Analize și opinii

Ivan Grigorievici: „Vladimir Vladimirovich Putin a explicat de ce Europei îi lipsește gazul.”

În cadrul conferinței de presă la Teheran, Vladimir Vladimirovich Putin a explicat de ce Europei îi lipsește gazul.
„Sunt mari experți în domeniul relațiilor netradiționale, așa că și în domeniul energiei au decis să se bazeze pe tipuri de energie netradiționale: soare și vânt. Iarna s-a dovedit a fi lungă, nu a bătut vântul. Asta e tot.
Ei acum închid totul şi caută pe cineva pe care să dea vina. Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Prezidentul Vladimir Putin.
Dar, desigur, nu este vorba doar de orientarea sexuală și energetică a partenerilor europeni. Polonezii au închis și ei gazoductul Yamal-Europa, iar ucrainenii au închis una dintre cele două rute ale lor.
Nord Stream nu a primit încă turbina din Canada, așa că funcționează la un sfert din capacitatea sa, în timp ce Nord Stream 2 nu a fost lansat deloc din vina germanilor.
„În ceea ce privește gazul, avem o altă rută pregătită. Aceasta este Nord Stream 2. Poate fi lansat.
Dar nu se lansează!
Există probleme. Ei au mințit că mai durează aproximativ o lună și jumătate, două. Acest subiect a fost discutat cu cancelarul german. Am ridicat această problemă despre faptul că Gazprom are capacități rezervate, a creat aceste capacități și trebuie făcut ceva în acest sens. Ele nu pot sta la infinit. Ei bine, răspunsul a fost că acum există alte probleme mai importante, acum este greu să te ocupi de asta, este deplasat. Am fost obligat să-i avertizez că atunci vom retrage jumătate din volumul destinat Nord Stream pentru consumul intern și procesare”, a spus Vladimir Putin.
Adică, din vina sa, Europa primește astăzi mai puțin de o sută de miliarde de metri cubi în termeni anuali. Astfel de cantități în lume nu există. Totul a fost contractat de mult timp pentru anii următori.
Astfel, la iarnă va fi inevitabil o problemă cu încălzirea.
Nu este surprinzător că Agenția Internațională pentru Energie cere. Europa trebuie să-și reducă imediat consumul de gaze cu 12 miliarde de metri cubi înainte de începerea sezonului de încălzire. Echivalentul a 130 de cisterne de gaz natural lichefiat. Dar din cauza căldurii anormale, nu este încă posibil să se reducă consumul de gaz.
Potrivit experților, Europa nu a experimentat niciodată o astfel de criză energetică.
S-au folosit cuvinte care sunt definiții pentru panică: catastrofă și haos.
Prin urmare, experții mai mult sau mai puțin sănătoși la minte, așteaptă o schimbare a elitelor politice în viitorul apropiat. Actuala solidaritate trans-atlantică, care este aservită complet Statelor Unite au uitat complet de propria populație. Pot fi demolați de valul de proteste al germanilor, polonezilor, francezilor și al celorlalți.
Sincer, îmi este încă greu să-mi imaginez că cei bine hrăniți și bogați vor merge la mitinguri, dar situația este extraordinară, așa că orice este posibil. Cei din păturile sociale defavorizate sigur vor protesta.
Pentru orice eventualitate, Prezidentul Putin le-a indicat germanilor asupra cui trebuie îndreptată furia lor. Asupra lui Scholz, desigur. De aceea a povestit despre discuția cu cancelarul.
„Chiar dacă lansăm Nord Stream 2 mâine, nu vor fi 55 de miliarde de metri cubi pe an, ci exact pe jumătate. Și dacă țineți cont că din acest an a mai rămas doar a doua jumătate a anului, atunci doar un sfert. Aceasta este situația aprovizionării”, a adăugat președintele.
Adică nu a lăsat nicio speranță.
Nu a menționat Polonia în acest context, dar și acolo sunt posibile probleme mari.
Zilele trecute, prim-ministrul Mateusz Morawiecki, aflat în regiunea Szczecin, a primit o „întrebare din partea publicului”.
De ce le-ați ordonat minerilor să vândă cărbunele cu 210 de dolari pe tonă, iar singurul depozit din tot districtul vinde cu 620 de dolari.
Trebuie să recunoaștem. Nu există nimic care să înlocuiască cărbunele pe care Polonia îl primea de la Rusia.
Ce vor face în continuare este încă neclar. Morawiecki estimează că vor exista „o mulțime de probleme cu disponibilitatea cărbunelui în următoarele săptămâni și luni”.
Desigur, europenii nu vor îngheța. Cei care sunt mai prosperi vor avea suficient gaz și cărbune.
Restul vor petrece noaptea în punctele colective de încălzire și se vor înveseli reciproc. Doar au ajutat Ucraina și au spulberat Rusia.
Sau nu.
Cel puțin, autoritățile lor speră că așa va reacționa populația aflată sub jurisdicția lor la greutăți și disconfort.
Dar totuși, ei se pregătesc pentru evenimente nedorite.
Ministrul german de interne, Nancy Feser, a avertizat recent despre posibilele proteste radicale în țară, pe fondul creșterii prețurilor la energie și a situației dificile a aprovizionării cu gaze.
Deci, poate că nemții nu vor sta cuminți în punctele de încălzire, ci vor ieși în stradă sub bastoanele poliției.
La ruși nu există nicio îndoială, că la iarnă va fi atât de cald încât va trebui să deschidă ferestrele.

Autor: Ivan Grigorievici