Analize și opinii

Bubuie axa Lazăr-Iohannis

Tudorel Toader le-a dat lovitura. Nimicitoare. Raportul său nu este doar despre procurorul general Augustin Lazăr. Ci și despre președintele României, Klaus Iohannis. Ambii au fost prinși cu mâța în sac. Lazăr, când și-a depus dosarul pentru a deveni procuror general, a avut la inventar un minus și un plus. Minus – calificativul obligatoriu. Plus – un mesaj scris despre Klaus Iohannis. Iar președintele s-a făcut că nu vede nici una, nici alta.



Scandalul cel mai puternic al acestor zile nu este generat, așa cum pare, de concluziile la care a ajuns ministrul Justiției și de solicitarea pe care acesta o face privind revocarea lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României. În definitiv, acest rezultat era previzibil. Scandalul adevărat se propagă însă într-o direcție total surprinzătoare. Spre Palatul Cotroceni. Spre Klaus Iohannis însuși.

Din dosar, atunci când Iohannis a semnat decretul de numire, lipsea o piesă indispensabilă. Dovada că Augustin Lazăr fusese analizat profesional și obținuse calificativul „foarte bine”. La acea dată, Augustin Lazăr nu a avut niciun calificativ. Pur și simplu nu avea ce să depună la dosar. Ministrul care l-a propus, faimoasa doamnă Prună, nu avea dreptul să-l desemneze în aceste condiții. Dar a făcut-o. Secția pentru procurori a CSM avea obligația să observe absența acestui document și să constate că domnul Augustin Lazăr nu întrunea condițiile pentru a fi numit procuror general al României. În consecință, trebuia să dea un aviz negativ. Dar a avizat pozitiv. Și, la capătul drumului, președintele Klaus Iohannis, analizând dosarul, trebuia să constate că nu sunt întrunite toate elementele legale pentru a putea da decretul de numire al lui Augustin Lazăr. În caz contrar, trebuia să refuze. Dar președintele l-a numit. Pe tot acest traseu, după cum ne demonstrează ministrul Justiției, Tudorel Toader, legea a fost încălcată.

Se pune desigur întrebarea de ce instituția prezidențială a suferit în acest caz de orbul găinii. Este o simplă greșeală imputabilă și ea? Sau este o greșeală intenționată? Răspunsul la această întrebare extrem de importantă ni-l oferă o ciudată coincidență. În timp ce calificativul în urma unei evaluări lipsea de la dosar, altceva era pus în loc. O piesă care îl viza direct și personal pe președintele Klaus Iohannis. Augustin Lazăr a introdus în dosar un document, care demonstra că el, pe când era procuror general al Parchetului Alba, a pus capăt statutului de cercetat penal, pe care Klaus Iohannis l-a avut câțiva ani la rând. A făcut-o pentru a obține recunoștința președintelui și numirea sa prin decret? Sau pentru a-i arăta pisica? Poate că ambele explicații sunt valabile.

Contextul era destul de tulbure. Printr-o mișcare fulgerătoare, Laura Codruța Kovesi, pe atunci șefă a Direcției Naționale Anticorupție, i-a făcut un dosar lui Tiberiu Nițu, care, pe vremea aceea, era procuror general. Pentru că folosise în interes personal mașina și șoferul instituției. Astăzi, Justiția a stabilit în mod definitiv că Tiberiu Nițu era nevinovat. În paranteză fie spus, Laura Codruța Kovesi a omis să-și facă un autodenunț atunci când a plecat în concediu în străinătate gardată fiind de un SPP-ist plătit din bani publici. Tiberiu Nițu trebuia măturat pentru a i se face loc lui Augustin Lazăr, un om din interiorul sistemului. Pe atunci, binomul juca pe cai mari iar statul paralel călărea în toată regula statul român.

După ce i s-a arătat pisica și i-a fost cumpărată favoarea, demonstrându-i-se că din „penal” ajunsese „nepenal” grație lui Augustin Lazăr, președintele Klaus Iohannis a semnat ca primarul decretul de numire a noului procuror general. Asta mi se pare a fi adevărata bombă. Și asta este ceea ce ar trebui cu adevărat cercetat. Cu atât mai mult cu cât președintele Klaus Iohannis nu era la prima operațiune de acest gen. După ce i-a fost închis un alt dosar de către președinta Înaltei Curți, Livia Stanciu, el i-a răsplătit această favoare, tot în calitate de președinte al României, desemnând-o judecător al Curții Constituționale. O mână o spală pe alta.

