Analize și opinii

Lucian Sarbu: “Păi și ce este ilegal? Firește, tot ce zice Comisia Europeană că e ilegal”

The Twitter Inc. logo is shown with the U.S. flag during the company's IPO on the floor of the New York Stock Exchange in New York, November 7, 2013. REUTERS/Lucas Jackson/File Photo - HT1ECCF1T7B10

Politrucii UE au probleme în paradisul informațional. Irezolvabile, și voi argumenta mai jos de ce. De când Elon Musk a pus mâna pe Twitter establishmentul a pierdut unul dintre cei patru mari piloni „Big Tech” (Twitter pentru zvonistică, știri scurte și conversații telegrafice, Facebook pentru interacțiuni sociale și transmitere de mesaje, Google pentru căutare și Youtube pentru entertainment) pe care se sprijinea controlarea și dirijarea discursului public în direcția dorită de politicieni și de păpușarii lor din umbră.
Chestia asta se simte din plin. Pe Twitter au revenit în ultimele săptămâni o mulțime de oameni care fuseseră excluși absolut aiurea, doar fiindcă aveau o audiență ridicată și fluierau în biserică. Pe cale de consecință, nedoamna (nu o pot numi „doamnă”) Vera Jourova, „comisarul” european pentru „valori și transparență”, al cărei domeniu e responsabil de reglementarea libertății de exprimare, l-a amenințat direct pe Elon Musk: „Nu doar Elon Musk apără libertatea de exprimare, ci și noi. Și noi avem reguli. Nu putem accepta ceea ce este ilegal.” (v. link în primul comentariu)
Păi și ce este ilegal? Firește, tot ce zice Comisia Europeană că e ilegal. Adică tot ce nu convine politrucilor. Ca pe timpul lui Ceaușescu. E ilegal tot ce nu-i convine lu’ to’arșa Ursula și aghiotanților ei. Pricepit?
E clar că pierderea Twitter doare al naibii (și nici măcar nu e clar ce naiba îl mână-n luptă pe Elon Musk). Însă ce nu înțeleg politrucii – ceea ce nu înțelegea nici Ceaușescu la vremea lui – e că nimic nu joacă de partea lor în toată povestea asta și că încercarea de a pune pumnul în gură libertății de exprimare nu va face decât să le… accelereze pierderea controlului asupra mijloacelor de exprimare.
Care e, de fapt, problema politrucilor cu conținuturile „ilegale” aflate sub controlul Big Tech? 99% din conținutul Twitter, Facebook sau Youtube sunt aberații și tâmpenii. Nu se supără nimeni dacă oamenii se uită la goluri, cântecele de copii, desene animate, glume etc. sau la conținutul controlat de politruci. Dar acest 99% corespunde faptului că 99% dintre oameni caută NUMAI rahaturi, chiar nefiind interesați de lucruri care i-ar putea supăra pe politruci.
Politrucii sunt supărați dacă oamenii se uită la 1% din conținut, conținutul ăla care nu le convine lor. Pe care în general nu-l caută mai mult de 1% dintre oameni. Și au impresia complet cretină că dacă interzic conținutul ăsta, el nu va mai ajunge la cei 99% pe care au ei interesul să-i țină cu capul în pungă și ocupați cu tâmpenii. În prostia lor își închipuie că dacă exercită controlul ideologic total asupra mijloacelor de comunicare deținute de Big Tech, așa cum Ceaușescu exercita controlul ideologic total asupra TVR, oamenii nu mai au de unde să-și ia informație alternativă.
Or, asta e total fals. În pandemie s-a văzut cum au înflorit rețelele sociale și mijloacele de comunicare alternative (GAB, GETTR, Telegram, VK etc.) sau siturile video independente (BitChute, Rumble, Odyssey etc.), stimulate chiar de… cenzură! Mai rău: dacă pe Youtube, să zicem, un video „conspiraționist” se pierde printre milioane de desene animate și video-uri irelevante, pe o rețea „dedicată” același video adună ca într-un stup, foarte rapid, o masă critică de privitori dedicați. Documentarul „Died Suddenly”, de exemplu, a strâns numai în varianta originală 16,7 milioane de vizualizări, plus alte milioane în diverse alte copii (cea cu subtitrare