Analize și opinii

Ion Cristoiu: Guvernul României se preocupă mai mult de Ucraina decît de România

E lucru știut că absența unei infrastructuri rutiere la noi, în pofida voinței guvernelor de a construi șosele și autostrăzi, își are cauza în supravegherea strașnică a oricărei lucrări de către Societatea civilă preocupată de respectarea mediului. În spațiul politic, pe post de milițieni ai mediului, au fost liderii USR. Invocînd – după opinia mea în chip corect – adevărul că modernizarea țării nu trebuie să ducă la distrugerea mediului, o teză sprijinită în Est și de Occident, care odată văzut cu sacii în căruță – șosele, poduri, autostrăzi, toate croite în disprețul față de Natură, n-a avut nici un complex pentru a ne cere nouă, celor din fostul lagăr socialist, să punem respectarea Mediului înaintea modernizării.

Ultimii ani mai ales au adus cu ei un moment standard:
O șosea în construcție potrivit Proiectului inițial, era blocată de protestele Societății civile, unele chiar violente, pe motiv că artera aducea grave daune mediului.
Nu, nu era vorba de păduri defrișate sau de rîuri riscînd poluarea.
Era vorba de animale sălbatice și chiar de gângănii, gen furnici, bondari.

Ditamai șoseaua, pe cale de a fi terminată era violent pusă la îndoială pentru că nu permitea urșilor dintr-o bucată de pădure să meargă la drăguțele din cealaltă bucată de pădure sau, și mai și, să se plimbe prin ambele bucăți.

Șoseaua de importanță vitală care străbate munții Vrancei, legînd Focșani de Tîrgu Secuiesc a întîrziat cîțiva ani pentru că ONG-urile de Mediu au cerut să se găsească soluții pentru a nu se deranja cu pikamerele nu știu ce broaște.

Nu de puține ori ivite din senin, protestele ONG-urilor de Mediu au paralizat Guvernele, conștiente că în spatele lor stau Marile Puteri. Pentru amenajarea de tunele pe sub șosea ca să treacă urșii la gagici s-au cheltuit de la Buget noi sume de bani. Toate proiectele contestate au costat suplimentar, dar mai ales au fost întîrziate.

Orice încercare de modernizare a unei țări care are nevoie de modernizare a fost blocată de Societatea civilă.
Exploatarea aurului de la Roșia Montană a fost interzis de lungile proteste din Piața Universității.
În Deltă, bărcile cu motor au fost hulite pe motiv că tulbură căderea peștilor pe gînduri.
S-a ajuns pînă acolo încît și datul la vîsle trebuia făcut cu grijă ca nu cumva valurile stîrnite să tulbure malurile din somnul lor adînc.

Cu ani în urmă, pe vremea lui Leonid Kucima, Ucraina a construit canalul Bîstroe.
O lovitură dublă dată României. Militară, deoarece canalul, spre deosebire de Sulina, era administrat exclusiv de Kiev și astfel Ucraina beneficia de un braț artificial la Gurile Dunării.
O lovitură dată mai ales Deltei. Organizații de mediu din Lumea întreagă au condamnat inițiativa Ucrainei ca fiind un dezastru pentru Delta Dunării, monument al Umanității.

Recent, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, zis și Trabucel, ne-a anunțat că România a acceptat tranzitul navelor încărcate cu cereale ucrainene să treacă prin Canalul Bîstroe.
Comunicatul admite că asta e un dezastru pentru Deltă.
Da, dar – susține Bogdan Aurescu – n-avem ce face, trebuie să permitem ucrainenilor să facă pulbere Delta, deoarece trebuie să fim solidari cu poporul ucrainean în fața invaziei ruse.

Victor Ponta spunea duminică seara la o televiziune de știri că Guvernul României se preocupă mai mult de Ucraina decît de România.
Ca pentru a-l confirma MAE ne-a anunțat că Bogdan Aurescu va merge la Bruxelles pentru a da seamă de ce face România pentru Ucraina.
El se va lăuda cu acceptul ca Ucraina să distrugă Delta.
Delta României, firește.

Societatea civilă a blocat modernizarea României în numele protejării Mediului.
Acum, cînd navele din Ucraina, cu acceptul nostru, fac pulbere Delta, ONG-urile nu suflă un cuvînt.
Ca să nu mai spun că nici ministrul Mediului n-a bombănit.
Așa, de ochii lumii.

Și astfel am înțeles un adevăr:
Interesele României pot fi puse la îndoială cînd vine vorba de interesele Ucrainei.
Mai bine ne-am muta cu toții în Ucraina.
Ni se va permite să facem șosele fără a ține cont de trăirile urșilor amorezați!

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: cristoiublog.ro