Analize și opinii

Ion Cristoiu: “Înzestrarea cu rachete Patriot e un nou gest care poate fi interpretat de Moscova drept unul ţinînd de ipostaza României de etern căţel al Vestului”

Toate site-urile şi televiziunile de ştiri au difuzat joi după-amiază, în regim de Breaking news, ştirea potrivit căreia România urmează să achiziţioneze anul acesta din America rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro.

patriot.0lmfjcz4ob

Desigur, Breaking news-ul a fost folosit de presa noastră din simplul motiv că rachetele Patriot ţin de arsenalul hollywoodian, alături de Rambo, de CIA şi de Secret Service.

Noi credem însă că ştirea merita regimul de Breaking news din cel puţin trei motive:

 1. O asemenea sumă într-o ţară în care mai sunt atîtea de făcut în materie de viaţă cotidiană – de la autostrăzi şi căi ferate de mare viteză pînă la WC-uri publice, măcar în Bucureşti – e o ştire de Breaking news.
 2. Înzestrarea cu rachete Patriot e un nou gest care poate fi interpretat de Moscova, alături de Scut, drept unul ţinînd de ipostaza României de etern căţel al Vestului faţă de Imperiul de la Răsărit.
 3. Achiziţionarea de rachete Patriot la o asemenea sumă, fără organizarea unei competiţii între producători, e o dovadă fără dubiu de încercare a Guvernului PSD-ALDE de a cumpăra favoare americană pe spatele banilor luaţi de la omul de rînd.

Dacă decizia ar fi fost luată de regimul Băsescu nimeni nu-ar fi fost surprins.
Traian Băsescu a făcut din Marele Licurici Steaua Polară a României.

PSD a dus în anii anteriori o campanie de propagandă şi agitaţie împotriva partidelor care-l slugăresc pe Marele Licurici.
Pe drept cuvînt, joi seara, la România 9 de la TVR, Mircea Dinescu şi-a exprimat uluirea pentru această achiziţie aberantă, din seria Tichiei de mărgăritar a chelului.
Ascultîndu-l pe Mircea Dinescu, care a ţinut neapărat să abordăm acest subiect, netrecut pe ordinea de zi a emisiunii, mi-am dat seama că, deşi auzisem ştirea la România Actualităţi, nu mă preocupasem s-o verific.

Am accesat ştirile privind Achiziţia de pe tableta luată cu mine.
După cîteva ştiri citite – toate aceleaşi, pentru că erau copiate după o depeşă Mediafax – am simţit nevoia să mă frec la ochi.
Anunţul nu venise nici de la Preşedinte, nici de la premier, nici măcar de la ministrul Apărării.
Nu era nici măcar informaţie pe surse, obţinută de presă pe căi ilicite.
Lîngă Galaţi, la Smârdan, era în desfăşurare un exerciţiu militar comun româno-american. Astfel de exerciţii trec neobservate de presa noastră, fie şi pentru faptul că, pînă acum cel puţin, n-a fost lansată o bombă nucleară din greşeală. Fiind vorba de fapte strict militare, presa nu se grăbeşte să-şi trimită corespondenţii la faţa locului.
E de la sine înţeles că ştabii Armatei, prezenţi la faţa locului, nu organizează conferinţe de presă.
Chefuri după, da, mai organizează, dar întîlniri cu ziariştii, nu.
Ce dracu să spui presei cît de cît interesant despre un exerciţiu militar?
Ei bine, anunţul privind achiziţia de rachete Patriot în valoare de 4 miliarde de euro a fost făcut nu la o şedinţă CSAT, nu la o ședință de Guvern, ci la o conferinţă de presă organizată la Smârdan, lîngă Galați.
Cel care a făcut anunțul n-a fost președintele României, premierul, Șeful partidului care deține majoritatea în Parlament, ministrul Apărării
Anunţul a fost făcut mai întîi de Florin Vlădică, secretar de stat în MApN la Departamentul Armament, şi a fost confirmat de şeful Marelui Stat Major, Nicolae Ciucă.

Ionuţ Cristache, regizorul emisiunii, a făcut să fie difuzat un grupaj constituit din Declaraţia lui Nicolae Ciucă şi reacţiile lui Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea.
Reacţiile mi-au împins uluirea pînă la descumpănire.
Dacă se pune problema unei asemenea achiziţii (4 miliarde de euro pe armament), responsabili sunt Guvernul şi Majoritatea parlamentară.
Ori atît premierul, cît și șeful Majorității, au părut luați prin surprindere de anunț.