Autor: Sorin Rosca Stanescu

Sursa: SorinRoscaStanescu

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Bubuie o axa mica pentru a salva o axa mare. Axis Mundi.
    Cu dosarele la vedere, clasarile pe masa, sertarele la aerisit, scheletii … o parte in manualul de anatomia si fiziologia omului, o parte material didactic, restul la hranit tarana – vesnica lor pomenire din neam in neam, odihna, pacea, lumina. Doamne ajuta.

  • pe bune, cu ce l-ar ajuta pe-un schelet, atribuirea unei decoratii, medalii, calificativ, fie si FB, HAIDETI SA FIM SERIOSI. Are Tatuca din Ceruri niste calificative…gen “nu puteti gresi voi cate pot ierta eu”

  • Verificati, va rog, informatia conform careia, bolile noastre, soldate sau nu cu interventii chirurgicale, sunt declansate de cauze spirituale. Mai intai se imbolnaveste sufletul (de ingrijorari, poveri, ganduri, cuvinte, fapte fara Dumnezeu – imorale, incorecte, ilegale, instrumentari dosare fara numar, la comanda, neiertari, neiubiri de aproapele, de sine, de …) apoi se imbolnaveste trupul. Interventia chirurgicala la umarul stg., la interval de doi ani de la operatia efectuata la umarul dr., denota faptul ca un suflet nu mai poate duce povara la care este supus (subjugat – sub jug!). Profesorul, cercetatorul dr. Constantin Dumitru – La multi ani binecuvantati! Dulcan poate confirma in virtutea menirii domniei sale. Sa luam aminte universal valabil si pentru subsemnata!

  • @Gina
    Lasa-l pe ereticul Dulcan (Constantin Dumitru)deoparte – faptul ca materia nu gandeste – desi este clar pentru orice om normal – a fost demonstrat filozofic de sute de ani, ca o confirmare teologica a faptului ca omul doar GANDESTE (dintre cele miscatoare si nemiscatoare).
    Ce menire poate avea un eretic? Adica nu are raspundere pentru ce zice, gandeste, face???
    Are si va da seama ca a inselat pe multi, se va cazni si pentru raul facut siesi cu mintea ratacind dar si altora…
    Trebuie sa fii inselat la randul tau ca sa dai crezare tampeniilor luii – e-adevarat, cultivate si propagate de persoane fara trezvie, fara discernamant de fapt.
    Mai e unu care a cazut din fito-terapie “de clasa” in samanism si mai si da interviuri de liber-cugetator la vreo 90 de ani – pacat, dupa atat timp nu a inteles ca nimic nu s-a facut de la sine… Bojor.
    Tot bati campii cu amestec (spurcare) de Adevar bagand texte eretice – ezoterice si amestecand paranoic relitatea cu imaginarul, ceea ce nu te face spiritual ci spiritista -influentata si supusa [duhurilor] minciunii.

  • @Gina – ce pacat avea Iov?
    Iar dai cu bata-n balta.
    Sigur, pacatul personal slabeste sufleteste si boala are posibilitatea sa afecteze….
    Vezi insa cati [foarte] pacatosi nu se mai imbolnavesc ba chiar merg spre 100 de ani cu vigoare – aparent – tinereasca…
    Ai citit despre boala in invataturile Sfintilor Parinti?
    Dac-ar fi legatura directa pacat-boala, atunci omul s-ar vindeca repejor ca tine post, se spovedeste si evita acel pacat…
    Da’ nu-i chiar asa – unii nu fac nimic si se insanatosesc, altii fac de toate si ii omoara boala.
    Daca s-ar sti cauzele imbolnavirii nu s-ar mai imbolnavi nimeni, dar asta este “credinta” ratacitilor care vor sa devina nemuritori crezand ca pot afla tot, tot… dar mai intai fac orice ca sa-si faca Raiul pe Pamant – noi stim ca asta-i pacaleala antihristica.

  • Ca bine le mai zici, gheorghi! Omul doar GANDESTE. Si asta-i ocupa tot timpul si spatiul. Uite, in momentul acesta, gandesc ca, mai tare a bubuit axa Basescu-Udrea. Traseul PARAINDARATULUI prin paradisuri. Pot dormi linistita! Banii se regasesc in MEGAINVESTITII, BANCI INTERNATIONALE. Oameni nevinovati infunda puscariile, macinati de boli incurabile, familiile sunt destramate, insusi conceptul de “familie” este supus degradarii, desuetudinii, depresia, saracia, subminarea, inflatia, tradarea, ne-a cuprins insidios pe toti si pe fiecare-n parte, pana la fibra. Fibra crestina. Cristica?! Azi plang caci si lacrimile sunt inscrise in legile omenesti. DAR maine…maine este o noua zi care zi incepe chiar de-acu’. Multumesc!