în limba română a făcut 1,5 milioane de vizualizări). E un număr imens de vizualizări care arată că, în ciuda propagandei oficiale, tot mai mulți oameni devin conștienți de pericolul de a te lăsa injectat cu o zeamă ciudată doar fiindcă așa te sfătuiesc politicienii și cu „experții” tv. La o asemenea masă critică, informația trece fără probleme de limitele mediului în care a fost inițial concepută. Pentru mine a fost foarte comic să-mi vină pe Whatsapp, de la persoane regulamentar vaccinate de 3 ori, dar astăzi „pierdute pentru cauză”, mesaje circulante despre „cum să te ferești de Covid” care conțineau sfaturi de bun-simț pe care eu le știam, și le-am aplicat, din 2020. Adevărul e ca apa: chiar dacă e zăgăzuit, găsește crăpături prin care să se infiltreze, și nu poate fi încapsulat definitiv. Or, pentru politruci e foarte greu să cenzureze sute de situri și aplicații independente, pentru simplul motiv că asta le-ar mânca o grămadă de resurse. N-ar ajunge miliardele date Ucrainei pentru cât ar costa să supravegheze și să cenzureze nu patru, ci sute de situri pe care circulă în mod liber informația și adevărul. ̦ . De aceea controlarea câmpului informațional e o problemă irezolvabilă. În prostia lor, au încercat să ocolească dimensiunile problemei cu impunerea publică a noțiunilor de „fake news” și „fact checking”, care sunt o jignire absolută pentru orice om inteligent. Ca și cum toți am fi tâmpiți din naștere și avem nevoie să fim duși de mânuță de cineva mai deștept decât noi. Niciodată în istoria umanității adevărul nu a fost validat prin… recunoașterea sursei sale (acesta e mecanismul de fact-checking). Nu e de mirare, așadar, că singura zonă de relevanță a celor care se ocupă cu „fake news” e acolo unde oricum oricine își dă seama că informațiile sunt gogonate. Da, e „fake news” că zeama conține roboței și alte prostii de-astea. Dar stați liniștiți, dragi factcecări, că nu din cauză că au început să creadă în cipuri și în nanoboți nu se mai vaccinează oamenii, ci fiindcă au constatat o chestie simplă: că așa-zisele vaccinuri sunt niște porcării sinistre.
Google a pierdut constant cotă de piață în ultimii ani, dar rămâne în continuare un gigant și cu siguranță va rămâne gigantic. Însă în ultimii ani au început să câștige teren în Occident motoare de căutare alternative: Bing de la Microsoft, Duck, Yandexul rusesc, Brave. Din punct de vedere economic, cu excepția lui Bing celelalte sunt irelevante. Dar ce să vezi? Rezultatele nu sunt cenzurate. Și tocmai de-aia sunt preferate de cei care caută informații incomode. Motoarele alternative poate nu vor trece niciodată (cumulat) de 15-20% din piață, dar n-ai ce să le faci.
Să ne uităm la cenzurarea informațiilor legate de războiul din Ucraina. Siturile Kremlinului, RT și Sputnik, se pot vedea fără probleme în continuare cu un VPN sau, și mai tare, cu browserul TOR, care e 100% gratuit. Asta, în timp ce RT are canal live pe Rumble, accesibil de oriunde…
La un moment dat, în timpul pandemiei, sinistra creatură Jacinda Ardern, de acum fostul premier al Noii Zeelande, a zis ceva de genul ăsta: „Singura sursă de adevăr despre vaccinuri suntem noi, guvernul. Dacă auziți ceva de la altcineva, nu băgați în seamă.” Prostia asta rezumă perfect gândirea politrucilor occidentali al căror înveliș e spoit democratic, în timp ce printre crăpăturile vopselii se întrevăd petlițele totalitarismului. Și tocmai pentru că esența lor e una totalitară, politrucii vor pierde. Și o dată cu ei se vor prăbuși și toate cauzele pentru care militează ei. Uitați-vă la ce susțin politrucii din fruntea UE ca să știți pe ce să NU vă pariați banii în viitorul mai mult sau mai puțin apropiat.

Autor:  Lucian Sarbu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu