Analize și opinii

Lucian Sarbu: „Orice țară trebuie să aibă dreptul de a-și alege alianțele…cu condiția să ne aleagă pe noi!”

„Teoria” Occidentului în cazul relației dintre NATO și Ucraina zicea că „orice țară trebuie să fie liberă să-și aleagă alianțele”, drept pentru care și Ucraina ar avea dreptul să instaleze rachete îndreptate spre Moscova la granița cu Rusia, să masacreze populația rusofonă din Donbass, să interzică utilizarea limbii ruse în relațiile oficiale, să readucă la viață fantomele lui Bandera și Șukevici și, în general, să-și încordeze ce mușchi vor ei împotriva Rusiei, de la adăpostul „umbrelei de securitate a NATO”.
Numai că aici avem o problemă de coerență a discursului occidental. Una mare. Mare cât casa.
De ani de zile se milogesc sirienii și irakienii de americani să se care dracului odată de pe teritoriul lor, și nimic. Americanii își mențin cu nesimțire bazele de acolo deschise și funcționale. În Irak au fost somați de parlament să-și ia catrafusele și să plece. Nimic. În Siria îi păgubesc direct pe sirieni de puținul lor petrol. I-a rugat Assad să se care din Al-Tanf, baza militară cu ajutorul căreia controlează tot sudul țării și drumul spre Golful Persic – pauză. Nesimțire crasă.
Dar hai să vedem ce se va întâmpla și în Sahel. Noile conduceri din Niger, Mali și Burkina Faso s-au aliniat în mod fățiș la politica Rusiei – nu mai e nici un secret. Numai că americanii au baze și pe acolo, așa cum au în toată lumea. În Niger au 1.100 de soldați care operează în două baze militare. Oficial, bazele alea țintesc militanții islamiști din regiune. Lângă orașul Agadez (peste 100.000 de locuitori) e una dintre cele mai mari baze aeriene de drone deținute de americani (Baza 201). Neoficial, militanții ăia sunt mai prosperi ca niciodată și le creează enorme bătăi de cap guvernelor din regiune. De-asta oamenii vor să cheme luptători Wagner – adică ruși – în ajutor. S-or gândi că ăștia or avea mai mult spor și nu vor face balet cu islamiștii.
Ieri, conducerea de stat a Nigerului, adică băieții ăia care sunt aliniați acum cu Rusia, i-au rugat pe americani să-și ia catrafusele și să se care. Deja se înmulțesc, iată, cazurile de țări care vor să se alinieze militar la Rusia / BRICS și care îi roagă pe americani să o șteargă de pe teritoriul lor: Irak, Siria, Niger. Să vedem însă dacă ăștia din Niger vor avea mai mult succes. Că până una alta politica Vestului pare să fie: „Orice țară trebuie să aibă dreptul de a-și alege alianțele…”
”…cu condiția să ne aleagă pe noi!”