Analize și opinii

Lucian Sarbu: “Doar nu vreți să vă pape rușii, nu?!…”

Și la dus, și la întors, am întâlnit o grămadă de vehicule militare pe valea Oltului. Mai ales la întoarcere coloana de vehicule militare era impresionantă, nu mă pricep să le identific, erau vehicule de-alea blindate de infanterie, de care prăjesc rușii la micul dejun în fiecare zi. Cel puțin 20, toate portugheze. Deși propaganda vrea să ne facă să credem că toate fiarele astea vechi se plimbă prin România ca vodă prin lobodă „pe banii NATO”, cu siguranță există și un impact major asupra bugetului României. Măcar din perspectiva faptului că „banii NATO” sunt și banii noștri. În plus, a nu se uita că angajamentele NATO asumate de bovidul de Iohannis privesc cheltuieli raportate la PIB, nu la buget. Cu alte cuvinte dacă îți scad veniturile bugetare în ciuda creșterii PIB (creștere datorată în primul și în primul rând inflației) ai, n-ai bani, trebuie să te scotocești în buzunare și să dai. În 2013 bugetul Ministerului Apărării era de 5,6 miliarde RON, adică aprox. 1,25 miliarde EUR, astăzi, după 10 ani, e de 38,7 miliarde RON, adică aprox. 7,8 miliarde EUR. O creștere de peste 600% care trebuie susținută cumva.
Tare aș vrea să văd un alt minister, un alt domeniu strategic din România (educația?… sănătatea?…) care să fi beneficiat de o asemenea creștere spectaculoasă în ultimii 10 ani.
Așa că, dacă vă întrebați de ce e musai să crească taxele, nu uitați că la nord și est de România e un tip care are nevoie de banii voștri. Plătiți-vă cuminței taxele, că drogurile pe care le trag pe nas Zelensky și cu Hunter Biden depind de ele.
Doar nu vreți să vă pape rușii, nu?!…

Autor: Lucian Sarbu