Recent, un tînăr istoric mi-a pus, într-un popas la Dud (e vorba de dudul de la Biblioteca Academiei, sub care îmi beau eu cafeaua de ani întregi, nu de un restaturant) o întrebare niţel derutantă: – Nu ştiţi de ce preşedintele Klaus Iohannis n-a pomenit, în Alocuţiunea de la Ceremonia naţională dedicată marcării a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, numele lui Ionel Brătianu? I-a pomenit pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria, dar nu pe cel care a făcut ca România să părăsească Neutralitatea şi să intre în război alături de Antantă.
Zic, întrebare niţel derutantă, deoarece – trebuie să mă autodenunţ, n-am încotro – nu urmărisem discursul transmis în direct duminică 28 august 2016 şi ulterior nu-l citisem pe site-ul Preşedinţiei. E drept, trăsesem cu ochiul la prezenţa lui Klaus Iohannis în weekend (mare, colosal eveniment – întreruperea de către Klaus Iohannis a timpului funcţionăresc de odihnă!) la Bucureşti, pentru a o semnifica drept o manevră stîngace de a ne semnala că – dispărut din spaţiul public o săptămînă şi ceva – el trăieşte, totuşi, dar nu catadicsisem să fiu atent la text.
Ştiam, după aproape doi ani de mandat, că preşedintele citeşte mecanic, uneori fără a pricepe despre ce-i vorba – tot felul de texte răsuflate făcute de neisprăviţii cu care s-a pricopsit la Cotroceni. Prin urmare, n-am putut răspunde întrebării puse de tînărul istoric. În schimb, am tresărit uluit. Cum adică să ţii un discurs de omagiere a celor care au jucat un rol important în intrarea României în Primul Război Mondial şi să nu-l pomeneşti pe Ionel Brătianu? O uluire cu atît mai justificată cu cît scrisesem mult despre contribuţia crucială a lui Ionel Brătianu la intrarea în Primul Război Mondial, la ducerea Războiului şi la făurirea României Mari. Regele Ferdinand a fost un instrument folosit în chip genial de Ionel Brătianu prin Regina Maria, pentru a-şi vedea împlinit Marele Proiect al Reîntregirii. Scrisesem în eseul Pietricica din rotițele maşinăriei despre minuţioasele aranjamente ale lui Ionel Brătianu pentru ca Antanta să ne garanteze Reîntregirea. Într-un alt eseu, intitulat 1914-1916. Ionel Brătianu sau geniul de a aştepta, notasem chiar din primele rînduri: „Între 3 august 1914 şi 17 august 1916, România trece prin ceea ce Istoricii numesc anii Neutralităţii. În această perioadă, Ionel Brătianu, premierul României negociază la sînge cu Antanta condiţiile intrării noastre în Război. Bătălia cu Aliaţii e însă infinit mai mică decît bătălia cu forţele interne – partide, presă, cetăţeni – pentru a păstra ţara atît cît trebuie în neutralitate. Cîştigată de Ionel Brătianu, formidabila bătălie a Neutralităţii a avut în premierul român un geniu. Geniul de a aştepta.”
Era imposibil ca un discurs ţinut aniversare a o sută de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial să nu-l menţioneze pe Ionel Brătianu chiar şi dacă discursul era citit de un analfabet într-ale istoriei naţionale. Convins că tînărul istoric se înşală, m-am dus la site-ul Administraţiei prezidenţiale. Într-adevăr, Ionel Brătianu nu era pomenit. Asta era însă o năstruşnicie minoră faţă de alta, referitoare la motivele pentru care România a intrat în Primul Război Mondial. Primul Război Mondial a fost un măcel inutil. Dacă în cazul Celui de-al Doilea se poate vorbi de o cauză nobilă măcar a uneia dintre părţi – Aliaţii – constînd în înfrîngerea Fascismului, în cazul Primului se exclude din start altceva decît criminala poftă de putere. Şi Antanta şi Tripla Alianţă au aruncat Europa şi lumea într-un Război inutil, un măcel continental, din interese mărunte. În acest context, România ar fi trebuit să rămînă neutră. Ionel Brătianu, dar şi alţi lideri politici români, au văzut în intrarea României în Primul Război Mondial un moment astral pentru cauza nobilă a Reîntregirii. Şi cum Antanta ne oferea posibilitatea ca România Mică să devină România Mare, România a intrat în Primul Război Mondial. Jertfele cerute de participarea la Război, marile încercări din anii următori îşi au justificarea numai şi numai în credinţa că doar astfel ne realizăm un Ideal Naţional. Spre uluirea nu numai a mea, dar şi a altora, care mai știu cîte ceva din Istorie, Discursul lui Klaus Iohannis nu suflă o vorbă despre principalul şi singurul motiv al intrării României în Primul Război Mondial: Realizarea Marii Uniri, ideal care justifică aruncarea poporului român în marele măcel. Spre deosebire de Marile Puteri europene, România a dus un război justificat de o cauză nobilă.
O jertfă uriașă umană – 880 000 de soldați și 275 000 de civili morți, pagube incomensurabile în plan material-, care ar fi o crimă abominabilă comisă de guvernanți în afara justificării date de cauza nobilă a Reîntregirii. Discursul lui Klaus Iohannis justifică jertfa românilor – părăsirea Neutralității și intrarea în Primul Război Mondial- prin nevoia României de a dovedi că aparţine spaţiului european: „Prin participarea la Primul Război Mondial, România dovedea apartenenţa deplină la spaţiul european şi angrenarea ei definitivă în procesele politice ale secolului XX ce aveau să ne contureze destinul. Deciziile şi evoluţiile politice şi militare din spaţiul românesc nu mai puteau fi separate de ceea ce se petrecea în restul Europei. Istoria secolului trecut a întărit această realitate”. Analfabetism strigător la cer? Nu. Ca şi Dacian Cioloş, Klaus Iohannis stă sub influenţa unor cercuri interne și externe interesate în a exclude din discursul public orice referire la Patrie, la Naţiune, la interesul naţional. Aşa se explică de ce Discursul ţinut la unul dintre momentele cu cea mai puternică trimitere la idealurile Naţionale, pare a fi citit nu de Preşedintele României ci de Preşedintele Comisiei Europene prin eliminarea oricărei perspective naţionale în favoarea perspectivei europene. Comemorarea Intrării în Război marchează debutul perioadei de sărbătorire a Centenarului Marii Uniri din 2018? Va reuşi Klaus Iohannis, sub influenţa unor cercuri interesate, să impună acestei perioade o perspectivă a Birocraţiei de la Bruxelles? Altfel spus, să castreze Istoria României de orice element național?
Autor: Ion Cristoiu
Sursa: Evz.ro
“Primul Război Mondial a fost un măcel inutil. Dacă în cazul Celui de-al Doilea se poate vorbi de o cauză nobilă măcar a uneia dintre părţi – Aliaţii – constînd în înfrîngerea Fascismului, în cazul Primului se exclude din start altceva decît criminala poftă de putere.”
Ca stat EUROPEAN Romania ar trebui sa abandoneze REVANSISMUL, NEOFASCISMUL si ULTRANATIONALISMUL – ideologii ANTI-DEMOCRATICE, bazate pe DISCRIMINAREA altor etnii si popoare, pe EGOISM MIOP NATIONALIST, care izoleaza Romania de tarile democratice si face din ea o periferie balcanica mereu la coada UE. Nu se poate ca de la national-comunismul ceausist Romania sa se intoarca la ideologiile DICTATIRILOR ULTRANATIONALISTE – regala si fascista, sa stea mereu cu fata spre trecut si cu spatele spre viitor, sa rateze oportunitatile ce le ofera statutul de tara membra a Comunitatii Europene. Romania ULTRANATIONALISTA risca sa se DEZINTGREZE, sa dispara tot asa cum au disparut dinozaurii – din cauza neadaptarii sale la noile conditii din secolul XXI.
“Istoria Romanilor” educa romani nationalisti EXPANSIONISTI, incapabili de a intelege valorile DEMOCRATICE europene, incapabili de aprecia valorile altor limbi, culturi, etnii si popoare, INTOLERANTI fata de DREPTURILE altora si fata de orice ce nu este romanesc. Predomina “mitologia” SMECHERA, nationalista, subiectiva, plina de TRIUMFALISM, laudarosenii si falsificari. De ajuns cu atata minciuna patriotica si otrava ultranationalista pentru minti. Romanii pot fi EUROPENI veritabili, primordial OAMENI CIVILIZATI si apoi romani.
Din pacate, realitatea demonstreaza si probeaza, DEZINTEGRAREA UE, pe cale de consecinta, DEZINTEGRAREA STATELOR MB. ADERANTE, cf unei sintagme universal-valabile ” pestele de la CAP, pateste ceva”, destructurata generata de managementul defectuos, abuziv, birocratic excesiv, inadecvat al structurilor de la varf, care necesita revizuirea atitudinii in scopul revigorarii unei UNIUNI care sa confere stabilitate, securitate, progres, atat la nivelul acesteia, cat si la niv. statelor membre bantuite de ideea de a se retrage datorita climatului tensionat si destabilizator, in gestionarea crizei refugiatilor, atacurilor teroriste, asigurarea echitabila a politicilor comunitare in raport cu specificul si gradul de dezvoltare al fiecarui stat. Cf repartitiei pe harta, din pdv geografic, istoric, cultural suntem europeni in toata regula, cu tot cu exceptii- ex. neadmiterea in spatiul SCHENGEN! -eventual bonus strategic pt a prelua si integra vreo cota de imigranti, extrem de periculos in context terorist dovedit! IDEAL: o UE intarita, prospera, in care sa ne REGASIM! echitabil, fiecare stat mb.!
vb ceea “dragu’ mi-e de tine, draga UE, da’ de mine, draga tarisoara, mi se rupe sufletu'”…de nedreptate, evident!