Liderul Majorităţii PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi-a exprimat nemulţumirea faţă de declaraţia lui Nicolae Ciucă:

„Ce nu mi-a plăcut astăzi (joi – n.r.) a fost declaraţia – nu ştiu dacă a fost astăzi sau ieri – declaraţia şefului Statului Major care a anunţa deja că va achiziţiona rachete Patriot. Păi au finalizat procedurile? Nu e bine să aştepte derularea procedurilor, totuşi? E şeful Statului Major şi mă aştept la foarte multă rigoare. Poate şi ministrul Apărării se gîndeşte la asta tot timpul acolo, prin minister. Mai puţine declaraţii şi mai multă acţiune cred că este mai bine.”

Chiar dacă Liviu Dragnea nu dezminte categoric anunţul, totuşi, reacţia sa ţine de minima respectare a procedurilor.
Un asemenea anunţ nu e făcut în premieră de un secretar de stat în MApN şi de Şeful Marelui Stat Major.
Premierul Sorin Grindeanu şi-a exprimat şi el nemulţumirea ,în şedinţa de Guvern, faţă de felul aiurea în care a fost făcut anunţul:

„Un ultim lucru, ca şi precizarea legată de dumneavoastră, echipa mea. Nu-mi doresc – şi am şi cerut să se facă o inventariere – ca altcineva decît cei care sunt titularii pe posturi să discute despre lucruri care ţin de alte ministere. Nu vreau să aflu despre investiţii la Ministerul Apărării decît din declaraţii ale ministrului Apărării. Suntem clari?!”

Luînd seamă la reacţiile celor doi şi mai ales plecînd de la nitam-nisamul în care a fost făcut anunţul, joi seara, la emisiune, am intervenit semnalînd în acest caz brambureala din regimul PSD-ALDE.
Un secretar de stat şi un şef de stat major se trezesc vorbind la un exerciţiu militar din provincie despre o decizie de un uriaş impact în opinia publică:
4 miliarde de euro pentru cumpărarea de rachete Patriot de la americani, operaţiune ţinută pînă în cel mai mare secret pînă acum.
Nici pe vremea Guvernului tehnocrat nu s-ar fi întîmplat ca un asemenea anunţ să nu fie rezervat pentru premier sau pentru preşedinte.

Întors acasă, m-am grăbit să aflu mai multe amănunte.
Cele mai importante se refereau la persoana lui Florin Vlădică, secretarul de stat care deschisese gura să facă anunţul înaintea premierului.
Mi s-a părut ciudat că premierul n-a declarat că l-a tras de urechi pentru asta.
Datele despre Florin Vlădică m-au lămurit.

Păi cum să-l urecheze Sorin Grindeanu pe Florin Vlădică pentru anunţul făcut cînd:

 1. Florin Vlădică a fost numit secretar de stat la MApN chiar de Sorin Grindeanu, pe 29 martie 2017.
  Aşadar, Florin Vlădică nu e un rămas de pe vremea Tehnocraţilor.
  E un om de-al lui Sorin Grindeanu.
 2. Florin Vlădică răspunde de achiziţia de armament deşi a absolvit Facultatea de Medicină Veterinară şi Agricultură la Timişoara, în 1996.
  Ăsta da Guvern al competenţilor!
 3. Lui Florin Vlădică i-a lăsat Ovidiu Tender în grijă afacerile din Senegal.
  Dacă ne gîndim ale cui sunt de-adevăratelea Afacerile din Senegal ale lui Ovidiu Tender, pricepem cum a ajuns un absolvent de Agricultură la Armament.

Suntem în noaptea de 22 spre 23 aprilie 2017.
Au trecut două zile de la indignarea celor doi faţă de anunţ.
În acest timp:

 1. Cei pe care i-a luat gura pe dinainte n-au fost urecheaţi.
 2. Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea n-au revenit cu dezminţiri categorice ale anunţului.

Aşadar, contrar a ceea ce-am susţinut joi seara, în emisiunea de la TVR, cînd n-aveam toate datele, pe cei doi nu i-a luat gura pe dinainte.
Ei au avut misiunea de a lansa informaţia pentru a testa reacţia opiniei publice, dar mai ales pentru a înrădăcina informaţia în conştiinţa românilor.
Achiziţionarea rachetelor Patriot cu suma de 4 miliarde de euro a fost decisă de PSD.
E o tradiţie din partea acestui partid acuzat de neocomunism de a-şi plăti supravieţuirea la putere, făcînd pe plac Puterilor Străine prin concesii economice ultracostisitoare, jucînd rolul mitei oficializate.

