:
„Regia precizează că nu există nicio solicitare privind atribuirea imobilului, iar sumele plătite pentru lucrările executate până în prezent sunt în cuantum de 2.100.000 lei.”
Extrem de simpatic, zic! Solicitarea nu există ÎNCĂ, deoarece Împăratul e totuși în funcție, și nu poate să înainteze o astfel de solicitare… Pe de altă parte, referitor la cheltuieli, potrivit logicii RAAPPS-ului dacă întrebarea nu se punea astăzi, ci în ziua când au început lucrările de execuție, comunicatorii Regiei ar fi răspuns: „vai, ce răutăcisme, că o să coste 6 milioane de coco! prostii, dragă! pentru lucrările executate până în prezent s-au cheltuit doar 2 500 de lei!!!!” (adică, să traducem: s-a amplasat o baracă pentru organizare de șantier, așa, mai uzată pe la colțuri, că doar n-o să risipim banii Regiei pe containere de lux, sofisticate!) Întreb: ce relevanță are câți bani s-au cheltuit până acum? Nu se mai lucrează după un DEVIZ GENERAL, cum e obligatoriu, ci se pun 6 000 000 de euroi într-un coș și constructorul ia de-acolo cât îi trebuie, cu grijă să mai și rămână ceva în coș?
Unul dintre proiectanții care au depus o ofertă pentru această lucrare -fără să o câștige, desigur, deoarece „era cu dedicație”- ne spune următoarele:
„Dacă (suma de 6 000 000 de euro, n.n.) a fost bugetată, mă îndoiesc că nu va fi cheltuită. Poate să mai pună ÎN PLUS… e posibil. Dar mai puțin, nu mai cred la momentul acesta”.
Omul știe bine ce vorbește, tocmai pentru că lucrează în proiectare… Devizul general, din cauză că sumele cuprinse acolo se cheltuiesc mai întotdeauna integral, are și un capitol de „salvare” care se numește CHELTUIELI DIVERSE ȘI NEPREVĂZUTE, cu un procent destul de substanțial pentru reabilitări, aceste sume însemnând o depășire legală și temeinic justificată a bugetului inițial. Dar un capitol de ECONOMII nu există… Deci, niciodată nu se pune problema ÎN MINUS, ci numai… ÎN PLUS!!!!
Am urmărit investigația RECORDER pe această temă. După opinia mea, e o investigație exemplar desfășurată -felicitări echipei!- și care demonstrează că întrebarea „pentru cine este pregătită vila din Aviatorilor 86?” are un singur răspuns plauzibil. Și da, tot ce-ați auzit pe la diferite televiziuni, dar fără a vi se prezenta și planurile de arhitectură ale acestei mega-reabilitări a unui imobil de ani ’50, este „pe bune”. Adică faptul că discutăm despre o transformare a unui sediu de partid în „locuință individuală”… cu un birou de 75 mp cu acces din exterior… cu două „săli de gimnastică” (două, normal… ca să fie „pe sexe” și să nu se calce pe picioare cei doi soți când aleargă pe bandă)… E real și faptul că vor exista, în 1300 mp de arie desfășurată, doar două dormitoare, dar ce DORMITOARE!!! măi fraierilor de supuși ai Împăratului, dormitoare de 37 mp bucata, nu ca în blocul de locuințe normal, unde un dormitor are maximum 12 mp… Și e „pe bune” și celebrul dressing de 66 mp… Planurile de arhitectură reconstituite de către redactorii RECORDER conțin toate acestea.
Iar dacă mă întrebați pe mine, o vă răspund: ei bine, da! „Împăratul” va pune gheara pe acest imobil fără să clipească și dacă-l va întreba cineva dar de ce nu are și Ion Iliescu o reședință de protocol similară o să rânjească, știți, cu rânjetul acela al lui, neprețuit: „Ghinion!”. Apoi, fără urmă de rușine, își va muta opulența obscenă în cei 1300 mp („…târându-și fala pe covor/ și toanele în căricior” sau cam așa ceva, cum era într-o parodie celebră după El Zorab). Spunându-și că totul i se cuvine. Și disprețuindu-te, cetățene, așa cum mereu te-a disprețuit!
