Analize și opinii

Ionut Vulpescu: „Pentru următorii patru ani, Cultura va fi finanțată cu ipoteze”

 Am votat împotriva bugetului propus pentru Ministerul Culturii
Motivele?
La Ministerul Culturii, dacă evaluăm prin comparație cifrele din buget cu cele din anii precedenți, constatăm că, per total, sumele alocate sunt mai mici față de execuția anului 2020, precum și față de execuția bugetară pe anul 2019.
Este un buget al subzistenței, al subfinanțării cronice, al promisiunilor neîmplinite.
Un buget despre care ministrul PNL al Culturii ne spune că este cu 12% mai mare, dar care este, în realitate, cu vreo 14 milioane mai mic decât execuția de anul trecut.
Un buget care nu va susține piața cărții, așa cum ministrul însuși a declarat public.
Un buget în care nu există resurse pentru artiști și operatori culturali, care sunt chemați la minister să dezbată o schemă de ajutor de stat pentru care s-au promis 100 de milioane de euro în programul electoral. Noi toți am crezut, așa cum e firesc, după toate manualele de științe politice, că programul electoral este același cu programul de guvernare. Dar iată că mecanismul “lumilor” (sau poate al “contabilităților”) paralele se activează. Așa încât, Premierul Cîțu a anunțat că programul electoral e una, dar programul de guvernare e altceva, motiv pentru care, pentru domeniul Cultură, din cei 100 milioane promiși, au ajuns doar 75, dar în buget… ZERO!
Dacă vă întrebați de unde va găsi Cultura română bani pentru a trece cu bine anul 2021, răspunsul ni l-a dat zilele trecute același ministru: “de la bugetul Ministerului, cu siguranță nu!”
Îmi pare rău de entuziaștii dreptei care finanțează Cultura numai prin maculatură. Orice artist care știe să (re)facă socotelile va vedea că pentru următorii patru ani, Cultura va fi finanțată cu ipoteze. Adică, printr-un mare capital de promisiuni și bune intenții pentru care nu se primesc încă fonduri, deși s-au depus toate dosarele cu șină necesare.
Concluzia acestui exercițiu bugetar? Din ceea ce liberalii promit în campanie, scădeți 25% în planul de guvernare și aflați că se mai poate scădea încă pe atât, pentru că se taie din ceea ce nu există. Și e atât de ușor să guvernezi așa!

Despre autor

editor

comentarii

Adauga un comentariu

  • …tu esti de la pee see dee, nu? inca mai existati? inca mai vorbiti? va pasa de tarisoara? sinteti ”opozitia”? in locul vostru m-as ascunde si mi-as face unghiile cu trandafirasi (se cheama ceva de genu’ ”nail art”), mi-as vopsi paru’n tricolor si as suna din vuvuzele, noaptea dupa ora 23…ATI AVUT PUTEREA! si v-ati demolat singuri… un partid cu conducerea din goarne sri-iste, obedient fata de puterea adevarata, ca toti romanii, cu lideri de mucava si ”tari ca fularu”’… de ce nu ”migrati” si voi la altii? nu va este clar ca NIMENI nu mai crede in voi? ca sinteti al doilea PNTCD? deja v-ati sters din istorie… voi faceti politica? cu ciolacu? pai si ala are nume predestinat ca si ala de ne citiie acum… si, ma intreb inutil, ce-ti pasa de cultura? ce? au votat cu voi? scriitorii si poetii, filozofii si analistii, actorii si artistii plastici? liicheanu este cu voi? sau patibularu’ pata_nu_stiu_cum? ori studentii de la arte? voi, le-ati dat studentilor transport gratuit… si aia, au venit in masa la Bucuresti, a doua zi, moka, pentru ca sa va faca ce fac zilnic vamesii… astia le-au luat ”drepturile” date de voi si uite! nu demonstratii, nu ”multumiri”, nu proteste numeroase… ASA se face treaba… nu ati invatat nimic si niciodata… aroganti, cind ati fost la butoane si Shih Tzu cind sinteti in opo… da’ vaz ca unii nu se lasa si macaie intruna… ati avut o voce care mai promitea ceva… tinara… ati ingropat-o si nu te-am auzit macar o data luindu-i apararea… l-ati sfisiat ca o haita flaminda… TU NU ESTI o voce si nu vei fi niciodata… asa ca, las’o balta… nu de altceva, da’ daca te incordezi prea mult in opo…, faci naiba un stroke si ne lasi indurerati…