Analize și opinii

Lucian Sarbu: “România încheie anul 2022 cu numai 171.000 de copii născuți, ceea ce reprezintă de departe recordul negativ al perioadei de după 1990”

România încheie anul 2022 cu numai 171.000 de copii născuți, ceea ce reprezintă de departe recordul negativ al perioadei de după 1990. Numărul nașterilor din 2022 a fost cu 18% mai mic decât media anilor 2015-2019. E al doilea an consecutiv când se petrece așa ceva și nimănui nu-i pasă. De investigat, nici nu poate fi vorba.
Singurul lucru care „ne încălzește” e că scăderea abruptă a natalității se observă peste tot în lumea vestică.
În 2010, anul cel mai greu al crizei de atunci, când cca. 1 milion de români au emigrat, natalitatea abia a scăzut cu vreo 5% față de anii precedenți.
Să nu vă așteptați ca mass-media să ia la puricat cifrele și să se întrebe cum de e posibilă o asemenea prăbușire a natalității simultan în tot Occidentul. Mass-media scrie doar la comandă. De-asta nici nu mai merită citită. Dacă te uiți la televizor sau citești ziarele „oficiale” nu ești un om informat, ești un om cel mult neinformat, ca să nu zic că în multe chestiuni ești de-a dreptul dezinformat.
Din fericire, pe de altă parte, în România în 2022 numărul deceselor a scăzut drastic, fiind doar cu 3,8% mai mare decât media anilor 2015-2016. Iar în decembrie nu s-a înregistrat nici un fel de mortalitate excesivă față de alte luni de decembrie de dinainte de pandemie.
În schimb Europa occidentală e bântuită de zeci și sute de mii de morți „excesive” pe care nimeni nu le explică. Prin vară s-a bătut câmpii nițel cu „încălzirea globală”. Acum, iarna, pesemne că o fi de vină putinismul global?! În decembrie 2022 în multe țări occidentale mortalitatea excesivă a depășit chiar și vârfurile din timpul pandemiei, când temutul virus făcea, chipurile, ravagii.
Graficele de pe Euromomo sunt relevante. În Germania e jale.
Aceleași voci care plângeau cu lacrimi de crocodil în urmă cu 2-3 ani de mila bătrânilor bolnavi ținuți pe la ușa spitalelor în imposibilitate de a fi tratați, sau tratați cu fel de fel de medicamente idioate despre care acum se știe că erau nocive, dacă nu cumva de-a dreptul criminale, acum se prefac că nu văd ceea ce se întâmplă și numără savant cu mănușa de box firele de păr din capul lui Zelenski, indivizii prefăcându-se (pre)„ocupați” nevoie mare de chestii serioase precum „pericolul rusesc” care, ca să vezi chestie, le consumă tot timpul.
Sunt organismele europenilor slăbite după măsurile pandemice? Sunt oamenii prea săraci ca să se mai poată încălzi și hrăni decent? I-au ajuns din urmă bolile netratate la timp în pandemie? Circulă noi viruși, mult mai periculoși decât Covidul?
Nu se știe și nu vrea nimeni să afle. Dacă în urmă cu 3 ani se făceau liste peste liste și erau puși sub lupă toți bătrâneii muribunzi care își dădeau ultima suflare ca urmare a unei ipotetice întâlniri cu un virus ucigaș, acum mor pe bune, și dând peste cap toate mediile statistice, zeci de mii de oameni în floarea vârstei, și nimeni nu zice nimic. Toată lumea e ocupată cu clovnul de la Kiev care trebuie îngropat sub mormanele de miliarde de euro cu care să susțină vii perfuziile unui război nimicitor pentru țara lui.

Autor: Lucian Sarbu