Analize și opinii

Luminiţa Arhire: “Asta mi-a amintit cu drag de fermitatea de care a dat mereu dovadă PENELEU de-a lungul istoriei electorale recente”

MOTTO: „Dumnealui (Cătălin Cîrstoiu, candidat PSD&PNL la Primăria Generală a Bucureștiului, n.n.) este foarte determinat să continue, cât am putut eu să înțeleg. Dacă vom fi nevoiți să apelăm la varianta B sau C o vom face la vremea respectivă.” (declarație a lui Nicolae Ciucă, președinte PNL, 16 aprilie 2024)
……………………………………………………………………………….
Ce ne facem, fetelor? Îl susținem pe Piedone la Primăria Generală a Bucureștiului? Vai de mine! Așa ceva nu e posibil! De exemplu, PENELEU, care e un partid serios, n-ar putea în veci să retragă un candidat în plină cursă. A zis și Rareș Bogdan, pe 16 aprilie 2024:
„Cătălin Cîrstoiu e foarte bun. Nu a scăzut deloc, ci a crescut. Nu s-a pus problema retragerii medicului Cîrstoiu. Nu s-a pus problema susţinerii lui Nicuşor Dan… Dacă suntem oameni serioşi, nu. Dacă suntem oameni serioşi, îl susţinem să câştige alegerile”.
Rareș Bogdan e cel care a declarat asta, îl cunoașteți: un om -un cuvânt. Sigur, dacă mâine partidul s-ar hotărî să-l sprijine pe Marian Vanghelie, cu aceeași moacă solemnă Rareș Bogdan ne va asigura:
„Vanghelie e foarte bun. Nu a scăzut deloc, ci a crescut. Nu s-a pus problema susţinerii lui Nicuşor Dan…. Dacă suntem oameni serioşi, îl susţinem pe Vanghelie să câştige alegerile”.
Asta mi-a amintit cu drag de fermitatea de care a dat mereu dovadă PENELEU de-a lungul istoriei electorale recente cu ocazia nominalizării candidatului pentru Primăria Generală. Păi, nu demult, adică în 2016, când PENELEU tot în cadrul unui androgin-struțocămilă se găsea, sau, mai bine zis, făcea parte dintr-un balaur cu două capete, un cap fiind Alina Gorghiu (PNL) iar celălalt Vasile Blaga (PDL), povestea a început, într-adevăr, în ianuarie („cine se scoală de dimineață, departe ajunge”) însă tot luna aprilie a fost, de fapt, luna marilor decizii liberale. Ia uitați aici:
6 ianuarie 2016 -CANDIDAT 1, CATEGORIC, LA PRIMĂRIA GENERALĂ- CRISTIAN BUȘOI
Alina Gorghiu, co-președinte al struțocămilei : „…Cristian Bușoi este un candidat energic, care are un program foarte bun. Până la alegeri are toate atuurile pentru a demonstra că este nu doar cel mai bun candidat, ci și că are șansele cele mai mari de a câștiga. Are toată susținerea mea și a partidului pentru a reuși. Este alt profil de candidat, unul care inspiră seriozitate. Nu este acel candidat spumos dar care să facă administrația praf, așa cum s-a întamplat până acum la Primăria Capitalei.”
3 aprilie 2016 -CANDIDAT 2, TOT LA PRIMĂRIA GENERALĂ -LUDOVIC ORBAN
Alina Gorghiu, co-președinte al struțocămilei : „În 2 tururi, probabil că în București am câstiga răsunător… în 2 tururi problema se schimbă fundamental. Voturile de pe dreapta se vor concentra pe candidatul Ludovic Orban și vom câștiga la procente foarte multe deasupra oricărui alt competitor… de ce nu reușim să facem un agreement pe partea dreaptă a scenei politice bucureștene și să ne grupăm în jurul lui Ludovic Orban care are cele mai mari șanse să câștige Capitala? Este singurul care poate bate contracandidatul de la PSD!.”
13 aprilie 2016 -CANDIDAT 3, EVIDENT, LA PRIMĂRIA GENERALĂ -MARIAN MUNTEANU
Alina Gorghiu, co-președinte al struțocămilei : „Mie mi se pare că am făcut alegerea perfectă…Marian Munteanu pornește de la un nivel de notorietate și credibilitate foarte ridicat… Am ales să optăm pentru un reprezentant al societății civile care va fi sprijinit de PNL. Avem nevoie de împrospătare, de bătut palma cu societatea civilă, de un parteneriat real cu ONG-urile din România… Recunosc că Marian Munteanu a fost unul din preferaţii mei. Am fost mai mulţi din conducere care am avut această idee. Toată lumea a agreat că este o candidatută extraordinară. Pe lângă partea de simbolistică, este şi un om ancorat în realitate… E un tablou pe care mi-l doream demult la PNL şi îl avem…. După reacţii, este lovitura potrivită pentru a câştiga…. Cred că prezenţa domniei sale a fost necesară pentru a-i face pe colegi să înțeleagă că e o opţiune serioasă, că aduce o gură de oxigen şi că reprezintă imaginea pe care PNL şi-o doreşte.”
21 aprilie 2016 -CANDIDAT 4, AȚI GHICIT, TOT LA PRIMĂRIA GENERALĂ -CĂTĂLIN PREDOIU
Alina Gorghiu, co-președinte al struțocămilei : „…Domnul Cătălin Predoiu este în mod ferm, neechivoc, susţinut din interiorul partidului de toţi membrii PNL. Chiar dacă unii încearcă deja să inducă altă idee, este un adversar redutabil pentru PSD, pentru că transmite tot ceea ce nu transmite PSD prin candidaturile pe care le oferă Bucureştiului: decenţă, un proiect, viziune pentru bucureşteni, integritate şi seriozitate.”
Ei bine, ținând seama de faptul că suntem abia în 17 aprilie 2024 iar alegerile locale sunt hăt! departe, în iunie, cred că ar mai fi, conform cutumei liberale, suficient timp pentru a se propune și ceilalți trei „catindați” care încă habar n-au că vor intra în cursă. Cel mai simplu este pentru Rareș Bogdan. El discursul îl are, atât că nu știe numele următorilor nominalizați.
Așadar, să recapitulăm: ne trebuie un „catindat” cam așa: „energic, care inspiră seriozitate, dar nu este un candidat spumos” ca Bușoi Cristian, care să obțină „procente foarte multe deasupra oricărui alt competitor”, ca Orban Ludovic, „reprezentant al societății civile, cu partea lui de simbolistică”, precum Munteanu Marian și, bineînțeles, „un adversar redutabil” pentru ceilalți competitori, exact ca Predoiu Cătălin.
De-aici e simplu: aflăm „locul geometric” al candidaturilor de succes promovate de PENELEU și bang! dibuim imediat și punctul G al electoratului înfierbântat al Bucureștiului. Mult succes, Nicolae Ciucă, pentru variantele B, C și D, deoarece suntem în aprilie, deci „vremea respectivă” deja a venit!

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu