Analize și opinii

Ion Cristoiu: ”Prin negustoria cu armamentul american, Klaus Iohannis ia bani de la spitale, autostrăzi, școli, grădinițe pentru a-și asigura firman de la Înalta Poartă pentru a doua domnie.”

Anunțul că în București va fi furtună a declanșat o isterie greu de imaginat la un popor care se pretinde a trăi în secolul XXI, zis și al cetățenilor bine informați: Închideri de școli, reduceri absurde de program, mesaje pe rețelele sociale care vorbeau de apocalipsă, uriașe ambuteiaje, mii de cetățeni așteptînd prin stații, luarea cu asalt a magazinelor, străzi pustii, blocarea bucureștenilor în case. Pînă la urmă s-a dovedit un fîs meteorologic.Închiși în case cu cheia răsucită de două ori, să nu dea buzna furtuna, bucureștenii s-au dus de multe ori la geam ( și el ferecat) pentru a urmări dezlănțuirea de afară. Mai ales că televiziunile de știri transmiteau în direct de parcă ar fi venit peste București uraganul Irma ținîndu-se de mînă cu Uraganul Maria.

Nu era nimic, nici o furtună. Dar chiar dacă ar fi fost o furtună, imaginea bucureștenilor cumpărînd pîine cu sacul ( prima grijă a babuinului e să-și facă provizii, nu cumva să n-aibă ce hali cît dorește!) rămîne în Istorie ca dovada incontestabilă despre o țară care poate fi cucerită fără a se trage un foc de armă. Din cîte se știe, România cumpără armament american sofisticat de 5 miliarde de dolari. Deși Ștabii din fruntea țări n-o spun, armamentul e cumpărat pentru a ne apăra de un eventual atac rusesc.

Așa cum am mai scris, cumpărarea armamentului e rezultatul unei negustorii între turistul Klaus Iohannis ( știe cineva pe unde o fi președintele nostru, zis și al Tuturor Românilor, în realitate, președintele doar al Lor?!) și Donald Trump. Americanul l-a bătut pe umăr la o conferință de presă, iar Klaus Iohannis, la schimb, s-a angajat să dea bani (din bugetul țării, nu dintr-al lui) pentru a cumpăra armament american. Altfel spus, Klaus Iohannis ia bani de la Spitale, autostrăzi, școli, grădinițe pentru a-și asigura firman de la Înalta Poartă pentru a doua domnie. Nu e nimic nou.

Pe vremea fanarioților, orice domnitor trimis la noi din Fanar ca să ne călărească se apuca să strîngă bani pentru a-i mitui pe cei de la Istanbul. Pentru asta se introduceau biruri noi sau se renunța la orice construcție publică. Vremurile s-au schimbat. Acum nu se mituiesc Înaltele Porți prin bani dați celor din Serai. Acum se mituiesc prin bani dați companiilor de armament, companii care, la rîndul lor, finanțează campaniile electorale ale președinților americani.

Orice om normal își dă seama că un atac din partea Rusiei ar însemna un atac împotriva NATO. Mai mult decît în 1914, cînd s-au declanșat mecanismele fatale ale alinanțelor, azi, s-ar declanșa mecanismul alianței numite NATO. În acel moment, armamentul României e de prisos. Pe de o parte pentru că Rusia își va îndrepta atacul, dus cu armament modern, de ultimă oră, asupra capitalelor vestice, astfel că conflagrația va avea loc mult deasupra României. Pe de alta, pentru că la cîteva minute de la declanșarea celui De-al Treilea Război Mondial fierbinte, cele două forțe – Rusia și NATO – vor activa armamentul nuclear.

În aceste condiții, ce să facă România cu pușcoacele care sînt, prin raportare la armamentul în conflict, rachetele Patriot de second hand?

Dar chiar admițînd că rușii vor porni asupra noastră cu armament clasic – avioane, tancuri, infanterie – mă întreb de ce ar avea ei nevoie de atîta risipă de carburanți pentru a cuceri România. Haosul stîrnit miercuri în București de anunțul că va fi furtună ne arată în chip inevitabil că rușilor le-ar fi suficient pentru a ne cuceri doar zvonul că vin spre București.

În acel moment, în România s-ar produce un haos desăvîrșit. Televiziunile de știri, pacostea numărul unu pentru păstrarea lucidității, ar anunța, prin fătuce gîfîinde, că rușii au cucerit deja jumătate de țară. Mesaje postate pe rețele sociale de TeFeLiști ar fi luate în serios în vestea, însoțită de poze trucate, că Rușii deja ne-au cucerit.

