Analize și opinii

Iulian Capsali: ORTODOXIA ROMÂNILOR ÎNTRE TULBURĂRI ȘI MIRESME SFINTE

În timp ce noi stăm cu ochii pe Gaza, Parlamentul Ucrainei a adoptat joi în primă lectură un proiect de lege prin care se interzice Biserica Ortodoxă Ucraineană care și-a declarat autocefalia în mai anul trecut și al cărei mitropolit Onufrie este un ierarh duhovnicesc foarte iubit de popor. Dacă trece și de a doua lectură, proiectul devine lege. Toate bisericile care slujesc în limba română pentru credincioșii români vor fi desființate dacă nu trec la “biserica oficială” de stat. O soluție de urgență ar fi ca Arhiepiscopia Sucevei să fie ridicată la rang de Mitropolie și să cuprindă bisericile din Bucovina de N. și Herța. Altfel, disprețul regimului Zelenski față de minoritatea românească, a două ca mărime după cea rusă, va însemna, după desființarea majorității școlilor românești, că deznaționalizarea va fi TOTALĂ.
La biserica Sapienței a mai fost descoperit un Sfânt al închisorilor, după unele mărturii ucis de Securitate prin mâna unui medic, este vorba de Pr. Constantin Sârbu. Întrucât la acea biserică am fost adus înapoi la turma lui Hristos, ca o oaie rătăcită ce eram, de veșnicul de pomenire Părinte Constantin Voicescu, alt preot mărturisitor în închisori cu viață sfântă, treceam atunci mereu pe lângă mormântul părintelui. Este mișcătoare mărturia Pr. prof. Marin Cojoc despre valurile de bună mireasmă ce ieșeau chiar dacă mormântul fusese “sigilat” cu plăci de beton armat. Moaștele Sfântului Constantin Sârbu trebuie păstrate la închinare, nu reînhumate!
Citiți-i viața, este o pildă de dăruire creștină și de luptă în slujba Bisericii Una.
PS Despre strania scrisoare a mitropolitului Vladimir îl voi prelua, într-o postare viitoare, pe dragul meu prieten, av. Iulian Rusanovschi din Chișinău.

Autor: Iulian Capsali