Analize și opinii

IPOTEZĂ Șocantă – Revocarea lui Augustin Lazăr, în aer. Rezoluția care l-a făcut incompatibil pe Iohannis: ‘Ar trebui să se sesizeze Secția de anchetă’

Klaus Iohannis urmează să decidă cu privire la cererea transmisă de Tudorel Toader privind revocarea procurorului general Augustin Lazăr. Doar că președintele este în incompatibilitate, așa cum se afla și când i-a admis candidatura și asta din cauza rezoluției de clasare, crede avocata Lorette Luca.


Ministrul Tudorel Toader a declanșat, miercuri, procedura de revocare din funcție a lui Augustin Lazăr, procuror general al României, ocazie cu care a vorbit despre cele 20 de puncte pe care i le reproșează acestuia. Cea mai gravă pare să fie tocmai prezența, în dosarul de candidatură din 2016 a lui Augustin Lazăr, a unei rezoluții de clasare care îl viza pe Klaus Iohannis, din vremea în care ocupa funcția de primar ar Sibiului.

“De ce ministrul Justiției a transmis fără ca dosarul să fie complet, președintele a numit fără a exista verificarea legalității și nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, și nu înțeleg de ce, apare o rezozluție de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la președintele României în funcție”, a declarat Tudorel Toader, miercuri.

Situația creată a făcut ca președintele, care urma să semneze decretul de numire a lui Augustin Lazăr, să devină incompatibil, spune un avocat consultat de MEDIAFAX.

“Ceea ce a spus Tudorel Toader este într-adevăr de atenționare vis-à-vis de legalitatea numirii lui Augustin Lazăr pentru că în contextul în care tu, vorbesc de președinte, înțelegi să promovezi o persoană care ți-a făcut un bine, și dacă îți făcea un rău, nu aveai cum să te pronunți pentru că până la urmă vorbim de o abținere legat de această persoană care a interacționat cu tine în calitate profesională. Din punctul meu de vedere, Augustin Lazăr nu trebuia numit. Este un soi de recompensă a președintelui față de clasarea primită de la Lazăr. Trebuia să solicite desemnarea altei persoane nu a celui care a făcut legătura nemijlocită cu un dosar în care el a compărut în calitate de persoană cercetată indiferent dacă a ajuns la calitatea de suspect, inculpat”, a declarat avocatul Lorette Luca, pentru MEDIAFAX.

Întrebarea care se pune este dacă șeful statului nu se află în aceeași situație de incompatibilitate și în prezent. În cazul în care va refuza revocarea lui Augustin Lazăr, lucru subînțeles din răspunsul dat joi când a catalogat cererea lui Tudorel Toader ca fiind “neadecvată”, atunci șeful statului se pronunță din nou asupra magistratului care a pus în dosarul său de candidatură o rezoluție de clasare care îl viza.

“Din punctul meu de vedere, acea numire nu trebuia făcută cu atât mai mult cu cât la dosarul pentru numire, la dosarul de cadre a domnului Lazăr, să zicem, a fost așezată ostentativ acea soluție de clasare pe numele lui Iohannis, în contextul în care din punct de vedere al performanței profesionale, clasările nu sunt un plus, o bilă albă. Trimiterile în judecată, condamnările, acestea formează portofoliul unui procuror nu clasările sau scoaterile de sub urmărire. Clasarea nu este un beneficiu sau o laudă. Acum ar trebui într-adevăr admisă solicitarea ministrului Toader de demitere a procurorului general și din punctul meu de vedere ar trebui să se sesizeze din oficiu acea instituție care vizează cercetarea magistraților și care tocmai a fost înființată”, a mai afirmat Lorette Luca.

Potrivit ziarului Cotidianul, rezoluția despre care a vorbit Toader aparține Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, din data de 17 februarie 2010, atunci când Augustin Lazăr era procuror general adjunct al acestui parchet.

În dosar, Klaus Iohannis era cercetat, în calitate de primar al municipiului Sibiu, pentru neglijență în serviciu în ceea ce privește retrocedarea ilegală a unor imobile, printre care și o grădiniță.

Klaus Iohannis nu a comentat deocamdată situația privind rezoluția de clasare, anunțând doar că va analiza cererea ministrului Justiției, pe care o cataloghează “neadecvată”.

“Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a primit și va analiza Raportul privind activitatea managerială de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunerea de revocare din funcție a domnului Augustin Lazăr. Președintele Klaus Iohannis apreciază activitatea Procurorului General și consideră că cererea ministrului Justiției este complet neadecvată și de natură să genereze neîncredere în sistem și îngrijorare în rândul partenerilor noștri europeni. Modul în care ministrul a prezentat public raportul este unul tendențios și denotă intenția acestuia de a subordona politic procurorii”, se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Tudorel Toader a declanșat miercuri procedura de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general.

Printre punctele negative invocate se află:

– Semnarea protocolului secret din 2016

– Declarațiile publice ale lui Augustin Lazăr privind evaluarea procurorului șef al DNA

– Faptul că nu a luat nicio măsură cu privire la abaterile imputate Laurei Codruța Kovesi

– Are un discurs eminamente politic și a făcut acuzații la adresa autorităților statului

– Faptul că a criticat modificările aduse legilor justiției precum și înființarea secției de anchetare a magistraților

– Contestarea deciziilor Curții Constituționale

– Neîndeplinirea obiectivelor asumate în proiectul de management

– Critica hotărârilor judecătorești și a judecătorilor

– Tergiversarea procedurilor legale referitor la numirea Adinei Florea la șefia DNA

– Desfășurarea anchetei privind protestul din 10 august și delegările făcute la parchetul care ancheta cauza

În replică, Augustin Lazăr a anunțat că “Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiției, fără o bază factuală și solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituției e esențială”. Nu a oferit însă un răspuns cu privire la rezoluția de clasare din dosarul de candidatură.

Raportul privind evaluarea activității lui Augustin Lazăr a ajuns la CSM, joi, iar Secția pentru procurori a stabilit ziua de 13 noiembrie pentru audierea procurorului general. Pe data de 21 noiembrie va fi transmis avizul motivat de către CSM, după care șeful statului va decide cu privire la cererea de revocare.

Augustin Lazăr a fost numit procuror general în data de 28 aprilie 2016 de către președintele Klaus Iohannis, la propunerea ministrului Justiției de la acea vreme, Raluca Prună.

Autor: Alexandra Cruceru

Sursa: Stiripesurse 

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu