Analize și opinii

Libra – meandrele periculoase ale criptomonedei din Zuckerberg

Facebook va lansa propria criptomonedă, cu potențialul de a transforma rețeaua socială în cel mai mare serviciu de plată din lume, susține Siddharth Tripathi, în revista de specialitate Medium. Zuckerberg promite protecții private de confidențialitate și susține că noua monedă digitală va fi independentă de compania Facebook.



Noua monedă numită Libra este prevăzută să se lanseze la începutul anului 2020, iar pentru a o comercializa, Facebook valorifică popularitatea tot mai mare a criptocurrențelor blockchain. Dar când comparăm modul în care criptocurrențele tradiționale funcționează de fapt cu ceea ce propune Facebook cu Libra, diferența aruncă lumină asupra intenției Facebook de a crea hegemonia globală al lumii financiare.

Nu există o definiție universal acceptată a criptomonedei. Dar majoritatea dintre ele împărtășesc mai multe atribute cheie care au atras mulți oameni să înceapă să le folosească. În mod tradițional, criptocurrențele operează pe blockchains. Blockchain este un registru public al tranzacțiilor care sunt organizate cronologic în blocuri specifice timpului. De exemplu, în rețeaua Bitcoin, se creează un nou bloc de tranzacții la fiecare 10 minute. De obicei, aceste blocuri sunt create printr-un proces numit minerit – rezolvarea problemelor dificil de calcul și validarea tranzacțiilor difuzate de utilizatorii săi. Minerii sunt recompensați cu criptocurrency pentru contribuția cu puterea de calcul a rețelei.

Majoritatea criptomonedelor sunt în mod tradițional complet descentralizate și lipsite de orice autoritate. Fiecare utilizator își poate crea portofelele sau tot atâtea portofele pe care le dorește și poate stoca criptocurrency pe care le poate tranzacționa fără nicio restricție. Nu există bănci sau guverne care să poată dicta modul în care cineva poate și nu își poate folosi banii digitali. Acest lucru face ca criptomonedele să fie foarte atractive pentru discursurile libere susținute, deoarece sunt extrem de rezistente la cenzură.

Libra va avea o autoritate centrala. Asociația Libra.

Asociația Libra este formată dintr-un grup mic de membri fondatori. În prezent, există 28 de membri, iar Asociația speră să aibă 100 dintre aceștia până la data inițială de lansare. Criteriile pentru a deveni membru sunt destul de exclusive. Afacerea dvs. trebuie să aibă o valoare de piață mai mare de 1 miliard de dolari, să ajungă la cel puțin 20 de milioane de oameni pe an și să fie clasată printre primele 100 de industrii pe liste precum Fortune 500.

Organizațiile de caritate și instituțiile academice sunt, de asemenea, binevenite să se alăture Asociației, dar trebuie să formeze și topul mondial 100. Printre membri, în prezent, sunt portaluri de plată precum Paypal, Visa sau Mastercard (unii dintre ei s-au retras deja din combinație – n.r.), miliardari tehnologici de la Facebook, Spotify și Uber, servicii de criptocurrency precum Coinbase și Xapo sau contracte.Toți membrii au un vot egal, dar, deocamdată, Facebook revendică leadership în dezvoltarea platformei. Majoritatea blockchain-urilor nu sunt permise. Asta însemna că oricine le poate folosi și poate executa o copie completă a rețelei fără a fi nevoie să ceară permisiunea nimănui.

Toată lumea poate observa întregul blockchain de la început până în zilele noastre. Este întreținut de către persoane care se conectează și își actualizează constant copiile blocului în rețea. Nu există servere centrale deoarece întregul blockchain rulează ca o interconectare a copiilor sale, numite și noduri, care înregistrează direct înregistrări de tranzacții pe internet.

Această structură descentralizată face ca blockchain-urile să fie extrem de rezistente la atacuri. Cu toate acestea, nu toate blocările sunt fără permisiune. Libra va începe ca un blockchain permis. Doar membrii Asociației Libra vor avea privilegiul de a rula noduri și de a valida tranzacțiile Libra. Nimeni nu va avea voie să menționeze sau să ardă Libra fără permisiunea Asociației.

Deși Facebook promite că Libra va deveni în cele din urmă un blockchain fără permisiune, nu există indicii cu privire la momentul în care acest lucru se va întâmpla în mod specific și cum intenționează să se descurce în acest sens. Este de remarcat faptul că niciun blockchain permis nu a reușit vreodată să treacă la un blockchain fără permis.

Marea majoritate a blockchain-urilor sunt transparente.

