Analize și opinii

Liderul Cultului Baptist către președintele Iohannis: ”Noi vrem pace socială, dar nu așa cum o înțelegeți dumneavoastră, prin compromis.”

O națiune cu lideri compromiși, care folosesc compromisul, nu va avea un viitor binecuvântat.

iohannis1

„A fi tolerant nu înseamnă a fi tăntălău. A fi tolerant înseamnă a accepta conștient că sunt alții cu alte păreri, alte opinii, dar nu contează că suntem toți români în cazul acesta, în societatea românească și vreau să mergem mai departe, asta înseamnă toleranță. Toleranța rezultă din informare, nu din dezinformare”, a afirmat șeful statului la dezbaterea „Politica: De la teorie la practică”, organizată la BCU.

Șeful statului a fost întrebat dacă inițiatorii demersului de modificare a Constituției cu privire la definirea familiei au generat o radicalizare a unor culte.

„Nu cred că au produs nicio radicalizare, dar nici nu au avut vreun impact în sensul de a modifica atitudinea unor grupuri față de temă. După părerea mea, tema, chiar dacă a fost ridicată cu foarte multe, aproximativ 3 milioane de semnături, și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească, cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ”, a spus Iohannis.

El a explicat declarațiile sale din octombrie cu privire la această temă, arătând că le-ar repeta oricând.

„Am făcut acele afirmații cu foarte multă bună-credință și le-aș repeta oricând. S-au găsit bineînțeles unii politicieni șmecheri care imediat s-au cățărat pe mine și au încercat să dovedească ce buni patrioți și români sunt ei și că eu mă situez într-o poziție stranie. Nu cred că sunt într-o poziție stranie și nici românii nu au crezut asta, altfel nu m-ar fi ales din capul locului, dar cred că este foarte important să avem grijă cu astfel de inițiative. Sigur, se poate supune orice la vot, putem să mergem, ștampilăm și obținem un rezultat, însă ceea ce niciodată nu se poate obține prin vot este pacea socială”, a mai afirmat șeful statului.

Președintele Iohannis a subliniat că pacea socială se poate obține numai prin compromis, care trebuie făcut între politicieni, între politic și societate, între societate și biserică, între diferitele grupuri din societate.

„Or, niciodată, pacea socială nu poate să fie rezultatul unui vot de tip referendum, ci poate să fie doar rezultatul unei abordări mature din partea tuturor actorilor relevanți din societate. Orice încercare de a împinge echilibrul într-o parte sau într-alta nu rezultă decât într-o mulțime de perdanți. De obicei pierd toți. Dacă pacea socială în țară se rupe, nu există niciun câștigător, există numai perdanți. Din acest motiv am spus că este foarte importat să fim toleranți”, a completat el.

Autor: Narcis Popescu

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu