Analize și opinii

Ion Cristoiu: ”De ce se bat forțele politice din România pentru Codruța Kovesi, să ajungă procuror european?”

Deoarece la finele lui 2019 se desfășoară cel mai important examen al anului pentru clasa politică autohtonă – prezidențialele –, important fie și pentru că președintele e Șeful Ocultei și Pașa de București al Înaltei Porți de la Bruxelles, vara aceasta, spre deosebire de altele, nu respectă condiția de vacanță a politicului. Mai mult sau mai puțin evidente, se desfășoară bătălii crînene între forțele competitoare.Cea mai importantă rămîne bătălia de pe partea Dreaptă, dintre PNL și USR, respectiv dintre Klaus Iohannis și Dan Barna, în pregătirea scrutinului prezidențial. Alte bătălii au loc între alte forțe politice și chiar în interiorul unor forțe politice, cum ar fi, în PNL, cea dintre Rareș Bogdan și Ludovic Orban sau, în PSD, cea dintre noua echipă, condusă de Viorica Dăncilă, și structurile liviudragniste din partid, din administrație și de ce nu? chiar din Servicii.

Ca de obicei, tipic nu numai politicii de la noi, dar și politicii de aiurea, interesele deosebite în planul puterii duc automat la puncte de vedere diferite, la divergențe și chiar la păruieli în mai toate chestiunile importante ale momentului, de la situația Secției speciale de anchetare a magistraților pînă la starea deficitului bugetar.

Există însă o chestiune asupra căreia forțele politice din România sînt de acord mai mult sau mai puțin spectaculos:

Sprijinerea Codruței Kovesi pentru a ajunge procuror general european. Nici n-a apucat bine să se stingă ecoul negustoriilor pentru șefiile de la Bruxelles, că în România forțele politice s-au și grăbit să anunțe drept prioritatea priorităților bătălia pentru nominalizarea lui Codruța Kovesi de către noul parlament European.

Președintele PNL Ludovic Orban a cerut europarlamentarilor PNL ca obiectiv prioritar al activității lor parvenirea Codruței Kovesi în postul de procuror European:

„În ceea ce priveşte colegii mei, chiar am discutat cu Rareş Bogdan, cu Siegfried Mureşan şi chiar astăzi în Biroul Executiv le-am dat mandat să intensifice presiunea, lobby-ul, să se implice pentru a relua procedura de desemnare a procurorului şef european, de susţinere foarte clară şi limpede a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi pentru procuror-şef european.”

Să-ți face cruce cu dreapta! cum ar spune Rareș Bogdan. România are multe probleme în relația cu Uniunea Europeană, cele mai multe ținînd de tratarea țării noastre drept Proasta Europei de Est. Ocolindu-le năstrușnic, președintele PNL declară drept prioritară pentru alde Vasile Blaga (va fi ajuns Vasile Blaga la Bruxelles?) sprijinirea unei persoane și nu a țării.

Dacian Cioloș nu s-a lăsat nici el mai prejos. Fostul comisar al Franței pe agricultură, sub acoperirea de Comisar al României, are o relație specială cu Emmanuel Macron. Dată fiind ascensiunea lui Macron în cadrul UE, teai aștepta ca Dacian Cioloș să folosească această relație pentru a îmbunătăți destinul României în UE, pînă acum afectat de dictatura celui de-al patrulea Reich condus de Angela Merckel. Spre stupoarea celor care mai cred că politicienii români ard de patima pentru România, Dacian Cioloș a discutat cu președintele Franței nu despre România, ci despre Codruța Kovesi:

„Azi (vineri – n.r.) am discutat cu președintele Emmanuel Macron despre finalizarea procedurii de desemnare a procurorului-șef european. Am convenit să lucrăm împreună pentru a realiza cît mai repede nominalizarea șefului Parchetului European, pornind de la sprijinul pe care Laura Codruța Kovesi l-a obținut în Parlamentul European”, a scris Dacian Cioloș, vineri, 5 iulie 2019, pe Facebook.

Pînă mai ieri sub regimul Liviu Dragnea, PSD s-a opus atît la nivel de partid, cît și la nivel de guvern, nominalizării lui Codruța Kovesi. Nu e spațiul aici pentru a discuta de ce a procedat PSD așa. Sigur e că, spre uluirea unor lideri PSD, precum Liviu Pleșoianu, Viorica Dăncilă a sugerat că PSD nu exclude susținerea Codruței Kovesi. Premierul a evitat un răspuns precis, arătînd, la Galați, că o decizie în acest sens va fi luată în forurile statutare ale partidului. Dacă ar fi fost Liviu Dragnea, președintele PSD ar fi răspuns imediat că nici vorbă de o susținere. Faptul că Viorica Dăncilă n-a făcut asta, dezvăluie o schimbare radicală a poziției PSD, fie și prin renunțarea la boicotarea nominalizării.

Așadar, cu excepția ALDE, principalele forțe politice din România, dezbinate în o mie și una de chestiuni, sînt de acord în susținerea Codruței Kovesi. Ba mai mult, punînd între paranteze toate obiectivele României la Bruxelles, unele dintre ele, precum PNL, fac din susținerea unei persoane scopul principal al activității europarlamentarilor lor.

E o tradiție de lungă durată în România caprei vecinului ca politicienii să nu vadă cu ochi buni promovarea unuia dintre ei în funcții importante pe plan extern, și, din acest punct de vedere, e lungă tradiția boicotării unui politician român cînd acesta e propus, de forțe din afara țării, să fie ștab pe plan european. Codruța Kovesi face excepție de la această regulă? De ce?

Sînt politicienii români, în frunte cu Ludovic Orban, amorezați de Codruța Kovesi, de pe vremea cînd aceasta, în cuplu cu Florian Coldea, tăia și spînzura în România? Răspunsul, adevăratul răspuns, îl găsim în datele oferite de un sondaj recent realizat, mai precis, în perioada 1-4 iulie 2019. La întrebarea În ce măsură sînteți de acord sau împotriva acestei afirmații, „Majoritatea politicienilor au furat și ar trebui să facă pușcărie”, 60% sînt Total de acord și 19%, Oarecum de acord. Așadar, aproape 80% din români sînt de acord că Majoritatea politicienilor au furat și că trebuie să facă pușcărie.

Cine beneficiază de această stare de spirit?

Evident, persoana care întruchipează în România pe cea care i-a vîrît pe politicieni la pușcărie: Codruța Kovesi.

Nu întîmplător în același sondaj la capitolul Încredere multă și foarte multă Klaus Iohannis e umăr la umăr cu Codruța Kovesi: 42% Klaus Iohannis, 41%, Codruța Kovesi.

Datele acestea, ca și altele, ca și intuiția, ne spun că o candidatură a Codruței Kovesi la prezidențiale s-ar putea solda cu victoria sa zdrobitoare. Inclusiv asupra lui Klaus Iohannis. E limpede că fosta șefă a DNA e un pericol nu numai pentru Klaus Iohannis, dar și pentru Dan Barna.

O Codruța Kovesi președinte neliniștete și PSD.

Dacă Laura Codruța Kovesi e nominalizată ca procuror european, posibilitatea de a candida la prezidențiale dispare. Dacă nu, cine știe ce-i trece prin cap Slujirii!

De ce se bat toate forțele politice pentru Codruța Kovesi, să ajungă în funcția de procuror european?

Pentru că au interesul să scape de ea pe plan intern!

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Evenimentul zilei

Abonează-te la newsletter