Însă, pentru ca toate acestea să fie posibile, dragii mei, și-au înnodat coada PESEDEU cu PENELEU… și amândoi cu DNA (care nu va observa niciodată că lucrările au fost împărțite în fragmente și secțiuni ca să poată fi date prin încredințare directă)… și apoi toți trei cu COMISIA DE MONUMENTE ISTORICE (clădirea este „monument istoric” și… hai să vă văd, dragi colegi arhitecți, cum închideți voi balcoane, cum umpleți terasa unui monument istoric cu panouri fotovoltaice și cum construiți o scară care n-a existat niciodată la fațada principală a monumentului) ”… după care l-au cooptat pe Nicușor Dan, Primar General, cel care a semnat Autorizația de construire ( „…Această clădire face parte dintr-o zonă construită protejată, competenţele de emitere a autorizaţiilor de construire sunt împărţite în Bucureşti, conform legii, între primarul municipiului şi primarii de sector. (…) Noi dăm pe zone protejate. Am primit o cerere, aşa cum primim orice cerere de emitere de autorizaţie de construire, am verificat că lucrările sunt exclusiv interioare, MAI PUȚIN O SCARĂ EXTERIOARĂ CARE NU SE VEDE DIN STRADĂ”, a declarat Nicușor. I-auzi! poți să construiești orice la fațada unui monument istoric de clasă A!!!, cu condiția să ai gardul suficient de înalt, ca nu se vadă din stradă…) iar la sfârșitul „lanțului trofic”, toți îmbârligații de mai sus s-au îmbârligat, apoteotic, și cu RAAPPS-ul! Păi, cum, măi Miticilor consacrați? A venit un nevorbitor din Sibiu și „v-a făcut” la portmoneu și la reședințe tocmai pe voi, șmecherii șmecherilor?
Dar asta e acum… ce vor face însă toți obedienții ăștia care-l pupă astăzi în dos pe Klaus pentru că e președinte, atunci când nu va mai fi? Oare Direcția pentru monumente îl va amenda pe Nicușor Dan și va duce „cazul” în instanță pentru ca să dispară scara parazită de pe fațadă și panourile fotovoltaice de pe acoperiș?
Eu cred că merităm, din plin, această sfidare dezgustătoare. Căci poporul a votat, călcându-se în picioare ca să ajungă la urne, de două ori, o nevertebrată veșnic îmbufnată și cu un apetit insațiabil pentru tocarea banilor adunați de către „slujbași” de la iobăgime. Și care nu are nimic sacru în afară de satisfacerea propriului său tub digestiv.
Asta au votat 66% dintre alegători: un tub digestiv care are nevoie de 1 300 mp arie desfășurată pentru a simți, în sfârșit, că se poate tolăni confortabil și într-o singură reședință. Deoarece, până acum, pentru obținerea aceluiași confort i-au trebuit mai mereu cel puțin șase imobile!

Autor: Luminita Arhire

……………………………………………………….
P.S. Dacă erați îngrijorați pentru felul în care-și va petrece timpul liber, vă asigur că subsolul imobilului este suficient de generos pentru a găzdui tradiționalul atelier de tâmplărie… doar știți că sunetul dulce al bormașinii Bosh e singurul care-i alină Împăratului neliniștea existențială!
P.S.2. Sper că, după ce vor termoizola temeinic pereții exteriori, bravii constructori vor monta IDENTIC ceramica de la fațada principală, că doar e vorba un monument de CLASĂ A! Nu vă bateți joc de monumente, că vin ăia de la Salvați Bucureștiul, ONG-ul lui Nicușor, și vă dau la trebunal!