Analize și opinii

Ludovic Orban – noul gladiator al „statului paralel”?

Atacul lui Ludovic Orban la adresa guvernării PSD (depunerea plângerii penale) folosește aceeași armă predilectă a „statului paralel”: plângerea penală și amenințarea cu zăngănit de cătușe și cu pușcărie.



Felul bombastic în care este redactată „sesizarea penală” depusă de către liderul PNL contra madamei Dancilă și a lui Dragnea spune multe despre inteligența politică a celui ce ar fi trebuit să fie principalul lider al opoziției în România.

Ideile cuprinse în această „sesizare penală” a lui Orban au același sâmbure de cretinism ca și ieșirea subalternei sale, șefa tineretului PNL, Mara Mareș, referitoarea la necesitatea exterminării din România a „generației decrețeilor”. Ambele șochează prin primitivism.

Precum Ceaușescu altădată, Ludovic Orban vorbește despre „înaltă trădare”, despre o fantasmagorică aservire a guvernului Dancilă față de „agenturi străine”. După declarațiile inepte ale neamțului despre „afacerile cu evrei”, vine sugestia subliminală a lui Ludovic Orban că secretele Români ei ar fi pasămite vândute Mossad-ului. Yasser Arafat exultă în mormântul său că, la București, peste decenii, are un prieten ideologic mai bun decât Ceaușescu, nu în fostul PCR, ci în actualul PNL, un propagandist mai înfocat pentru organizațiile palestiniene: pe Ludovic Orban.

Povestea e mult mai simplă. Nu are nicio legătură cu vânzarea de secrete de stat Israelului de către clanul de Teleorman, așa cum încearcă liderul PNL să lase să se înțeleagă. Codruța și Werner riscă să își piardă tronurile de influență. Fiecare la vremea sa. Se apropie momentul decontului pentru amândoi. Până atunci, ca să supraviețuiească, cei doi au indubitabil nevoie de sprijin politic intern (cel extern, via Soros și Berlin, se cam subțiază). USR-ul a atins limita propriei suficiențe. Vor merge cu alt candidat la prezidențiale, nu cu herr Iohannis. Apoi, dacă USR scotea altădată demonstranți în stradă în jurul sutelor de mii (cel puțin așa se lăudau), acum fac pichete prin țară cu câteva sute sau chiar câteva zeci. Ca atare, a mai rămas PNL (cu 20% în sondaje), să fie folosit ca wermacht electoral pentru fürer-ul de la Cotroceni, cel cu obsesia „conspirațiilor evreiești”

Până una alta, Iohannis se mulțumește pe moment să arunce în arenă un mai vechi trubadur liberal. Pe domnul Orban. Gestul liderului PNL de a ieși la bătaie cu pieptul gol în fața monstrului PSD ne indică faptul că, în pierdere de imagine, de procente în sondaje, președintele Iohannis are încă nevoie de „idioți utili” (expresia îi aparține lui Lenin) în războiul pentru Stalingrad-ul celui de al doilea mandat prezidențial. Ludovic Orban, ridicol de absent până acum în problemele politice la zi, se dovedește a fi sluga perfectă. Așa cum a fost la rândul său și Cioloș.

Clevetitorii de pe piață spun că, în negocieri de culise, se fac planuri ambițioase: dacă Iohannis e ajutat să prindă un al doilea mandat, automat, într-o formulă viitoare de guvernare, Ludovic Orban va fi numit prim ministru, iar Codruța Kovesi ministrul justiției.

Elanul războinic regăsit de către liderul PNL ar putea părea sincer, dacă nu ar fi să ne reamintim că a fost scăpat el însuși de o condamnare penală. Unii spun că Ludovic Orban a fost „albit” de păcate, în schimbul promisiunii sprijinului politic necondiționat pentru Codruța și Werner. Nu vreun curaj teutonic îl animă pe Orban. Nici vreo indignare autentică de lider al opoziției. Ci cântarea politic la comandă, după partitura oferită de stăpânii săi, cărora le este dator.

Dacă nu știați, în viața sa privată Ludovic Orban are veleități de folkist și gurist. Se pricepe la chitară, ca regretatul liberal Mircea Ionescu-Quintus la epigrame. Poate fi, deci, folosit la cântat aria calomniei.

Cu ceva ani în urmă, când era în USL, la un eveniment electoral Ludovic Orban a recitat o poezie în limba maghiară, tradusă audienței în limba română de către Marko Bela. Poezia recitată atunci în public suna cam așa: „Din câine nu poți să faci slănină, nici din pantofar primadonă, din foc de paie nu poti să faci o erupție de vulcan, nici dintr-un iepure fricos un leu”. Nici din Ludovic Orban marele gladiator al statului paralel.

Autor: George Bogdan

Sursa: Cotidianul