Analize și opinii

Lucian Sarbu: Ipocrizia maximă a industriei de gambling e expresia „joacă responsabil”.

Ipocrizia maximă a industriei de gambling e expresia „joacă responsabil”.
Nu poți să-i zici drogatului „droghează-te responsabil” atâta timp cât îi oferi droguri la orice colț de stradă. Nu poți să-i zici bețivului „bea responsabil” câtă vreme îi trântești o bodegă în cale pe fiecare drum.
Prin expresia „joacă responsabil” industria de gambling de fapt pasează responsabilitatea dramelor pe care le generează strict în spinarea jucătorului.
Ceea ce e absolut fals.
Nimeni nu devine dependent de pariuri dacă dependența respectivă nu i s-a inoculat în prealabil prin tehnici subtile de marketing și persuasiune. Ce poate înțelege cineva mai slab de minte când deschide televizorul pe un eveniment sportiv și vede numai reclame la gambling? Că respectiva afacere e absolut legitimă, onestă și legală. Dar când vede că zone întregi din oraș sunt acaparate de case de pariuri? Că ăia care le administrează sunt oameni de afaceri onești, plătitori de taxe la bugetul local, care oferă joburi comunității locale etc. Dar când sunt prezentate numai exemplele „de succes”, adică jucătorii aceia în proporție de 1 la 1000 care câștigă câte ceva, și se face abstracție complet de ceilalți 999 din 1000 care pierd regulat? Că dacă joci la păcănele nu poți să nu câștigi și tu.
Mizerie. Bani murdari și vieți furate.

Autor: Lucian Sarbu