Analize și opinii

Kovesi, procuror european încă din 2015

Nimic nu o deranjeaza pe „Zana Anticoruptiei” din ascensiunea ei previzibila. Dar si programata, pentru ca, in ceea ce o priveste, nimic nu a fost lasat la intamplare. Despre trimiterea ei la Bruxelles, la Parchetul European, s-a vorbit inca de anul trecut, cand Tudorel Toader declansase procedurile de revocare a ei din functia de procuror-sef al DNA.


Dar aici se impune o precizare strict necesara, care inlatura zvonistica de intoxicare si ne trimite in tabloul real al faptelor. In realitate, despre avansarea ei pe noua pozitie s-a vorbit inca din 2015. Tineti bine minte data.

La 30 aprilie 2015, ziarul „National” titra sub semnatura lui Catalin Tache: „Laura Codruta Kovesi, procuror-sef european!” Nu era si nu este o fumigena, articolul poate fi gasit pe site-ul ziarului si dezvaluie intreaga poveste si aranjamentele care se faceau inca de atunci pentru salvarea Codrutei Kovesi.

Gluma lui Dumnezeu

Pentru cei care au apucat sa simta pe propria lor piele stilul de lucru al anticoruptiei din Romania, vestea mutarii Codrutei Kovesi a cazut ca un dar dumnezeiesc. Insa nimeni nu a avut in vedere faptul ca Dumnezeu are un umor desavarsit si, uneori, mai face si glume. Stie el de ce. Politicienii au respirat usurati ca se slabeste prigoana impotriva lor. Falsa speranta, pentru ca, nu peste mult timp, aveau sa vada cat de tare s-au pacalit nu numai in asteptari, ci si in sustinerea proiectului initiat de Monica Macovei in Parlamentul European.

Initial s-a numit Biroul Procurorului European si urma sa se ocupe de fondurile europene fraudate. Comisarul european pentru Justitie, Vera Jourova, estima la vremea respectiva ca procurorii noii institutii sa recupereze macar doua miliarde euro in primul an de activitate.

Luati-o de pe capul nostru

Regulamentul de organizare a Biroului Procurorului European a fost votat cu o majoritate covasitoare. Abia acum ar fi interesant de vazut cati europarlamentari romani au votat ca orbetii. Flerul imi spune ca printre ei vom gasi multi reprezentanti ai actualei puteri, care s-au lasat dusi de nas si au muscat momeala aruncata. Si asta pentru ca, lucru stiut – repet, lucru stiut! – pe primul loc intre preferintele unor europarlamentari straini se afla Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef. Nu exista niciun dubiu ca in viziunea Monicai Macovei aceasta se afla in pole position, cu sanse reale de a ajunge in fruntea Biroului Procurorului European. Nu poate spune nimeni ca nu a stiut de stratagema, din moment ce exista informatii potrivit carora europarlamentarii romani chiar erau incurajati de colegi de partid din tara, poate si la imboldul miliardarilor mai mult sau mai putin situati la vedere, primind telefoane si mesaje de sustinere a intiativei, doar-doar vor scapa de Codruta Kovesi, sa nu mai stea in Romania si sa le manance sufletul, sa-i lase pe drumuri sau sa ii trimita la puscarie.

Se caleaza motorul

Din moment ce fosta sefa a DNA se afla deja pe lista scurta a candidatilor la functia de procuror-sef al Parchetului European este limpede ca s-a bucurat si de sprijinul unor structuri speciale. Si nu numai, pentru ca si ambasadele unor state europene i-au cantat vesnic in struna, decorand-o cu orice ocazie. A se opune, acum, numirii ei in functie e ca si cum si-ar nega gesturile de adulatie si ar scuipa pe propriile medalii si diplome oferite. Or, asta n-o sa se intample niciodata. S-a dorit „scoaterea din viteza” a Laurei Codruta Kovesi, scria Catalin Tache in aprilie 2015. Acum, in februarie 2019, ne confruntam cu bagarea ei in viteza. Si inca ce viteaza, de se caleaza motorul si mai multe nu.

Oameni, nu. Infractori, da

In momentul de fata, sansele de a opri ascensiunea nemeritata a fostei sefe DNA nu se pot pronostica. Tudorel Toader a luat initiativa de a informa fiecare ministru de Justitie din UE despre decizia Curtii Constitutionale privind revocarea acesteia. Apoi, in cadrul Consiliului de Justitie si Afaceri Interne, va aborda, din nou, cazul Codrutei Kovesi. Acesteia i se pot retine in sarcina abuzuri de care, din cate se pare, europarlamentarii straini habar nu au. Dupa cum, in egala masura, pare ca nu stiu nici despre plangerile penale depuse pe numele ei de Sebastian Ghita si altii sau despre faptul ca a fost data in judecata de fostii subordonati. Nu stiu nici despre bilanturile cu care Codruta Kovesi s-a impaunat mereu, sub ochii complici-ingaduitori ai lui Klaus Iohannis si Augustin Lazar. Nu stiu nici despre numarul imens de dosare pe care Inalta Curte de Casatie si Justitie le-a restitut DNA pentru refacerea urmaririi penale sau in care a pronuntat achitarea pentru lipsa de probe sau pentru inexistenta faptelor imputate. Nu stiu nici despre mecanismul odios al protocoalelor secrete incheiate cu serviciile de informatii, care ajunsesera sa faca rechizitoriile in locul procurorilor. Totul, evident, sub patronajul ei la carma DNA. Sunt curios, ce va spune Codruta Kovesi la audieri cand va veni vorba despre respectarea drepturilor omului? Sau nu va spune, pentru ca acolo nu erau oameni, ci numai infactori?

Autor: Valentin Boeru

Sursa: National.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • In tara avut succes gratie DIVIZIILOR DE ELITA interne & externe. Tinta atinsa: PARADEALA LA NATIUNE! Urmatoare tinta: PARADEALA LA EUROPA, leaganul unei stravechi civilizatii. Atentatul la Trecut. “Fara Trecut NU exista Viitor”, asa dupa cum concluziona acad. Breban. Creatia divina nu se lasa la infinit mutilata, formatata, hibridata, deviata, deturnata. Dupa “Noi suntem DNA si nu ne lasam!” urmeaza “Noi suntem Parchetul European si nu ne lasam!” Je ne suis pas “un paraditor”!