Gabriela Firea ar ține o conferință de presă în care i-ar anunța pe bucureșteni că au la dispoziție buncăre pentru a se închide în ele. În tot acest timp, românii ar lua cu asalt magazinele, pentru a-și face rost de provizii pentru un an, după care s-ar închide în casă răsucind cheia de două ori.

Afară n-ar rămîne nimeni. Rușii ne-ar cuceri trimițînd aeoroportat o companie de salubritate înarmată cu mături și tomberoane, pentru a face curat după haosul de pe străzi.

Apocalipsa anunțată de autorități și de televiziunile isterice n-a avut loc.

Rămîne însă întrebarea: Ce slăbiciuni ale societății noastre șiau spus cuvîntul în crearea atmosferei de isterie, penibile, descalificante pentru un popor minim matur?

1. Prima și cea mai importantă ține de un cancer genetic al nației. Refuzul de a crede informația exactă în favoarea zvonului. La un moment dat, am vrut chiar să scriu o Istorie a zvonului la români. Cercetînd în vederea eseului, am dat peste sute de exemple hazlii de isteriile declanșate la noi din nenorocirea de a da crezare zvonurilor celor mai absurde. Citez din ceea ce am scris deja: „Eugeniu Arthur Buhman, fost şef al Serviciului de poştă, telegraf şi telefon al Casei Principelui Moştenitor Ferdinand, surprinde în memoriile sale o secvenţă care confirmă năravul românilor de a lua totul în băşcălie, inclusiv posibilele cataclisme.

Potrivit volumului Patru decenii în serviciul Casei Regale a României. Memorii 1898-1940, Duminică, 11 aprilie 1910, el notează:

„În Capitală se vorbeşte de cîtva timp cu mare emoţie de apariţia pentru 6/10 mai a cometei Haley, care revine o dată la fiece 76 ani. Se spune că orbita Pămîntului va traversa coada cometei care este compusă din gaze înăbuşitoare. O anume categorie de bucureşteni, printre care am mulţi prieteni, încearcă să mă convingă că nu trebuie lăsate nebăute şpriţurile de prin bodegi «că dacă e vorba să murim de cometă, la ce să le mai lăsăm pe pămîntul uscat!» Amicii mei, Chiriţă Ranetti de la «Furnica », Iancu Brezeanu de la Teatrul naţional şi sculptorul Späthe, m-au asigurat că sunt ferm decişi a executa cu sfinţenie programul de mai sus!“. 

Sîntem în ianuarie 1913. Tensiunea dintre România şi Bulgaria creşte de la o zi la alta. În memoriile sale, Eugeniu Buhman dezvăluie efectele acestei tensiuni asupra populaţiei băştinase: „Pentru a da o imagine de starea nervoasă a populaţiei noastre din acele zile, e destul să pomenesc de diversele ştiri publicate în ziare, mai ales în cele din Moldova, despre zborul unor avioane care se văd noaptea cu farurile aprinse străbătînd unele regiuni. Cum aceste ştiri au persistat să apară, s-au făcut oarecare observaţiuni şi s-a dovedit că avionul luminos nu era decît planeta Venus ce are în această lună o deosebită luminozitate“.

De observat că nici ziarele nu sunt mai breze decît bravii locuitori ai ţinuturilor moldoveneşti”.

În cazul Apocalipsei de miercuri, cancerul credinței în zvonuri s-a devoalat din plin. Orice încercare a ANM de a preciza că e vorba doar de o simplă furtună, a fost zadarnică. Românii au crezut zvonurile de pe Internet, de la bodegi și de la televiziunile de știri.

2. Rolul nefast al supralicitării fleacului de către televiziunile de știri. Informației exacte i s-a preferat zvonul fabulos. Atmosfera de calm a fost surclasată de atmosfera de isterie cultivată de fătuce, dar și de așa-ziși lideri de opinie.

3. Politizarea Apocalipsei de către Gabriela Firea. Obsedată de imagine, PSD-ista a ordonat închiderea școlilor, a ținut conferințe de presă isterice, într-un cuvînt a creat la nivel oficial o atmosferă propice haosului.

4. Inexistența unei legislații severe împotriva informațiilor false promovate de televiziuni și de internet. Gabriela Firea a amenințat cu plîngerea penală pe cei care au pus la cale diversiunea cu mesajul de pe rețelele sociale. Și a pus în aplicare avertismentul? Trebuie să fii mare prostănac ca să nuți dai seama, după haosul de miercuri, 20 septembrie 2017, că panica creată de zvonuri, știri false, isterii create de televiziunile de știri, apare ca o vulnerabilitate națională. Un dușman poate produce uriași pagube materiale și umane apelînd la zvon, informarție falsă, isterii mediatice.

