Analize și opinii

Jean Maurer: “Românii au intrat într-un fel de isterie cu Schengen-ul ăsta”

Românii au intrat într-un fel de isterie cu Schengen-ul ăsta. Poate și pe bună dreptate, pentru că prea am fost călcați în picioare ba de unii ba de alții!
Acum, eu văd problema în felul următor: țările grele că Germania, Franța, Italia, etc., sunt de acord că România îndeplinește criteriile cerute și votează pentru. Mai mult, în afară de Austria, toate țările din UE sunt pentru.
Și acum mă întreb, de ce nu am făcut un lobby intensiv pe lângă toate țările UE ca să determine Austria să ne de-a un vot favorabil? Ar fi fost destul de simplu pentru că toți recunosc că argumentele Austriei nu se susțin practic! Mai mult, ar fi trebuit să existe și o presiune spontană și solidară a acestor țări asupra Austriei, și uite că nu a fost, cel puțin public.
Deduc că intrarea noastră în Schengen nici nu este atât de importantă pentru restul Europei, chit că se vorbește de miliarde de Euro pe care le va pierde Europa…! Mai curând le pierdem noi…!
Varianta că Putin/Rusia este de vină că Austria se opune, este total cretină.
Poate America este de vină că am nesocotit noi niște interese europene și am decis contrar dorinței lor, intrând în niște combinații prea “intime” cu americanii! Se poate privi și din acest unghi.
Cred mai curând că este vorba de niște interese pur austriece în România, probabil în domeniul energetic/economic, iar Austria ne șantajează până când va obține ceea ce dorește. Asta ar explica și de ce alte țări nu fac front comun cu noi.
Dacă este așa, în aceste condiții nu avem altă alternativă decât să șantajăm și noi Austria. Câteva OUG-uri țintite pe OMV, Reifeisen, Schweighofer, și care or mai fi, care să le prăbușească profitul, cred că ar face minuni. Apoi, după ce primim votul pozitiv, OUG-urile cad în Parlament și nu devin lege, sau se modifică, totul perfect legal și european.
Dar pentru asta ar trebui să avem cohones, adică Johannis, ori el are doar numărul la bocancii de schi mare, nu cohoanele.
El Comandante.