Analize și opinii

Iulian Capsali: “Lumea noastră nu cred că mai merită să supraviețuiască; i-a murit sufletul”

S-a muncit la greu, inclusiv prin filmele hollywoodiene și expertologii din mass media, ca musulmanii în general, cei din Orientul Mijlociu în special, să fie prezentați ca niște suboameni încărcați de ură.
Cum să justifici distrugerea Orientului Apropiat (Irak, Siria, Primăvara Arabă) fără un aparat de propagandă adecvat și teroriști care-și uită actele la locul faptei sau dărâmă spectaculos turnuri din centrul New Yorkului. Cum să justifici un regim dur de apartheid în Israel, unde o populație izgonită de pe pământurile lor trebuie să trăiască în mizerie, între ziduri?
Astfel că masacrul din Gaza, bine mascat de presă, face ca aproape să nu mai miște sufletele unora care spun că sunt creștini. În toate conflictele din ultimii 30 ani nu au murit atâți copii și femei ca acum, în câteva zile. Și totuși aud scelerați care spun că asta merită, că doar tolerează “terorismul”. Este aceeași mentalitate care a dus la calcinarea Dresdei, cu toată populația din oraș. Sau la măcelul atomic de la Hiroshima și Nagasachi. O meritau că erau naziști, fasciști, imperialiști șamd.
Lumea noastră nu cred că mai merită să supraviețuiască; i-a murit sufletul. Să găsești justificarea la masacrul inocenților mi se pare cumplit. Dar îmi aduc aminte că suntem un popor care și-a ucis peste 20 de milioane de copii nenăscuți, deci e posibil ca sensibilitatea să fie, la unele persoane, total atrofiată.