Aceasta înseamnă că, cu excepția câtorva blockchain-uri obstrucționate, utilizarea unei criptocurrency necesită difuzarea întregului istoric al tranzacțiilor către registru. De fapt, acestea sunt atât de transparente încât unii oameni mențin așa-numitele “liste bogate”, clasamente de adrese care dețin cea mai mare cantitate de monede. Aceasta este o problemă imensă de confidențialitate și fungibilitate. Fiecare monedă din rețea poate fi urmărită chiar la originea ei de creare, iar toate cheltuielile viitoare pot fi de asemenea înregistrate.

Acest lucru nu numai că oferă observatorilor puterea de a colecta înregistrări de tranzacții ale tuturor celor de pe blockchain, ci le permite să înghețe anumite adrese sau să blocheze utilizarea anumitor monede pentru a le împiedica să fie mutate prin intermediul schimburilor.

Libra blockchain va fi, de asemenea, transparentă.

Dar grupul de noduri validator este deschis doar pentru membrii Asociației Libra. Acest lucru va permite unui grup de 100 de organizații necontestabile să observe și să urmărească toate tranzacțiile din rețea, cu autoritatea deplină a deciziei de a îngheța sau lista neagră anumite adrese sau tranzacții. Orice din rețea nu va fi deschis pentru controlul public, dar se va dezvolta strict în spatele ușii închise a membrilor clasei miliardare a Asociației Libra.

Cu toate acestea, transparentizarea blockchain-urilor nu este o cerință. Monedă axată pe confidențialitate, Monero deja își desfășoară blockchain-ul în mod implicit și ascunde automat sumele tranzacțiilor și soldurile adresei. Nivelul de confidențialitate prin proiectarea unui blockchain este, așadar, doar o alegere a dezvoltatorilor săi.

Așadar, dacă Facebook ar dori, ar face Libra Blockchain mai privată. Însă, pentru majoritatea oamenilor, folosirea Libra va fi sincronă cu utilizarea unei game de aplicații Facebook, precum Messenger, WhatsApp sau Instagram. Această integrare profundă va face ușor pentru Facebook identificarea și urmărirea continuă a comportamentului financiar al majorității mari, dacă nu toți utilizatorii Libra.

Ceea ce le oferă criptocurrențelor valoarea lor este capacul codat pe câte monede pot fi în circulație. Cererea pentru o monedă scăzută își conduce valoarea în sus și în jos, ceea ce se reflectă asupra volatilității, a majorității monedelor digitale. Unele criptomonede pretind a fi așa-numitele monede stabile, deoarece sunt susținute de o monedă fiat, cum ar fi dolarul american, sau alte materiale corporale precum aurul. Majoritatea monedelor nu sunt monede stabile, deoarece deținerea unei rezerve necesită anularea a miliarde de numerar care nu pot fi mutate și menținerea unei astfel de rezerve predică de obicei o autoritate centrală.

În prezent, nu există niciun concept descentralizat pentru deținerea unei rezerve distribuite și, prin urmare, moneda stabilă este în contradicție directă cu conceptul tradițional al blockchain-urilor descentralizate. Cei mai mulți dintre mulțimea de criptocurrency consideră că volatilitatea banilor digitali este doar un efect temporar al adopției timpurii și că ar dispărea odată ce adoptarea completă va avea loc.

Libra susține că este una dintre acele monede. Dar nu este legată de vreo monedă fiat specială. Mai degrabă, ceea ce propune Libra este o rezervă de active cu volatilitate scăzută, formată din titluri de stat, obligațiuni de trezorerie, depozite bancare și un coș de monede străine, inclusiv dolar american, euro și yen japonez.

Scopul Rezervei Libra este de a-și păstra valoarea.

Pentru fiecare Libra creată, trebuie să existe o cantitate echivalentă de active deținute în rezervă. Și pentru fiecare monedă arsă, activele trebuie eliminate. Asociația Libra își propune să formeze această rezervă prin depozite de la investitori privați și membri fondatori. La fel ca în cazul altor bănci, această rezervă va fi utilizată pentru investiții suplimentare pentru a câștiga dobânzi. Ceea ce este mai tulburător este faptul că va rămâne în sarcina Asociației să decidă cu privire la componența rezervării bazate, unde să investească banii de rezervă și ce riscuri sunt dispuși să accepte.

Acest lucru face ca, în esență, Libra să funcționeze ca orice bancă din stradă.

Chiar și utilizatorii pot depune în rezervă cumpărând Libra. Dar, în timp ce într-o bancă tradițională, clienții pot câștiga dobânzi din depozitele lor, dobânda obținută din depozitele din Rezerva Libra va merge doar pentru a răsplăti Membrii Fondatori și pentru dezvoltarea platformei. În cazul în care Asociația Libra decide să investească cu rezerva sa va juca un rol politic major. Achiziționarea de obligațiuni sau datorii guvernamentale strategice poate achiziționa o influență în două direcții de la Asociație către guvernul respectiv și invers.

