Analize și opinii

Lipsind senzația negativă, indignarea, furia, primejdia, a lipsit și putirința. Uitați-vă la ea ce frumos atîrnă.

Uite ce frumos a atîrnat ieri.



E o glumă pe această temă. E gluma cea mai potrivită. Mai înțeleaptă decît “doar o simplă” glumă. O spun în engleză, căci așa o știu și așa sună mai bine.

“What’s the difference between ignorance and apathy?

I don’t know and I don’t care.”

Pe scurt, cam asta s-a întîmplat ieri. Nici n-am știut. Nici nu ne-a păsat.

O temă care i-a lăsat indiferenți pe cei mai mulți dintre români. O lipsă totală de emoție pe subiect.

Și, după cum bine știm, emoția e motorul necesar pentru acțiunea politică. Fie că ieși la vot, fie că ieși în stradă, fie că îi scrii parlamentarului sau îl apuci de nasture cînd îl întîlnești la cumpărături, fie că pregătești tacticos niște Molotoave să le arăți tu lor,

peste tot e vorba de emoție.

Emoția a lipsit. Lipsa de emoție, moartea pasiunii. Oamenii au simțit că nu e tema lor. Nu le-a păsat. Ceva din altă poză, din altă lume. Nu de aici de la noi. Nici ceva de bine, nici ceva de rău. Lipsind senzația negativă, indignarea, furia, primejdia, a lipsit și putirința. Uitați-vă la ea ce frumos atîrnă.

Ieri a atîrnat frumos de tot. Lumea a zis că vine, în toate sondajele, și ale noastre, și ale onor concurenței, românii clamau ritos că vor veni la vot. “Cuuum să nu”. “Cu siguranță”. “Evident că da”. Dar cînd a venit vorba să iasă din casă, uite ce frumos a atîrnat de fapt. S-a sculat doar 20%. Cam puțin pentru cît ne lăudam înainte de vot.

A mai lipsit ceva. A lipsit implicarea organizațiilor politice. Acolo jos, la firul ierbii, organizațiile locale n-au pus osul. Asta s-a văzut cel mai clar în rural. De regulă, participarea la vot era mai mare în rural decît în urban. Acum a fost ușor pe dos.

Sînt mai multe școli de gîndire în această privință. Unele conspiraționale, că așa sîntem noi, popor rațional, vedem conspirații peste tot. Altele mai puțin conspiraționale, bazate pe înțelepciunea multimilenară a lui Murphy,

care dragul de el ne învață că de cele mai multe ori n-are rost să punem pe seama conspirației ceea ce putem pune mult mai ușor pe seama altor chestii, mai prozaice: indiferență, lene, nepăsare. Briciul lui Ockham, cum ar veni.

Conspiraționiștii spun că ar fi vorba de fapt de un blat mermelitor făcut între principalele forțe politice locale și boierii de la Bruxelles. Între PSD și PNL, ambele partide care teoretic au susținut referendumul pentru familie, și progresiștii atomici ai Uniunii Europene. Unii chiar clamează că ar fi vorba de o împăcare pe la spate (da, da, pun intended). Noi nu scoatem oamenii la vot. Voi nu ne mai arestați.

Altă teorie a conspirației e mai jos de stratosfera conspirațiilor galactice. E mai pe la firul ierbii. Ea spune că de fapt ne-am confruntam zilele astea cu o mică, dar sănătoasă rebeliune la adresa conducerii acestor partide. Tot ca în bancurile bune de pe vremuri “să nu-mi spui tu mie cum s-o bag”.

Unii pesediști ar fi supărați pe Dragnea și ar fi vrut să-i arate un pic de cartonaș galben, dacă n-au putut să-i arate cartonașul roșu la CEx-ul recent. Și atunci au stat acasă. Și de supărare, și de resurse. Și primarii, că deh, nimic nu se face fără resurse și ei n-aveau chef să consume resurse pe o luptă pe care n-o simțeau că e a lor. Și activiștii locali, din aceleași motive. Și votanții, care n-au vrut să marșeze la “referendumul lui ăla”.

Unii peneliști ar fi supărați pe Orban și ar fi vrut să-i arate și lui ceva, un cartonaș, un organ, o bucățică de piele, orice – după cum s-a și văzut de altfel aseară, după închiderea urnelor, cînd un grup de rebeli au sărit imediat la gîtul lui. Și atunci și primarii lor, activiștii lor au făcut același lucru ca și pesediștii. O unire-n cuget și simțiri peste prăpastia politică ce-i desparte.

Alții nu-și opresc privirea la politică, ci la “the real thing”. Ei pun seama pe un cartonaș galben arătat de către români popilor, bisericii, religiei. “Să nu ne spui tu cum s-o băgăm”. Indiferenți sau supărați pe popi, oamenii n-au percutat la îndemnul lor.

Identificăm și în acest caz aceeași discrepanță dintre ce zic românii în sondaje și ce fac de fapt. Dintre opinie și comportament. “Mergeți la biserică??” “Ooo, da, cum să nu. În fiecare zi”. “Mergeți la operă??” “Ooo, da, cum să nu. Chiar și de mai multe ori pe zi. Lunea și vinerea îmi iau și micul dejun acolo, la operă. Au o mîncare foarte bună”.

Realitatea, în schimb, e un pic diferită. Pe principiul “nu fă ce face popa, fă ce zice popa”, la fel putem spune și noi “nu te lua după ce zic românii că fac, ia-te după ce fac ei de fapt”. Cuvinte. Cuvinte everywhere.

Fiecare din aceste explicații de mai sus sună bine, ca orice teorie a conspirației. Eu, în general, sînt sceptic cu teoriile astea ale conspirației. Complexitatea bate predicția.

Unde sînt prea multe forțe la mijloc, de cele mai multe iese într-un fel, dar în nici un caz cum și-ar dori oricare din actorii participanți la balamucul complicat. Problema celor trei corpuri în societate. Pardon, problema celor n corpuri. Multe corpuri. Foarte multe corpuri. Unele pe persoană fizică. Altele pe persoană compusă. Societatea asta. Fiecare trage într-un fel de ea. Și uneori rezultanta forțelor e cum vrea acel fiecare conspirațional. Alteori nu.

Societatea asta.

Autor: Mirel Palada

Sursa: Mirel Palada

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ies la iveală detalii incredibile în plin scandal pe tema Referendumului! Sumele colosale pe care le plătește statul pentru operațiile de schimbare de sex

    Dumitrașcu Nicoleta

    09.10.2018 sănătate

    A fost scandal mare zilele acestea pe tema căsătoriilor gay și a Referendumului pentru familie, ce a avut loc în zilele de 6, respectiv 7 octombrie. Referendumul pentru familie nu a fost validat, dat fiind că nu s-a atins pragul necesar de 30%.

    Puțini știu, însă, că operațiile de schimbare de sex sunt decontate de statul român. Recent, afost posibilă încă o operație de acest gen în România, a ȘASEA. Această intervenție chirurgicală se apropie de suma de 60.000 de euro.

    O echipă foarte bună de 10 medici au transformat o femeie într-un bărbat, iar această operație a fost decontată de stat. Acestă intervenție a avut loc la Spitalul Clinic de Chirurgie Plastică și Arsuri București. Pacientul este al șaselea cetățean român care și-a schimbat sexul.

    Alte cazuri de români care au apelat la această operație au putu beneficia de decontarea din partea statului.

    Aceasta este a șasea operație de acest gen și a fost făcută de dr. Cristian Nițescu. Coordonatorul a vorbit și despre motivul pentru care statul plătește.

    „Intervenţia face parte din sistemul DRG, care precizează clar ce acte medicale sunt decontate obligatoriu de Casă”, a declarat acesta.

    Transsexualismul are ca unic remediu corelarea prin intervenția chirurgicală a fizicului uman cu trăsăturile psihice diametral opuse, spre deosebire de homosexualism și intersevualism. Transsexualismul este considera a fi o boală care nu are parte de dereglări psihice, potrivitstirimondene.fanatik.ro
    „Pe lista de aşteptare mai sunt alte 20 de astfel de cazuri, dar este foarte greu pentru un transsexual să îşi motiveze intenţia”,a spus specialistul profesor doctor Lascăr.

    „Intervenţia a fost una de reconstrucţie a neopenisului, operaţie extrem de laborioasă, la care au participat două echipe de doctori.Procesul de schimbare de sex a mai presupus o intervenţie de vaginectomie, adică excizia vaginului, operaţie care a fost făcută în luna noiembrie a anului 2010, dincolo de tratamentul endocrinologic”, a mai spus esteticianul în cadrul unei conferințe de presă.
    https://www.bugetul.ro/ies-la-iveala-detalii-incredibile-in-plin-scandal-pe-tema-referendumului-sumele-colosale-pe-care-le-plateste-statul-pentru-operatiile-de-schimbare-de-sex/

    ADICA SANT ATITIA BOLNAVI DE CANCER, DE BOLI GRELE….DAR NU SANT BANI PENTRU EI…DAR SANT PENTRU NISTE DEGENERATI BOLNAVI MINTALI CARE VOR SA-SI SATISFACA FANTEZII DIABOLICE !!!

    SA MAI SPUNA CINEVA CA INSTITUTIILE STATULUI NU SANT OCUPATE DE STRAINI, DE ALOGENI, CA LUPII LA OI PRIN MINCIUNA SI VICLENIE, CARE LUCREAZA ZI SI NOAPTE LA DISTRUGEREA SI DESFIINTAREA NOASTRA CA POPOR SI CA OAMENI !!!

  • Tot respectul pentru echipa de medici profesionisti, sincer, ma-nclin!

    C/val. interventiilor in speta recuperata de urgenta in pusculita TARII.
    # recuperam in pusculita tarii pentru sustinerea unor proiecte sanatoase in adevaratul sens al cuvantului.

  • @echipa de medici care a facut astfel de blestematii, nu merita nici un respect ! dimpotriva !

  • Buna dimi, cat de buna ca toata noaptea am cautat prin manualele de urgente medico-chirurgicale ca sa vad unde scrie negru pe alb ca interventiile de schimbare de sex sunt incadrate la URGENTE MEDICO-CHIRURGICALE (decontate de stat prin sistemul DRG IN VIZIUNEA POLITICII SANITARE AUTOHTONE). N-am gasit nici macar o trimitere cat de mica, vizibila macar la microscopul electronic. Nu exista context medico-chirurgical in speta, temei legal, rationament. Doar inginerie de laborator pe fondul revolutiei sexuale globale. Am dat de altceva, de PSIHOZELE ENDOGENE: Paranoia, Psihoza maniaco-depresiva (PMD), Schizofrenia.
    Am gasit ca temele delirante dezvoltate de paranoici au continut de : gelozie, delir pasional, eretomanic, ipohondriac, marire, inventie, persecutie, filiatie, in delirul de filiatie spre ex. se sistematizeaza idei de revendicare pe baza convingerii asupra unei ascendente superioare (regale, imperiale) fata de conditia socio-culturala a bolnavului.
    Delirul sistematizat de gelozie consta in convingerea patologica a subiectului ca este inselat de PARTENER. BOLNAVUL se simte ridiculizat, batjocorit, examineaza lenjeria PARTENERULUI, ii urmareste gesturile. Se cristalizeaza un bloc ideativ-afectiv durabil, impenetrabil la critica, cu risc de HOMICID: barbatul omoara partenera, femeia pe rivala, iar homosexualul rivalul – fix asta ne mai lipsea. In PSIHOZA MANIACO-DEPRESIVA, episodul maniacal este marcat de: exacerbarea sferei afectiv-INSTINCTUALE, dezinhibitie pe plan pulsional, accelerarea ritmului ideativ, EXCITATIE CONTINUA, cu hiperactivitate dezordonata. Mania este definita ca o stare de exaltare psihomotorie si dezinhibitie instinctiv-afectiva. Tinuta este neglijenta si extravaganta: farduri stridente, panglici, medalii, pene…pe agenda: divertisment, inaugari, promovari, parade – parada gay. Delirul expansiv al maniacului este instabil si fugace (tocmai ce-am zarit pe unul ca a ales sa fuga dintr-un platou TV, RTV daca nu ma-nsel, cu scuzele de rigoare daca gresesc, de la o dezbatera in tema, n-am retinut numele acelui invitat…). Starea de exaltare afectiva, se manifesta pe plan instinctual prin excitatie erotica pana la obscenitati, exhibitionism, masturbatie, hipersexualitate. Instabilitatea afectiva determina trecerea de la euforie si bucurie la manie si agresivitate, atingand paroxismul (furia maniacala). Viata instinctiv-afectiva la bolavii afectati de schizofrenie este profund dezorganizata, aparand aberatii sexuale: masturbare, INVERSIUNE SEXUALA, FIXARE INCESTUOASA. Comportamentul poate fi oscilant, pueril, cu tendinta la ACTE ANTISOCIALE, BIZARE. Sindromul delirant paraziteaza intens sfera psihocomportamentala. Limbajul este ermetic, transformat, prin neologisme inventate de bolnav, intr-o “salata de cuvinte” (VERBIGERATIE), fix salata oferita telespectatorilor de catre invitatii in tema.
    Ingrijirea bolnavilor psihici solicita din partea cadrelor medicale multa intelegere si daruire, calitati morale deosebite, o buna pregatire teoretica si practica DAR si finantare corelativa, sens in care se impune ca Ministerul Sanatatii sa regandeasca de urgenta SISTEMUL DRG, in speta urgenta medico-chirurgicala privind interventiile de schimbare a sexului – UN MOFT NU O URGENTA MEDICO-CHIRURGICALA, cu riscul ca repet la infinit, cu consecinta INTERZICERII finantarii unor astfel de interventii din BANI PUPLICI. Curtea de Conturi sa analizeze in regim de urgenta speta, sub aspectul RECUPERARII PREJUDICIULUI generat la BUGETUL PUBLIC – SECTIUNEA “SANATATEA NOASTRA CEA DE TOATE ZILELE”. Fara actiuni in instanta (actiuni civile, in regres, calendele grecesti, boala lunga, moarte sigura), comisii, anchete. Banii redirectionati catre clinicile de psihiatrie, detoxifiere, consiliere, reechilibrare energetica, psiho-afectiva, vindecare trupeasca, tamaduire sufleteasca, normalizare, revenirea la Viata, pe Cale, in Adevarul care ne elibereaza pe toti pana la unul. Doamne ajuta! Multumesc! T: 28 Noiembrie 2018.

