Analize și opinii

Lumea a luat-o razna de când USA n-a mai ținut cont de ONU

Lavrov, ministrul de externe al Rusiei, bate la cur orice diplomat din lumea asta. Face parte din vechea gardă a diplomației, care chiar era diplomație. Păi îl compari cu Blinken, Sullivan?
România, de asemenea, a avut diplomați de elită pe vremea lui Ceaușescu. Corneliu Mănescu, ministru de externe, fusese propus a fi Secretar General al ONU. S-a opus Ceaușescu, fiindcă l-ar fi eclipsat.
A fost apoi, ministru de externe, George Macovescu, intelectual rasat. Scriitor.
L-am avut pe Ion Datcu, ambasador la ONU, în anii 70. Mi-a fost profesor de Relații Internaționale. Un aristocrat, tobă de carte. A urmat Ștefan Andrei, și el blocat de Ceaușescu să promoveze internațional.
Diplomația USA și UE de astăzi este un dezastru. Oameni nepregătiți și, în plus, marionete ale grupurilor de interese.
Lumea a luat-o razna de când USA n-a mai ținut cont de ONU. L-a spulberat, fiindcă ele deveniseră stăpânul lumii. Și au fost. Numai că acum nu realizează că nu mai sunt.
Imaginați-vă că acum criza ucraineană ar fi fost dezbătută la ONU. În Consiliul de Securitate mai întâi, apoi în Adunarea Generală. Se făceau comisii, se mergea pe teren, se deliberau rezoluții. Se trimiteau misiuni de pace. Așa cum a fost menținută pacea în lume 70 de ani.
OSCE a trimis rapoarte la ONU, despre atrocitățile din Donbas, dar cine să le mai analizeze, dacă America a preluat lumea și ONU pe cont propriu? „Indiferent de votul din Consiliul de Securitate, America va ataca Irak-ul”, a decis GW. Bush, în 2003.
„America are dreptul la război preventiv pentru a se apăra!”, a spus el. La fel făcuse și în Serbia, și în Afganistan. Păi asta a făcut Rusia acum: a atacat preventiv, pentru a se apăra. E o situație în oglindă.
Poți să le spui asta la proști? Le spui, dar cică ești putinist. Fiindcă proștii n-au principii, au doar umori. Provocate de simpatii sau aversiuni.
Cine a distrus, deci, dreptul internațional? America sau Rusia? Întrebare retorică, evident.
Cum de Ceaușescu a fost singurul lider internațional acceptat ca mediator de către Israel și Palestina lui Yasser Arafat? Cum de a fost singurul lider comunist care a avut relații diplomatice excelente și cu Israel, și cu OEP, și cu țările arabe? Ce rol mai joacă România astăzi? De sclav?