Atenție! Miercuri, am avut de a face cu o isterie creată de propria noastră prostie. Ce se va întîmpla cînd isteria va fi creată cu mijloace profesioniste de alții?

Autor: Ion Cristoiu

Ion Cristoiu Blog

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Dle Cristoiu, mare formator de „opiniune”, un neica nimeni ca mine îndrăznește să-ți scrie așa: domnul Klaus Werner Iohannis va prinde și al doile mandat – cu sau fără „firman”!… Ia-ți o vacanță că ai obosit!… :(

 • Maestre, am vazut ca niciodata nu “polemizati” cu “comentatorii”, ba, mai mult, îi lasați sa scrie toate bazaconiile. Citind comentariul babuinului de mai sus, care raspunde la numele de Stefan, nu pot sa nu ma intreb ( a câta oara!) : oare ce-o fi spus Maestru’ când o fi citit asta?! Mai ales ca respectivul, Stefan-babuinul, va da si un sfat: sa va luati un concediu.
  Si inca ceva, observ ca Babuinia este condusa totusi de un “domn” – Domnul Klaus Iohanis. Asa ne informeaza babuinul Stefan.

 • Buna dimineata!

  Privim Cerul!

  Cand zarim pe cer senin, urme de chemtrails, sub forma de arc, dintr-o parte in alta a cerului, persistand mai mult de jumatate de ora!!!!!!!! atuuuuunci, fara a intra in panica, ne adapostim pe unde apucam, daca mai apucam, spunand in gand o micuta rugaciune. Doamne ajuta!

 • In Mexic cutremurul recent de 7,1 s-a produs la scurt timp dupa incheierea exercitiilor de simulare. Din legile atractiei universale, rezonantei, din legenda “Petrache si Lupul”, de la conducta de petrol, reglari de conturi sioniste….schimbare de paradigma, inversarea polilor, topirea ghetarilor, explozii solare, modificarea lui Axis Mundi?! Fara panica! Fricosii nu intra in Imparatia lui Dumnezeu, adica in universul cunoasterii adevarate, informatiilor reale, obiective, pragmatice, fenomenelor extreme planetare naturale sau provocate. Capul Sus, coloana vertebrala dreapta, sufletul la purtator, constiinta treaza, mintea vigilenta! Vb. lui Caragiale, “Zoe, fii barbata!”

 • Cunoasterea adevarului ne-ar ajuta, pe bune, pe de-o parte ca, prin cunoasterea partilor noastre bune, sa depunem eforturi spre a le evidentia si creste importanta pe viitor, iar faptul de a sti despre insusirile noastre mai putin bune, ne-ar putea determina sa depunem eforturi spre a le diminua, macar, importanta, consecintele periculoas, dureroase. Despre stramosii nostri, Herodot precizeaza ca au opus rezistenta in fata armatei persane de 700 000 de ostasi, fiind calauziti de principii morale, militare si religioase insuflate de Zalmoxis ( circumstanta raportat la care istoricul Dan Oltean in “Religia dacilor”, opineaza ca Zalmoxis a trait inaintea atacului persan, nefiind contemporan cu Pitagora ce a trait pe vremea campaniei lui Darius, Zalmoxis fiind contemporan cu Thales din Milet si Anaximandru). Zalmoxis nu a fost sclavul lui Pitagora, asa dupa cum au incercat unii istorici greci sa rastalmaceasca istoria.
  Principii morale. Avem?! Teoretic, da, avem.
  Principii militare. Avem?! Teoretic, da, avem, cu mentiunea expresa ca una dintre conditiile intrarii in NATO a fost desfiintarea stagiului militar obligatoriu, practic, renuntarea la propria armata, oastea cea adevarata.
  Principii religioase. Avem?! Credinta. Incredere. Speranta. “Lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat”. Crezul. Credinta in lucruri adevarate, fapte corecte, morale actiuni potrivite, vorbe bune. Intelepciune. Teoretic, da. Practica ne omoara. Practica!
  Herodot a scris si despre obiceiurile si religia GetoDacilor: “Iata in ce fel se socot ei nemuritori: credinta lor este ca ei nu mor, ci ca cel care piere se duce la Zalmoxis, divinitatea; pe care unii il cred acelasi cu Gebeleisis (cel balai, blond, vezi si pictura de la Draganescu in care parintele Arsenie Boca intelege sa zugraveasca chipul lui Iisus…balai, blond, bland, luminos…Lumina din lumina).”…si-a stralucit Fata Lui ca Soarele, iar vesmintele Lui s-au facut albe ca Lumina”, Matei 17/2, Schimbarea la Fata, Piramida energetica de pe Ceahlau (se formeaza in jurul datei de 06.08 si in zilele noastre), zilele strabunilor! Mesajul stramosilor nostri!
  Zalmoxis a intemeiat regatul getic la gurile Dunarii cand imperiul asirian era in criza si cand dusmanii sai nordici si estici ii aplicau loviturile fatale, in conditii geopolitice similare cu cele ale regatului burebistian. Personalitati istorice care-au unit. “Divide et impera”, “unirea prin diviziune” – unde doua state care vorbesc aceeasi limba, unite-n cuget si-n simtiri, obiceiuri, traditii, gena, se “unesc” astfel incat sa rezulte un al treilea, ex. Republica Moldoveneasca Nistreana. Istoria in derulare. Soarta, destinul si horoscopul. Nimic nou sub Soare.
  In concluzii, perspectiva pe care o aveau anticii asupra lumii getodace este f. diferita de cea care ne este transmisa in zilele noastre.
  Sarmisegetusa. Sarmis = pamantul nemuririi. De unde venim, cine suntem, unde locuim si incotro ne indreptam.