  • si-am mai dat de-o stire adusa la cunostinta opiniei publice prin intermediul unui post TV, B1 cred, dac gresesc va rog sa ma corectati…am inlemnit: 222 MILIARDE DOLARI c/val. BRANDULUI DE TARA. FRUNZA. FRUNZA-N VANT!
    La alt post TV, informatii cu privire la DRUMUL PAPORNITELOR CU BANI PRIN AMERICI, cred ANTENA 3, dac gresesc, va rog sa ma iertati.

    60 000 Euro – c/val. unei operatii pt schimbare de sex decontata din bugetul statului;

    222 MILIARDE DE DOLARI – FRUNZA;

    Sa-mi puc picaturi in ochi, sa ma programez la un control psihiatric, la un psiholog, la un cardiolog ca-mi sta inima fix in loc, la un neurolog pt recuperarea singurului neuron care mi-a mai ramas intact, la …operatie de schimbare de sex…pe banii poporului care asteapta multa mila, din banii pensionarilor care astazi ies sa-si strige necazu’-n strada…

    Floarea Vietii – Simbol national regasit in motivele traditionale transmise din mosi stramosi, binecuvantatii StraBuni. Opt petale. Desenati: Simbolul infinitului pe directia Est-Vest, apoi in directia Nord-Sud, NE-SV, NV-SE, continuand cu unirea SUB FORMA DE CERC / SFERA a buclelor exterioare: N-NE NE-E si tot asa pana formati SFERA. Adunati numarul de petale: 8+8=16, 1+6=7; in a saptea zi pana si Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, LUMINA DIN LUMINA s-a odihnit. Doamne ajuta! Multumesc! T: 28 Noiembrie 2018.

  • Daca, daca, # daca atingem dementa sa legiferam FANTEZIILE DIABOLICE…zilele omului pe fata planetei Pamant sunt numarate, civilizatia umana susceptibila de extinctie fara drept de apel…ganditi si voi…

  • 222 MILIARDE DE DOLARI – FRUNZA? proasta asta are proprietatea cuvintelor? dar de unde sa aiba cind delireaza pe fiecare tema pusa?

  • 222 miliarde dolari – promovari, sponsorizari, finantari, programe x, programe y, z…in concluzii, care a fost scopul care scuza mijloacele?! O frunza…din Gradina Maicii Domnului…
    Trezireaaa…

  • Am dat de ceva frumos, frumos, # frumos:
    Toate darurile inchise in destinul nostru sunt ingradite cu suferinte si numai la atatea daruri ajungem, prin cate suferinte putem razbi cu bucurie. parintele Arsenie Boca.

    Aminteste-ti ca unele pierderi sunt de fapt castiguri.
    Vei intelege intr-o zi de ce.
    parintele Hrisostom Filipescu

    Si ziua aceasta se apropie cu bucurie. Cu bucurie,