Cumpărarea de rachete Patriot e o formulă subtilă de a cumpăra bunăvoinţa de la noua administraţie americană.
Cum însă suma e înspăimîntătoare şi cum nea Gigel din electoratul PSD, nu pricepe cum de dă Partidul lui, zis și naționalist, asemenea sumă pentru achiziţionarea de armament de la americani, care le țin prin magazii, în căutarea șefilor din alte părți ale Lumii, care să le cumpere, pe spatele popoarelor lor, Sorin Grindeanu şi Liviu Dragnea au apelat la o şmecherie:
I-au pus pe cei doi să facă anunţul în locul lor.
Au micșorat astfel din start impactul negativ al știrii că Guvernul PSD ia patru miliarde de dolari de la gura dezvoltării pentru a le da americanilor pe de a moaca!

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Ion Cristoiu Blog

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • Acum se explica de ce a fost primit Dragnea, un neica nimeni din Telemorman, de Trumph, care cu siguranta nu stie care este capitala Romaniei dara sa stie cine este neica nimeni. De fapt am renuntat de mult sa mai votez deoarece partidele care mobileaza scena politica nu fac altceva decat sa se bata pe gratiile stapanilor nostrii si sa promita cat mai multe birurii din banii amaratilor. Nu exista diferenta intre fanarioti si ei.
  Comentatorul Ilie ar trebui sa puna intrebarea amaratilor de copii care se duc la culcare infometati si pentru care nimeni nu face nimic si a caror singura vina este ca s-au nascut intr-o tara condusa de niste vanduti.

 • Nimic nou sub Soare, vorba Eclesiastului. Tarile Romane ( Valahia si Moldova, Transilvania find jefuita de catre austro-ungari) au platit tribut 400 de ani imperiului otoman, de 28 de ani incoace platim tribut marii finante mondiale , ce reprezinta Imperiul Nord Atlantic( SUA,Anglia,Franta Germania, Italia,Spania si Japonia). Dobanzi la dobanzi pentru credite inutile, autostrazi gen Bechtel, fregate date la casat la pret de fregate ultimul model, acum rachete, ce vreti , sa vazut ce a patit Ceausescu , care nu a mai vrut sa platesca tribut occidentului…

 • Din capacana in capcana: 4 mld pt niste rachete-vechituri de 40 de ani, declasate?!!!!!!!!!!!!!!!!!!! in timp ce, razboiul sofisticat se poarta, deh, cu dispozitive cinetice care distrug totul in cale, cu de n ori viteza sunetuuului…. Chiar….pe ce luma traim?! Si cu cine, ce, pe cineeee sa mai votez?! Operatiunea “mita electorala” a cazut in desuetudine pe motiv de favorizarea infractorului, de altfel o masura inteleapta, operatiunea “programul de guvernare pragmatic” suporta “ajustari” la implentare, intarzieri mult prea evidente, introducerea de noi impozite, gen impozitul pe gospodarie neprevazut in campania electorala-pericol de neprezentare la urneeee!!!!!! continuarea defrisarilor din rezervatii naturale-extrem de grav si periculos pt continuarea ev vietii in cond naturaleee! In campania electorala nu ni s-a vb despre achizitia de echipament militar, respectiv inarmare, iar fluturarea procentului de 2% din PIB…reprezinta….apararea, bunastarea, prosperitatea unui popor?! Lumea asta cand s-a dus la dreapta, cand la stanga, cand hais cand cea, mai cea…pt reechilibrare, s-ar impune in context, o varianta mai de ….centru, intoarcere la specificul national in mod moderat, civic, modern in adevar, dragoste, dreptate, ev. naturala a vietii pe Pamant, varianta dupa modelul ecuatorului-etalon natural. Se spune ca in spatele unui barbat puternic sta o femeie puternica, vezi Brigitte Trogneaux!

 • Avem in dotare rachete sovietice Volhov mai tari ca alea americane. Asa au facut si cu rasurile alea se F16! Mig 29 doarme la Kogalniceanu iar americanii zboara xu alea pe care le-au luat din Rep Moldova! Asta e domnule Cristou! Comisionul. Trebuia o anheta de presa!