 • 28 Noiembrie, ziua Muntilor Bucegi. Exista o singura zi din an, o zi Sfanta, cand soarele isi coboara razele blande in trepte, peste Sfinxul ce strajuieste mandru Bucegii, intr-o piramida de lumina. In ziua de 28 Noiembrie a fiecarui an! Mesaj celest! Intamplare, coincidenta, sincronicitate, tot intr-o zi de 28 Noiembrie, 28 Noiembrie 1989, parintele Arsenie Boca a ales sa mearga la Cele Vesnice. In 1989, anul care a marcat o noua perioada istorica cu influente pana in zilele noastre, parintele spunea celor apropiati: “Nu ma mai vedeti in curand ca astia ma termina”. “In ultimii ani celor de la conducere le era f. teama de parintele Arsenie. Era tinut in satul Draganescu iar intrarile in sat erau pazite zi si noapte de Securitate (…). Ultimele momentele si le-a petrecut la Sinaia. Trebuie neaparat sa scrieti asta (…). Dupa trei zile ni s-a spus ca a murit parintele (28 Noiembrie 1989). L-au adus si era asa cum era: TORTURAT si CHINUIT. Se vedea la degete si la fata faptul ca a fost torturat (…) Unghiile de la doua degete ii erau pur si simplu smulse…Toate acestea s-au petrecut pt. ca a prezis caderea si moartea lui Ceausescu. Nu mi-e frica sa spun adevarul, chiar daca unii mai vor sa ascunda acest lucru. Puteti fi si un om trimis de cei care l-au torturat si acum vor cu orice pret sa ascunda adevarul. Eu spun adevarul pe fata, pt. ca multi il stiu, dar nu il spun…, ing. Ion Cismileanu in vol. de marturii din Tara Fagarasului.
  Ceausescu a fost ucis in data de 26 decembrie 1989, in zi Sfanta de Craciun, ucis de …”agenturile straine”. Adevarul?! Adevarat ca ne cutremuram la propriu si la figurat., vezi cutremurele recente cu epicentre dif.( Dambovita, Vrancea, M. Neagra). Tensiuni sociale, tensiuni planetare, tensiuni tectonice. Fenomene extreme. Hipertensiunea planetara genereaza accidentul vascular cerebral planetar, urmat de instalarea starii comatoase, exitus. Deductibil, previzibil, predictibil, daca nu ne vindecam urgent!
  Defrisarile masive, testele nucleare, experimentele “geo” inginerie, politice, militare, climatice, strategice, umane. Retezat, Muntele defrisat, ras…retezat! Vf. Godeanu ,16000 m, a carui denumire sacra provine din prefixul indo-european “god” – Dumnezeu-Divinitate, este singurul vf. din gr. muntilor Retezat-Godeanu care ofera o panorama completa a vailor si tuturor inaltimilor din ZONA! Areal. (In anul 2000 eclipsa de soare, eveniment astronomic ce se petrece odata la sute de ani distanta, a fost vizibila pe un cer fara urma de nor, in toata maretia si splendoarea in zona Godeanu-Sarmisegetusa). Sarmis = taramul nemuritor. In concluzii, ce fel de echipament militar achizitionam si pt. ce anume scenarii ne pregatim?!
  Pace, armonie, lumina!

 • Probatoriul arata ca Parintele Arsenie Boca a fost torturat de Securitate. Securitatea buna?! Securitatea rea?!
  Securitatea buna apara si pazeste.
  Securitatea rea tortureaza, terorizeaza si ascunde adevarul istoric precum gunoiul sub pres.
  De ce este retezat Muntele Retezat?! Austriecii stiu de ce?!

Abonează-te la newsletter