Analize și opinii

Ipocrizia lui Iohannis și agenda germană

Uniunea Europeană a pornit asaltul împotriva statelor care-și doresc autodeterminarea din Europa de Est. Au atacat Polonia, apoi Ungaria și astăzi au atacat România, în sesiunea plenară de la Strasbourg. Ulterior dezbaterii de la începutul lui octombrie, la finalul aceleiași luni, Parlamentul European va vota și o rezoluție în ceea ce privește situația din România după modelul Ungariei și Poloniei.



Trimisul lui Merkel în România și la Bruxelles

Conform discuțiilor inițiale, rezoluția împotriva României trebuia votată pe 23 octombrie, atunci când Klaus Iohannis va susține un discurs în Parlamentul European. Fiind informat despre jocurile europe de către cei de la PPE (familiea politică europeană a președintelui),  administrația prezidențială face presiuni pe oficialii europeni ca votul rezoluției să aibă loc mai repede, pe 3 octombrie, când este prezentă la Strabourg premierul Viorica Dăncilă.

Jocul lui Iohannis vizează un calcul politic cinic, acesta vrea să evite cu orice preț situația de a fi în aceeași tabără cu adversarii României, știut fiind faptul că PPE va vota împotriva României. Pe lângă asocierea cu PPE Iohannis are o problemă majoră de asociere și cu Manfred Weber, liderul PPE și candidatul susținut de Merkel pentru șefia Comisiei Europene. O alăturare a celor doi arată foarte clar modul de acțiune al Germaniei în Uniunea Europeană și gradul de control la care a ajuns cancelarul german.

De dragul imaginii, Iohannis nu va fi prezent la Strasbourg când PPE va vota împotriva României, de teama unui val de reproșuri în țară. Acest mod duplicitar de a acționa al administrației prezidențiale lasă de înțeles că România a fost deja condamnată la Bruxelles și că audierea premierului este doar un punct de bifat pe agendă.

Președintele Klaus Iohannis acționează în aceste momente în dauna interesului național, acesta face jocurile unei puteri străine și încearcă să adune capital politic în vederea alegerilor din 2019.

Agenda germană în Europa de Est

Statul german se află într-un război economic deschis cu Statele Unite. În acest război, Germania își dorește să atragă și Uniunea Europeană după ce relațiile foarte bune cu Rusia ne fac să ne gândim la un nou pact Ribbentrop – Molotov. Atacurile Germaniei la adresa Poloniei, Ungariei și României arată clar agenda anti-americană a germanilor. Aceste trei state sunt principali aliați europeni ai SUA în afara Marii Britanii care deja a semnat Brexitul.

Fiecare atac al Germaniei via UE împotriva României trebuie citit în această cheie. Iohannis reprezintă interesele germane iar poziția lui pe temele mari de politică externă trădează acest lucru.

Autor: Alexandru David