Analize și opinii

Klaus Iohannis – un discurs înfricoşător care anunţă fraudarea alegerilor

Cine a văzut discursul lui Klaus Iohannis din 24 noiembrie 2020, la un an de la realegerea sa ca preşedinte al României, a observat, desigur, că scopul urmărit a fost unul construit pe două planuri: anatemizarea PSD şi supralăudarea PNL. Din perspectiva omului politic, nimic de comentat, dar, de pe piedestalul funcţiei de preşedinte al României, acest gen de construcţie partizană capătă componente dictatoriale, pe alocuri, chiar, mai grave, aşa cum avertiza acum ceva timp profesorul Andrei Marga într-un articol din „Cotidianul”.

Sînt unul dintre cei care, volens nolens, urmăreşte toate declaraţiile politice, din obligaţie profesională. Astfel, am putut să constat că, atunci cînd citeşte de pe prompter un discurs, Iohannis îşi însoţeşte opiniile de gesturi exersate în faţa oglinzii sau în faţa unui „instructor de oratorie”. Neavînd, însă, acest dar oratoric, gesturile lui Iohannis par asemănătoare cu ale unui copil de clasa întîi, pe care doamna învăţătoare îl învaţă să recite cu gesturi ample ale mîinilor.

Atunci mi-am adus aminte de o carte senzaţională care mi-a căzut în mînă: „Hitler was my Friend”, scrisă de Heinrich Hoffman, fotograful oficial al dictatorului. Acesta povesteşte că Hitler i-a cerut să fotografieze momentele cînd îşi exersa în oglindă rostirea discursurilor, dar, cînd a văzut ce expresii faciale avea, i-a cerut fotografului să distrugă imaginile. Hoffman, însă, le-a păstrat şi, după mulţi ani, le-a publicat chiar în volumul citat, apărut prima oară în 1995.

După ce l-am ascultat pe Klaus Iohannis rostind de la Cotroceni discursul din 24 noiembrie, o imagine mi-a atras în mod deosebit atenţia şi, răsfoind iarăşi cartea lui Heinrich Hoffman, m-am îngrozit văzînd asemănarea gesturilor:

Nu vreau să speculez nimic, nu fac nici o observaţie ideologică, ci doar constat că gesturile vizibil exersate ale lui Iohannis seamănă izbitor cu fotografiile realizate de Hoffman cu Hitler exersînd în oglindă! Probabil că sînt chestiuni instinctive care ies la iveală atunci cînd cineva vorbeşte şi cuvintele i se par insuficiente pentru a-i exprima gîndurile, motiv pentru care le însoţeşte de gesturi ample ale mîinii. Sper să fie doar atît.

Las însă pe seama cercetătorilor analiza socio-psihologică a acestor imagini şi stabilirea semnificaţiilor în ceea ce priveşte posibila similitudine a acestora.

Voi încerca, în schimb, să analizez discursul propriu-zis al lui Klaus Iohannis, unul care s-ar putea să explice ce se va întîmpla în ziua de 6 decembrie 2020, ziua alegerilor parlamentare, dar şi în perioada ce va urma după acest scrutin electoral. Mi se pare necesar un asemenea demers, mai ales acum cînd, după modelul alegerilor prezidenţiale de anul trecut, se pare că nu vom avea o dezbatere publică între principalii participanţi la alegeri.

Prima observaţie: „PSD ESTE RĂU, PNL ESTE BUN”. În mod surprinzător, chiar a doua zi după declaraţia de presă a lui Iohannis din 24 noiembrie, la conferinţa de presă de la Cotroceni, pînă şi jurnalistul Sebastian Zachmann, de la „Adevărul”, cunoscut drept ţuţer asumat al Preşedintelui, i-a spus acestuia: „Ieri, într-o declarație de presă pe care ați susținut-o aici, la Palatul Cotroceni, ați pomenit de 15 ori PSD, evident, în context negativ. În schimb, ați făcut campanie electorală pentru PNL. Și aici aș avea două întrebări conexe. Unu: de ce ați ales să fiți doar Președintele PNL? Și doi: nu credeți că pe 6 decembrie PNL va fi taxat la vot tocmai din cauza atitudinii dumneavoastră, lipsită de echidistanță politică?

Răspunsul lui Klaus Iohannis n-a lămurit nimic, ci doar a confirmat faptul că preşedintele României a devenit adevăratul lider al PNL şi adversar electoral împotriva PSD. Am verificat: într-adevăr, în discursul din 24 noimebrie, Iohannis a folosit de 15 ori cuvîntul PSD şi derivate ale acestuia, toate cu conotaţii negative! Iată contextul acestora (text preluat de pe site-ul „Preşedintele României”):

1. „Țara noastră a fost puternic afectată ani la rând de corupția și incompetența guvernelor PSD”.

2. „Nicio reformă care s-a dorit reală nu a scăpat nesabotată de PSD”.

3. „România a fost scoasă de pe lista rușinii în care ne-a inclus PSD”.

4. „Este de neconceput un scenariu în care în toată această perioadă să fi fost la putere PSD”.

5. „Ne putem lesne imagina catastrofa sanitară în care am fi ajuns cu o guvernare pesedistă

6. „PSD a demonstrat că nu este capabil să se schimbe”.

7. „Ce dovadă mai bună a faptului că PSD nu a înțeles nimic și că acționează strict în interes de partid decât permanenta subminare din Parlament”.

8. „Cum poate fi catalogată altfel decât cinică și iresponsabilă atitudinea pesedistă”.

9. „Parlamentarii PSD știu foarte bine că pur și simplu nu sunt bani pentru astfel de măsuri”.

10. „Pesediștii tot încearcă să treacă scutiri de taxe pentru domenii cum este cel al cazinourilor și al jocurilor de noroc”.

11. „Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârșit, definitivă!”

12. „Din cauza acestui obstacol permanent în calea dezvoltării care este PSD”.

13. „Tot PSD a refuzat să semneze și Acordul Politic Național pentru consolidarea parcursului european al României”.

14. „Transpunerea în legislație a interdicției celor două teme atât de dragi pesediștilor, amnistia și grațierea pentru fapte de corupție”.

15. „Un buget secătuit și o administrație în care PSD a plasat numeroși incompetenți”.

Pentru echidistanţă, precizăm că Iohannis a avut în acest discurs „antologic” şi 7 referiri la PNL, toate fiind, evident, pozitive:

1. „Eforturile mele și ale Guvernului PNL s-au concentrat în special pe combaterea epidemiei”.

2. „Chiar și cu un guvern PNL minoritar, atacat din toate părțile și fără susținere parlamentară, multe lucruri s-au schimbat în bine”.

3. „O parte dintre aceste proiecte au fost elaborate deja de Guvernul PNL”.

4. „Doar cu un Guvern de dreapta, în jurul PNL, cu o solidă majoritate în Parlament, putem să continuăm schimbările care deja au fost începute în acest an și să facem marile reforme așteptate”.

5. „Vă asigur că voi lucra alături de viitorul guvern, pe care îl văd constituit în jurul PNL, pentru a transforma această viziune în realitate”.

6. „PNL este partidul care, la finalul anului trecut, a avut curajul să-și asume o guvernare”.

7. „Am găsit, împreună cu PNL, resurse și soluții pentru a face față cu bine acestei teribile pandemii”.

A doua observaţie: ALEGERILE PAR INUTILE! Dincolo de faptul că, prin astfel de discursuri partizane, Klaus Iohannis goleşte de conţinut caietul de sarcini al postului de Preşedinte al României, emană din ele un îndemn către toate instituţiile coordonate de Preşedintele României de a susţine PNL în bătălia electorală cu PSD!

Nu e nevoie de un efort de gîndire pentru a înţelege că, auzind un astfel de discurs, şefii SRI, SIE, STS, SPP vor transmite subalternilor sarcini conforme cu dorinţa lui Iohannis, în caz contrar chiar posturile lor putînd fi în pericol.

Nu este nici aceasta o simplă speculaţie, mai ales că însuşi Klaus Iohannis a spus în finalul declaraţiei sale: „Sunt decis să conduc acest amplu proiect de reconstrucție națională alături de toți partenerii care în acești ani mi-au dovedit că sunt total dedicați aceleiași viziuni de dezvoltare ca și mine și sunt convins că, peste patru ani de acum înainte, vom vedea noua față a României demne, prospere și democratice”!

Nimic mai clar: Iohannis spune că va conduce după alegeri proiectul anunţat, dar numai alături de cei care sînt dedicaţi total viziunii sale! Ceilalţi, pa! Oricît ar fi de bătuţi în cap (scuze!), generalii au înţeles ce au de făcut şi, pe cale de consecinţă, vor acţiona, ştiind că „proiectul Iohannis” înseamnă şi protecţia lor de la cel mai înalt nivel.

CONCLUZIE. Aşadar, ce rost mai au alegerile din 6 decembrie? Proiectul este categoric exprimat de Klaus Iohannis: PNL trebuie să obţină un scor atît de mare, încît orice alianţă parlamentară şi de guvernare să se construiască ÎN JURUL PNL! În rest vorbim doar despre amănunte: cine va participa la guvernare, ce posturi vor fi oferite la negocieri etc, lucruri de care se vor ocupa „structurile”, astfel încît Preşedintele Iohannis să fie satisfăcut.

Să n-o lungim, însă! În mare, rezultatul alegerilor parlamentare s-a stabilit deja, rămîne ca „Sistemul” să se ocupe de amănuntele ce ar putea schimba calculele. Dar, cu un PSD condus de politicieni inventaţi de aceste structuri, misiunea e ca şi îndeplinită.

De ce mai ţinem alegerile, nu ştiu. Poate doar pentru a verifica dacă sondajele lui Pieleanu au o marjă de eroare mai că de 10%.

Autor: Ion Spânu

Sursa: cotidianul.ro

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Ce rost mai are sa organizeze astia alegerile, care presupun atatea cheltuieli, cand oricum se stie prea bine ca, Sistemul securist o va pune iarasi de un mega-furt electoral? Nu mai bine hotaraste Plavanul procentele pt fiecare partid, iar apoi ni le comunica si noua, citindu-le de pe prompter?

  • Daca cineva mai are vreo indoiala { fireste in afara domnului Pieleanu } ca , rezultatul alegerilor este deja cunoscut adica , cel ORDONAT DIN AFARA ROMANIEI , al anunt respectuos ca…se-nsala amarnic : castiga INTOTDEAUNA cel ce are , nu painea si cutzitul ci acela care are CUTZITUL ! ” PRESEDINTELE TUTUROR ROMANILOR ” are cutzitul deci…concluzia o trageti singuri .