Lavrov transmite un adevăr: temerile provin din propriile slăbiciuni. Occidentul, supus unor crize interne și de sistem, dar și presiunii americane, își ascunde naiv problemele.
“Nu va permite nici președintele Putin, și, sunt convins, nici președintele Trump declanșarea celui de-al treilea război mondial”.
Declarația de mai sus aparține celui mai respectat diplomat pe plan mondial, Serghei Viktorovici Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei — și tot pe plan mondial, această caracterizare este una dintre extreme de puținele care nu au nevoie de argumentație. Prin simpla sa prezență, Lavrov este o garanție a seriozității și intențiilor reale.
Desigur, Lavrov are o longevitate impresionantă în fruntea diplomației unei superputeri mondiale — este ministru de Externe al Rusiei încă din 2004 — dar prima sa vocație a fost aceea de reprezentant la ONU, unde, timp de 10 ani, a fost unul dintre pilonii stabilității organizației.
De altfel, această “vocație” se observă în fermitatea fără abatere pe care o manifestă atunci când discută de instituțiile fundamentale ale dreptului și păcii internaționale. De aceea, cine intră într-o negociere cu Lavrov nu are în față numai un reprezentant al Rusiei, al marii școli diplomatice muscovite, ci și un reprezentant responsabil al tratatelor internaționale, garante ale păcii.
Da, Serghei Lavrov este în primul rând un om al păcii. De aici și mesajul forță cuprins în citatul din deschidere.
Afirmația face parte dintr-un interviu acordat directorului agenției internaționale de știri Rossia Segodnya, Dmitry Kisiliov — și este un exemplu interesant pentru a urmări un model de analiză lucidă a unei stări internaționale încordate.
Referirea la Trump (“sunt convins, nici președintele Trump”, S.L.) face parte dintr-un context mai larg ce caracterizează diplomația Occidentului, a Uniunii Europene, dar și a SUA. Cel puțin a unui segment de putere și decizie din SUA.
“Din păcate, în SUA există politicieni iresponsabili care continuă să incite conducerea țării, cerând o exacerbare a confruntării” — este o concluzie la care Lavrov a ajuns după ani de cunoaștere profundă a structurii de putere americane — dar și o marjă cunoscută de la care pornește în analiză.
În același timp, avem de-a face cu variabilă — poziția Occidentului. “Este stranie”, spune simplu Lavrov, “pe de o parte ei declară că doresc niște relații bune cu Rusia, cu condiția ca Moscova să-și asume toate păcate și erorile — adică Occidentul pornește de la un sentiment al propriei infailibilități, din faptul că de toate se face de vină exclusiv Rusia”.
Desigur, poziția aceasta nu e nouă în cazul unor vectori occidentali, în special Marea Britanie; dar, acum, la fel ca în continuitatea ultimei sute de ani, Occidentul se teme de un aspect important — pierderea controlului asupra propriilor societăți, sau, altfel spus “o nouă ordine”. Ori, Rusia este considerată puterea dornică și capabilă să facă așa ceva.
„Rusia încearcă să revizuiască actuala ordine internațională”, acuză Occidentul — a constat Lavrov, care conchide — “O astfel de poziție este una mioapă și naivă”.
Cu alte cuvinte, Lavrov transmite un adevăr: temerile provin din propriile slăbiciuni. Occidentul, supus unor crize interne și de sistem, precum și presiunii multiple americane, își ascunde naiv problemele, preferând să nu trateze miopia care poate degenera.
Cum poate degenera? Sigur, varianta cea mai gravă e cea expusă anterior — confruntarea între superputeri. Dar, în logica diplomației lui Lavrov, există elemente aliați… chiar printre “inamici”. Totul e să îi cunoști, în profunzime, în complexitatea lor.
“Orice acțiuni care ar putea provoca un conflict militar direct între Rusia și SUA sunt inacceptabile, acest lucru îl înțelege foarte bine atât ministrul Apărării al SUA, James Mattis, cât și președintele Comitetului unificat al șefilor Statului Major al Forțelor Armate ale SUA, Joseph Dunford”, spune Lavrov.
Deci “aliații” politicii lui Lavrov sunt profesioniștii americani, doi generali de primă importanță și valoare ai armatei SUA; acolo unde este profesionism și valoare, există și responsabilitate — deci dialog și rezolvare, iată logica unui diplomat de clasă.
“Problema riscului unei confruntări militare — militarii nu vor permite ca acest lucru să se întâmple”, este concluzia lui Lavrov.
Paranteză: se spune că un negociator uzează de trucuri, de abilități și șiretlicuri; aceia sunt diplomați de nivel mic, de pripas, nu e cazul unuia de talia lui Lavrov. Lavrov e de categorie supergrea, ca și “adversarii” pe care se bazează în rezolvarea problemelor. Cunoașterea și acțiunea insistentă, persuasivă de multe ori, întotdeauna fără abatere — acestea sunt metodele unui diplomat de categoria lui Lavrov.
Dar, revenind la contextual tensionat, va reacționa totuși, Rusia la provocări? Răspunsul vine firesc: „Rusia va reacționa la toate provocările în mod demn, fără a degenera în certuri și înjurături”, spune clar Lavrov, subliniind că e linia impusă de garantul noii Rusii, Vladimir Putin — “E un stil care nu este caracteristic pentru președintele rus”, spune Lavrov, punctând încă o dată „Nimeni nu va reuși să abată Rusia din calea ei”.
Am citat la început afirmația cheie, cea care a făcut ocolul presei mondiale: “Nu va permite nici președintele Putin, și, sunt convins, nici președintele Trump declanșarea celui de-al treilea război mondial”. Ei bine, este clar că Lavrov îi vede pe cei doi lideri ai superputerilor mondiale ca pe garanții ultime, dar asta nu înseamnă că se va ajunge la aceste ultime bariere.
Evitarea conflictelor apocaliptice, am arătat mai sus, aparține profesioniștilor — diplomați și militari. În schimb, cei doi lideri reprezintă, în opinia lui Lavrov, chintesența întregii activități diplomatice a celor două state.
“Ei sunt lideri aleși de popoarele lor, ei răspund în fața acestor popoarele pentru menținerea păcii și liniștii”, atrage atenția Lavrov.
Iată, pe scurt, sistemul logic al acestui diplomat de superclasă; un sistem bazat pe cunoaștere și persuasiune, pe depășirea unor condiționări minore în raport cu scopul major — responsabilitatea pentru țară și, în cazul unei superputeri, pentru stabilitatea internațională. Și, repet, pentru un mare diplomat armele nu sunt șiretlicurile, ci cunoașterea profundă și claritatea (persuasivă) a demersului. Aceasta e lecția predată de maestrul diplomației ruse și mondiale, Serghei Lavrov.
Autor: Dragoș Dumitriu
Sursa: Sputnik.md
Adauga comentariu