Analize și opinii

Iulian Capsali: “INTELECTUALUL CREȘTIN poartă în raniță bastonul de reformator.”

INTELECTUALUL CREȘTIN
poartă în raniță bastonul de reformator.
Ortodoxia nu-l încape, e mult prea strâmtă. Pentru că Predania/Tradiția e vetustă, nu e adaptată la “viață”, el are vocația înnoirii.
Fie că vrea să schimbe calendarul, fie vrea să simplifice ritualul, fie vrea să comaseze religiile sau măcar pe toți creștinii pe principiul “avem cu toții un singur Dumnezeu” sau “un singur I(i)sus”, după caz, intelectualul creștin propune mereu ceva deosebit.
În general, vrea o Biserică adaptată la noile tendințe ale “societății deschise”. Ar trebui să fie o teologie diferită, epurată, dar eșuează invariabil în ideologie cu iz teologic sau chiar în geopolitică drapată eclezial.
Intelectualul creștin reformator este doar un alt cap al unei noi secte – secta al cărui mesaj este unic și îl reprezintă pe el, adevăratul purtător al intelecției cu vocație evanghelică. Iar unde poți găsi un public pentru noua ta mărturisire de credință mai lesne decât pe Facebook?
Cea mai mare varietate de mici comunități ad-hoc în jurul unui intelectual creștin cu aer marțial de mare maestru și mic hristos o găsiți chiar aici.
Scot panglici pe gură zilnic, reformează de zor pentru că au o mică sau mai măricică comunitate de amețiți și amețite care-i creditează. Fără țuțeri, ar pieri.
Dar nici Facebook nu ar avea haz lipsit de energia risipită și ebuliția acestor creatori de (nou) conținut religios.

Despre autor

editor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu