Analize și opinii

Luminita Arhire: A ZBURAT PATRIOT-UL CU AȚA

MOTTO: „Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) a anunțat joi că România va dona Ucrainei un sistem Patriot. Kievul va folosi echipamentul sofisticat pentru a se proteja de atacurile aeriene rusești. ”(ROMÂNIA.EUROPA LIBERĂ. ro, 20 iunie 2024)
……………………………………………………………………………..
Se duse și PATRIOT-ul, „ca nour lung pe șesuri…” Mie cel mai mult îmi place ironia din denumirea sistemului. Adică, stai și te miri, cum să dăruiești PATRIOT-ul?… putem să ne întrebăm și noi, exact ca-n bancul cu „…dîn Togo, dîn Togo, da’ de-al cui?”, păi… PATRIOT, PATRIOT, da’ de-l cui PATRIOT?
Știm că România a fost reprezentată cu demnitate în Țara-dolarului-răsare și Klaus s-a bătut eroic pentru a păstra ceea ce-au plătit cetățenii. Atunci când, în cadrul ultimei vizite a lui Klaus peste ocean, un alt mare înțelept al planetei, Joe Robinette, l-a somat: „dă, mă, și tu ceva!!! nu te preface că n-ai, că doar le-ai plătit! aha, nu-s funcționale, știu, da’ plătite sunt, așa că teoretic este o afacere reciproc avantajoasă: vouă vi s-a îngăduit să le achitați, și, în schimb, lor li se permite să le primească! un «deal» fără cusur!” amoeba noastră falnică din fruntea statului a făcut niște fonfleuri și niște genoflexiuni din pseudopode, după care și-a umflat puțin mușchii endoplasmei și și-a etalat voinicia ectoplasmatică, iar în final a rostit din inteligența lui: „…da, suntem dispuși. Să vedem ce putem să oferim și ce putem primi în schimb, pentru că este INACCEPTABIL ca România să rămână fără apărare anti-aeriană”, după care s-a făcut un cocoloș flasc pe covorul din Biroul Oval și… gata! a zburat PATRIOT-ul cu ața! Nu e, totuși, minunat ce bine se înțeleg marile spirite ale planetei?
Până la urmă, a fost satisfăcător și pentru amoeba noastră, nu-i așa? Dăruiește, dăruiește, că nu dă de la el, dar se și retrage din cursa pentru șefia NATO! Adică de-acolo unde găina proastă s-a băgat de una singură cotcodăcind în zece puncte despre cum va reforma dânsa, din coteț, marea alianță! Frumos, două dintr-o lovitură! Cu toate că încă nu mi-a explicat nimeni și nu cred că de acum încolo se va obosi cineva să-mi explice de ce-a crezut găina că se poate pune șefă peste ogradă. Cum de a trecut prin mintea ei microscopică o astfel de idee năstrușnică?
Iar acum suntem, din câte-mi dau seama, și bătuți și cu banii luați, cum stă bine la voinic!
Însă eu sunt ignorantă în materie de politică externă, alianțe, tratate și alte finețuri. De aceea consider că este foarte bine că au zis și Radu Tudor, și Ciuvică, și generalii arondați CNN, și alte capete luminate ceva în genul „nu plânge că nu se mai învârtoșează, da’ uite-o ce frumos atârnă”! Adică, lasă că o să ne dea ei ceva, până la urmă, peste niște ani… că nu se poate, între prieteni, să ne lase cu buza hialuronată! Oricum, sistemul PATRIOT era cam de cacao, doar a confirmat și generalul Dan Grecu: „Să fim clari! Sistemul Patriot nu este panaceu. Ar trebui vreo 150 de sisteme în România, cel puțin 2-3 pe fiecare județ” și „RACHETELE SUNT CA SALAMUL, dacă îmi permiteți să glumesc, au termen de valabilitate. Cred că minimul e 20 de ani, a la long. Altfel nu mai pot fi folosite” (cine-a compus nemuritoarele versuri: „avion american/ bombardează cu salam”, a avut, așadar, dreptate). Și a mai zis generalul: „Costul este foarte mare… adevărul e că în relația cu ținta, când folosești Patriot în urma unui avion, care costă 40-50 milioane, se justifică, dar când dai după Shahed (adică după drone-dronișoare, la cinci lei grămada, n.n.)… aici e problema.” Ați priceput, da? Scump și de cacao! Bine c-am scăpat de el!
Din ce-am înțeles, în compensație ni s-a permis să ne mai scormonim de niște mărunțiș de 70 de milioane de parai și să comandăm niște avioane ultimul răcnet. Că o să ni le dea ei odată și odată, dacă plătim înainte, ca de obicei.
Până atunci însă, cetățeni, să ne bucurăm de înțelepciunea bine- cunoscutului proverb ucrainean: „Dă matale vrabia, plătită în avans, pe negocierea (dintr-un viitor neprecizat) pentru cioara de pe gard”. Că aceasta este adevărata frumusețe a afacerilor între parteneri strategici!