Libra va deveni, astfel, exemplul suprem de ușă rotativă în activele financiare a sute de milioane de oameni. Evoluțiile majorității criptomonedelor sunt open source și se bazează pe un consens.

De preferință, puterea de calcul a rețelei este distribuită între atât de mulți utilizatori încât nici o singură parte sau un grup nu poate avea un efect prea mare. De preferință, toate softurile de la portofele până la nucleul blockchain sunt open source, ceea ce le oferă utilizatorilor încredere că nicio intenție rău intenționată nu este încorporată în codul sursă.

Libra blockchain va fi, de asemenea, open source.

Dar puterea de dezvoltare și decizie va fi reținută de Asociație. Nu va exista nicio altă entitate pe platformă care să verifice sau să echilibreze poziția Asociației. Asociația Libra va ocupa o serie de responsabilități cruciale.

Colectiv va decide cu privire la viitorul și dezvoltarea protocolului blockchain care să permită Asociației să modifice regulile rețelei la fel cum Facebook își schimbă informațiile sau algoritmii de cenzură. Membrii săi vor acționa ca unici noduri de validatori. Ei vor avea puterea de a decide cine ajunge să se alăture Asociației și chiar cine va folosi rețeaua. Furnizorii de plată vor putea împiedica oamenii să-și transfere fondurile către Libra sau să-și încaseze monedele Libra în fiat. Este de așteptat ca aceiași Termeni de servicii de pe Facebook, în special punctele referitoare la vorbirea și comportamentul utilizatorilor săi, să se aplice și în cazul utilizării Libra.

Cu blockchain-urile tradiționale, doar schimburile se bucură de obicei de a îngheța anumite adrese, iar utilizatorii au o mulțime de alte alternative la achiziționarea de monede digitale cu numerar, cum ar fi cripto-bancomate sau schimburi peer-to-peer. Cu toate acestea, Facebook va acționa ca un blockchain, un procesor de plată, un portofel care deține fonduri pentru utilizatori și o rețea socială în care oamenii își desfășoară toate finanțele într-o singură organizație.

Așa se face că Facebook, cea mai mare rețea socială din lume, este pe cale de a deveni potențial cea mai mare rețea financiară din lume.

Este într-adevăr Facebook nevoie să facă asta pentru a obține mai multe profituri?

Ei bine, ei rămân fără opțiuni. Cryptocurrency este o piață de 300 de miliarde de dolari în acest moment și devine din ce în ce mai mult în rândul industriei financiare, tehnologice și cu amănuntul. Dar, pe măsură ce criptomonedele devin inevitabile, guvernele, băncile și corporațiile pierd controlul asupra sistemelor financiare. La fel cum internetul ne-a oferit flux gratuit de informații, blockchain ne oferă un flux gratuit de finanțe. Descentralizarea monetară reprezintă o amenințare existențială pentru colectarea impozitelor și a investițiilor de bani depozitați. Și cu creșterea gradului de conștientizare a importanței confidențialității internetului, modelul de afaceri bazat pe reclame este, de asemenea, în pericol.

Oferirea unui serviciu gratuit în schimbul datelor personale nu mai este suficientă. Unele platforme de socializare precum Nimses, Minds of Taringa au început să le recompenseze utilizatorii cu criptomonede. În timpul audierilor din Congres, Zuckerberg a promis că utilizatorii vor avea o opțiune pentru a obține o versiune plătită a Facebook, acum va plăti utilizatorilor cu monede Libra pentru vizionarea anunțurilor sau implicarea pe platformă.

Când Libra va adopta integral, adică până la 3 miliarde de utilizatori combinați ai imperiului Facebook global, va deveni periculos pentru sistemul financiar. Dacă reușește, guvernele din întreaga lume ar putea considera imperiul Facebook-Libra “prea mare pentru a eșua”. În perioadele de topire financiară, acest lucru ar putea însemna trilioane de dolari din banii contribuabilului, transferați într-o formă de salvare guvernamentală, cum ar fi cea din timpul crizei financiare din 2008 către băncile Wall Street.

Monedele digitale bazate pe Blockchain au oferit o scăpare de strângerea din ce în ce mai strânsă a controlului centralizat impus de marile bănci și guverne. Acestea promit libertate financiară și rezistență la supraveghere și cenzură, care limitează modul în care ne putem cheltui banii și pe cine alegem să o susținem. Libra Facebook întruchipează tot ce au fost create pentru a lupta împotriva criptomonedelor originale.

Ceea ce avem nevoie este să avem rețele cu adevărat independente și descentralizate care să ne ofere mai multă libertate și confidențialitate, nu mai puțin. Articolul poate fi studiat integral aici.

Autor: Cătălin Dumitrescu

Sursa: Cătălin Dumitrescu Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu