Analize și opinii

Lucian Sârbu: “Celor care mai aveți naivitatea să credeți că Uniunea Europeană NU se îndreaptă spre o epocă atroce de dictatură”

Celor care mai aveți naivitatea să credeți că Uniunea Europeană NU se îndreaptă spre o epocă atroce de dictatură vă sugerez să urmăriți dialogul de pe Twitter dintre canalia Thierry Breton, „comisarul” european însărcinat cu „piețele interne” și cu măsurile de cenzură digitală pe aceste piețe, și Elon Musk.
Ce s-a întâmplat?
Fără a fi excesiv de permisiv, Twitter este în acest moment cea mai importantă platformă de social media pe care informațiile circulă oarecum necenzurat.
Mai mult. Cei care plantează dezinformări sunt imediat puși la punct prin „community notes” scrise de comunitate, nu de fact-checkări anonimi pe care nu-i verifică nimeni, angajați privat de diverse entități care au interesul de a susține anumite narative – așa cum e aici, pe FB. Astfel încât suntem doar la câteva zile de la evenimentele din Israel și deja câteva goange uriașe de propagandă (de pildă că teroriștii Hamas ar fi tăiat gâtul la 40 de copii sau că au omorât o femeie gravidă și i-au scos copilul din pântece) sunt demontate ca fiind false. În plus, Twitter a început să fie plin de poze cu imagini ale masacrului care are loc în Gaza. În privința războiului din Ucraina, nici propaganda ucraineană, nici cea rusă nu mai pot face ce le taie capul: ori furnizează informații reale și comentarii pertinente, ori sunt imediat ridiculizate și puse la punct.
De ceva vreme se constată, de altfel, o „cumințire” a conturilor NAFO (susținătorii digitali ai Ucrainei) care nu mai pot posta chiar orice tâmpenie fără să se râdă de ei. Cele mai importante conturi sunt chiar lizibile și surse interesante de informații.
În acest context, ce face jagardeaua de Breton? Îi adresează lui Elon Musk o „scrisoare deschisă” prin care îl atenționează că Twitter trebuie să se supună recentului regulament „Digital Services Act (DSA)” – piatra de temelie a viitoarei cenzuri digitale – deoarece au constatat ei, în contextul recentelor atacuri ale Hamas, că Twitter nu prea respectă DSA. Și îl și atenționează: „Băh băiete, când UE îți zice ceva, tu trebuie să te execuți imediat și să dai jos ce-ți zicem noi să dai jos.”
Elon Musk i-a răspuns public: „Bine, zi ce ai văzut greșit, să vadă și publicul ce ziceți voi că facem noi greșit.”
La care jegul îi răspunde: „Știi prea bine la ce ne referim.  Up to you to demonstrate that you walk the talk” / („walk the talk” e o expresie mai ciudată, care se referă la a face o acțiune, nu doar a trăncăni despre ea, dar în esență îi zice că „tu trebuie să demonstrezi că ai înțeles ce ți se cere”, un soi de „mingea e de acum în terenul tău”).
Cam așa înțeleg golanii ăștia din fruntea UE buna guvernanță. Cam de atâta „transparență” sunt în stare. La fel cum au făcut cu achiziția a 4 miliarde de vaccinuri, cumpărate dracu’ știe cum de scUrsula de la Pfizer. La fel cum fac cu alocarea discreționară de fonduri către drogatul de Zelensky. Nu e treaba noastră să știm cum sau de ce, noi trebuie doar să ne supunem.
Cenzura informației digitale, pe care o dorește această canalie de Thierry Breton, e foarte periculoasă deoarece în contextul în care informația digitală a rămas singura informație (mass-media, presa nu mai contează), atunci cine o cenzurează poate să comită liniștit cele mai atroce lucruri, fără a fi demascat.

Autor: Lucian Sârbu

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu