Incredibil. Joseph Stiglitz laureat Nobel crede că SUA ar putea pierde noul război rece.
Este vorba de o confruntare extinsă cu China pentru supremația globală, dar pe care nu o poate câștiga dacă nu- și face ordine acasă.
Posibilii aliați nu vor dori să se asocieze cu o superputere care stă pe fundamente incerte de ordin economic, social si politic.
SUA vrea să dea impresia unei confruntări între democrație și autoritarism dar când curtezi un regim abuziv pe tema drepturilor omului cum este Arabia Saudită se vede că miza este mai mult hegemonia globală decât valorile democratice.
După căderea cortinei de fier două decenii SUA au fost prima superputere, dar au venit războaiele dezastruoase din Orientul Mijlociu (Irak, Afganistan), criza financiară din 2008/9, cresterea inegalităților, sporirea criminalității, lupte politice fără scrupule și alți factori care au pus în discuție nu numai superioritatea modelului economic american ci și faptul că unele aspecte ale vieții politice și sociale americane au devenit profund patologice.
SUA nu vrea să fie detronată de pe primul loc ca superputere, unde stă și pe baza dolarului și a forței militare, dar se pare că China îi va lua locul, indiferent de indicatorii utilizați. Nu numai că are o populație de 4 ori mai mare și economia a crescut într-un ritm de 3 ori mai mare destui ani, dar la paritatea puterii de cumpărare PIB-ul Chinei e mai mare din 2015.
Dacă China nu a făcut nimic ca să se declare o amenințare strategică pentru SUA, la Washington ambele partide sunt de acord că ea constituie o amenințare strategică și pentru atenuarea riscurilor ar trebui stopat sprijinul pentru creșterea ei economică, prin acțiuni care pot viola regulile Organizației Mondiale ale Comerțului (fostul GATT) pe care SUA le- a promovat atât de intens( pentru comerțul liber).
Noul război rece a debutat de pe vremea președinției Trump și alimentat de izbucnirea pandemiei în China, iar invadarea Ucrainiei l- a consacrat. Stiglitz crede că economia Rusiei cu un PIB cât al Spaniei nu prea impresionează și parteneriatul cu China nu ar fi o problemă , așa o fi, dar resursele naturale imense și puterea militară contează.
Stiglitz crede că SUA are nevoie de o strategie, de aliați naturali ca europenii, cărora Trump le- a cam dat cu flit, dar și de state aliate în curs de dezvoltare, care trebuie să- i asigure și accesul la resurse critice.Numai că în cazul ultimelor SUA au o istorie nefavorabilă, corporațiile americane au exploatat cam pe nimic resursele lor, iar băncile americane i- au înglodat în datorii uriașe. Cu vaccinul anticovid au fost ajutați prea puțin, iar cu reducerea emisiilor SUA ca mare emitent nu a fost un bun exemplu și nici nu a făcut nimic ca mari emitenți din Asia, Africa și America latină să fie ajutați în domeniu.
Între timp China a excelat la dezvoltarea infrastructurii în multe state în curs de dezvoltare și chiar în state europene. Războaiele reci se câștigă nu cu forța militară ci cu puterea soft a atracției și convingerii, dar nu numai prin vânzare de produse și servicii competitive ci și prin sisteme economice, politice, sociale performante. Or SUA mai au de lucrat până să ajungă un exemplu demn de urmat pentru adepții democrației!!
Eu zic că Joseph Stiglitz a fost destul de blând în analiza sa, și ar trebui văzut ce cred unii analiști europeni despre capitalismul corporațiilor și democrația instituită de ele!!!
Sursa: Petre Prisecaru
Adauga comentariu