UE a oferit Romaniei si cetatenilor sai: 1)LIBERTATEA de a calatori fara vize; 2)LIBERTATEA de a-si gasi LEGAL locuri de munca in alte tari cu salarii mult mai mari decat cele de acasa;3)oportunitatea multora de a se realiza profesional, artistic, stiintific etc. la nivel european; 4) DREPTUL la STUDII in cele mai bune universitati europene; 5) LIBERA CIRCULATIE a capitalului si a marfurilor si serviciilor din/in UE FARA TAXE VAMALE,oportunitati pentru exporturi/importuri, marfuri si servicii de calitate,competitive la preturi accesibile; 6)spatiul aviatic comun si alte spatii europene comune cu tarile UE; 7)alinierea la cele mai inalte standarde europene in toate domeniile, sectoarele, inclusiv alinierea la standardele de viata, ocrotire a sanatatii, asistenta sociala, protectie a consumatorilor, educatie etc.;8) finantari avantajoase din fondurile europene si investitii straine care au sporit de multe ori PIB-ul pe cap de locuitor, au modernizat infrastructura, industria, agricultura, transporturile, domeniul constructiilor si cel al comunicatiilor etc. – Iata un taler al balantei. Pe celalalt taler – vedeti CE A DAT, ce ofera REALMENTE si ce poate oferi Romania si cetatenii sai Uniunii Europene si tarilor UE – Marea Britanie, Germania, Franta, Italia, Spania etc.? In ce consta “NEDREPTATEA”? Care din parti – Romania sau unele tari UE, UE au mai multe motive de nemultumire?
Aparent. 1) Dupa 26 de ani de parteneriate strategige, nu beneficiem nici de admiterea in Schengen, nici de vize Usa. Umanitatea cunoaste la ora actuala 5 rase: alba, neagra, rosie, galbena, bruna. Din care rasa facem parte?!, la cate interdictii sa ne mai asteptam si, la cata prigoana (90% crestin-ortodoxi!) 2) In ce priveste oportunitatile de realiz prof, studii, loc de munca-sa ne multumeasca si d.lor la cati profesionisti adevarati din lumea medicala, specialisti din absolut toate domeniile, artisti, sportivi, olimpici-inteligenta specifica neamului nostru cooptata prin tot felul de programe, burse! 3) Standarde europene-ei, modalitatea de implementarea nu a fost una adaptata la specificul, potentialul autohton, resursele, stadiul nostru de dezvoltare la un moment dat, vezi domenii: sanatate, educatie, invatamant, cercetare, ind, ec, justitie, armata, sport, de actualitate trista, dureroasa, cazul dezinfectantilor/tragedia unui sistem, mafia defrisarilor ilegale, terenurile agricole in nelucrare/parloaga, drama ferimerilor, procesatorilor, producatorilor autohtoni, insistarea in a legifera actiuni incompatibile cu obiceiurile, traditiile, formatul nostru identitar, ex. lgbt (sa fie iubiti, liberi, fericiti), intr. ora de ed sexuala, alte aspecte si obiceiuri occidentale nepotrivite, generatoare de dezbinare sociala, din anumite unghiuri regres, psihoinvolutie-adultul sexualizat, obiect al industriei pornografice-qui prodest?, drama familiilor destramate, depresia in general a oamenilor 4) Investitii?! Crestere ec e din consum, favoriz din toate pdv a companiilor multinationale extrem de evidenta, investitii in infrastrc. ex autostrazi, aeroporturi, centuri, port, cfr marfa/calatori etc
Si, cu toate acestea, suntem un popor absolut special, o tara minunata, pozitionata intre Est si Vest, mereu la confluenta dintre timpuri, ideologii, istorii, imperii, un poligon experimental pt tot felul de teste: psihotronice, geofizice/climatice, holografice, teste sociologice, spatiu pt tranzitat div obiecte miscatoare, mai mult sau mai putin identificate, un teritoriu care a rezistat prin sacralitate, autoritate morala, sfintenie si care merita RESPECTUL si REVIZUIREA ATITUDINII din partea partenerilor strategici, in sensul de a regandi sub aspectul neutralitatii, dezvoltarii, stabilitatii, securitatii in zona, ev reciproc avantajoasa. Nu stiu de ce, dar am impresia ca cineva, chiar intelege ce scriu pe-aici.
Si nu exista pe fata Pamantului, vreo INSTANTA/AUTORITATE care sa judece toate nedreptatile care s-au facut mai mult sau mai putin intentionat, indus, poporului nostru, navalit, cotropit, colonizat de-a lungul vremurilor, impotriva normelor morale, universale eterne si precise, care nu pot fi schimbate de nimeni, din Cer sau de pe Pamant. Daca nu permitem cu totii, de oriunde si la toate nivelurile, sa se contureze contextul edenic in considerarea Gradinii Maicii Domnului, intocmai codificarii/programarii ancestrale, cu acordarea respectului reciproc, instaurarea pacii, o lume-ntreaga va avea de suferit, ramanand in captivitate si, nu-i asa, traim momente istorice, cruciale, predominant evolutive!