Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Foarte bună luarea de poziție a avocatului poporului în chestiunea dementă a montării de camere în școli FĂRĂ acordul părinților sau al profesorilor”

Foarte bună luarea de poziție a avocatului poporului în chestiunea dementă a montării de camere în școli FĂRĂ acordul părinților sau al profesorilor.
Să fim bine înțeleși, camere există și acum, așa cum există și în multe scări de bloc, dar ele sunt montate cu acordul nostru și nu ni se bagă în lenjeria intimă sub pretextul „combaterii infracțiunilor”.
Dacă statul se apucă să monteze de capul lui tot felul de sisteme de supraveghere, va trebui să știm clar care sunt limitele acestor sisteme?… de unde pot fi accesate?… cât timp sunt stocate informațiile?… și așa mai departe.
Vă dau un exemplu: să zicem că pentru reducerea costurilor cu asemenea sisteme intelijenții din fruntea Min. Educației vor decide să monteze unele care stochează informația în cloud. Un asemenea sistem ar deveni, practic, o invitație pentru hackeri. Care, studiind imaginile, ar putea identifica dintr-o clasă sau dintr-o școală elevii (implicit familiile) mai bogați decât ceilalți (îi vezi după haine sau accesorii), fetele care pot fi răpite și traficate sau puștii cu probleme de comportament care ar putea fi convertiți ușor în traficanți de droguri pentru 10 lei.
Pur și simplu nu e de glumit cu așa ceva.
Apropo, ați mai auzit ceva de „școala groazei”, „violul de la școala Titulescu”, cazul care a declanșat toată isteria din urmă cu o lună? Nu? Nici eu. Pentru că violul nu a existat, a fost o invenţie isterică a mass-mediei de scandal.
Se pare, însă, că vom rămâne pe cap cu consecințele pe termen lung ale luării în serios a acestei minciuni.