Românii sunt dependenți de supermarketuri, asta este realitatea nefardată. Cam cum erau occidentalii în anii ’80. Am fost cu prieteni middle class și chiar câțiva upper la cumpărături și am observat câteva obiceiuri care mi-au schițat obiceiurile acestora.
Câteva observații empirice:
– Nu se uită aproape nimeni la etichetele de conținut. Sau se uită superficial dar asta nu le dictează decizia. Or, foarte multe produse au în componență E-uri peste limita oricărui bun simț, inclusiv la produsele scumpe.
– În loc să cumpere de la producătorul local legume și fructe, cumpără exclusiv de la supermarket. Nu voi înțelege niciodată de ce ai cumpăra cartofi din Germania și mere din Polonia, când piețele sunt pline de produse de calitate bună, care nu arată așa bine dar sunt mult mai gustoase. Atenție însă! Nu tot ce găsești în piață are calitate (sunt și produse ieftine aduse din Turcia). Trebuie să înveți care este producătorul de la care merită cumpărat.
– Din cauza comodității părinților, copiii sunt hrăniți cu produse de proastă calitate. Margarina e bună de pus pe balamale, dacă aș putea aș interzice acest plastic ordinar care imită untul. Cunosc chiar mănăstiri unde se folosește în posturi și rezultatele se văd în bolile crunte care se regăsesc la unii monahi.
– Sunt preferate alimentele ultraprocesate sau industrializate: puii umflați de hormoni și antibiotice, crenvurștii și parizerul care au doar miros de carne, salamurile pline de potențiator de gust (ultra- cancerigen) și nitriți, pâinea ca o vată albă feliată, cașcavalul felii în vid (o oroare cu gust aproximativ), lactatele din lapte praf cu “puțină grăsime”, brânza care “să nu miroasă” a nimic, somonul care este și scump, și crescut artificial, cu carnea colorată artificial, hormonizați și plini de medicamente șamd.
Opinia mea este că trebuie schimbată complet mentalitatea cumpărătorului român, dependența de supermarket; ar trebui dusă o muncă de educație în acest sens. Altfel vom crește generații bolnave, dependente de mâncare fake, care nu știe să savureze o mâncare bună și să găsească ingredientele necesare pentru că e obișnuită cu fast-food.
Căutați surse și magazine care mai vând brânză, ouă, carne bună. Că tot am ajuns la carne, dacă nu aveți porcul congelat de la țară, încercați carnea de oaie/berbecuț sau vită. Carnea de porc de pe piață este în proporție de 90% industrializată și în mare măsură importată.
Deci da, boicotați mizeriile de supermarketuri întrucât își EXPORTĂ TOT PROFITUL și au distrus afacerile mici locale – îi felicit pe turci și arabi că datorită lor mai sunt măcelării cu carne “normală” -, căutați magazinele de producători și, de ce nu, deschideți mici magazine de cartier. Cumpărați de la piețe, chiar dacă e un efort în plus și nu te plimbi cu căruciorul printre tarabe.
Mai bine căutați calitatea și mâncați mai puțin și mai bine, decât mult și prost.
În general, încercați să ocoliți cât puteți supermarketurile, nu doar în această săptămână. Hrăniți-vă sănătos.
Să le arătăm acestor corporații că suntem solidari și puternici!
Doamne ajută!
Autor: Iulian Capsali
Adauga comentariu