Analize și opinii

Ion Cristoiu: ”Ce aniversăm anul acesta: Revoluția sau Lovitura de stat din decembrie 1989?”

La Înalta Curte de Casație și Justiție, vineri, 29 noiembrie 2019, a avut loc primul termen în cameră preliminară în ceea ce presa numește Dosarul Revoluției: Ion Iliescu, fost președinte al României, și Gelu Voican Voiculescu, fost vicepremier, au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Rechizitoriul îi acuză de a fi creat Diversiunea sîngeroasă Teroriștii din decembrie 1989.Vineri, 29 noiembrie 2019, s-a înregistrat o premieră mondială. Pentru această ședință au fost emise citații pe numele a 5000 de persoane. Dintre acestea s-au prezentat vineri 700. Înalta Curte a fost spațiul unui spectacol de superproducție hollywodiană, mai precis de spectacol dat de o bătălie istorică decisivă, pentru care sînt convocați mii de figuranți. Mulți dintre cei citați s-au dovedit a fi morți. Făcînd cu greu față numărului uriaș de citați, Înalta Curte a apelat la o soluție tipică Justiției noastre cînd vrea să scape din încurcătură: A amînat procesul pentru data de 21 februarie 2020.

Dată fiind amploarea citațiilor sînt sigur că procesul se va amîna și pe 21 februarie 2020. Pînă cînd – iertată fie-mi nepolitețea – Ion Iliescu va pleca din această viață și astfel procesul va ieși din sfera minimă de interes mediatic. Despre spectacolul de la Înalta Curte m-am pronunțat vineri după amiază, prin telefon, la emisiunea Cătălinei Porumbel de la Antena 3. Am arătat că Parchetul General a transformat astfel și nu întîmplător un dosar care cerea probe obținute cu profesionalism într-un tărăboi mediatic menit a dovedi că Procurorii lucrează. Lucrează și drept urmare au isprăvit unul dintre cele mai complicate Dosare postdecembriste. Ca istoric preocupat de decembrie 1989, am reluat la Antena 3 teza că Dosarul e subțire, întocmit pentru a răspunde unei presiuni a unei părți a opiniei publice pentru aflarea Adevărului despre Teroriștii din decembrie 1989:

„De 30 de ani, cercetători, printre care și eu, am căutat o singură dovadă care să arate ca Ion Iliescu a pus la cale psihoza teroristă. Sigur, avem o dovadă, care este o cuvîntare a lui din 23 decembrie, în care vorbește de teroriști, dar poate să se apere, spunînd că cineva l-a indus în eroare. Nu există nicio probă la ora actuală, cel puțin juridică. ”

Ar fi trebuit să adaug că Diversiunea Teroriștii a presupus o tehnologie și o organizare de care am îndoieli că le avea vreo instituție în România lui 1989. De aceea, nu cred c-a fost o producție internă. Ion Iliescu n-o putea pune la cale. Cel mult a fost informat de desfășurarea ei.

Programarea primei ședințe în Dosarul zis al Revoluției s-a făcut cu cîteva zile înainte de începerea lunii decembrie, lună dedicată la noi aniversării a ceea ce s-a întîmplat în decembrie 1989. Anul acesta, cînd se împlinesc 30 de ani de la evenimente, sînt programate manifestări deosebite consacrate aniversării.

Numai că aceste manifestări ridică o problemă deosebit de dificilă: Ce aniversăm, Revoluția sau Lovitura de stat din decembrie în 1989 ?

Din cîte se vede, autoritățile susțin că aniversăm Revoluția. Dosarul trimis în instanță vorbește doar de Lovitură de stat. Rechizitoriul în dosarul poreclit de presă și din motive de lapidaritate jurnalistică, al Revoluției, impune din punct de vedere oficial termenul de Lovitură de stat în locul celui de Revoluție pentru desemnarea căderii lui Ceaușescu în decembrie 1989. Prăbușirea regimului ceaușist (nu comunist, cum invoca echipa FSN-istă de la vremea respectivă, pentru că esența întîmplărilor o dă înlocuirea regimului comunist Ceaușescu, văzut de Moscova ca perimat, cu Regimul comunist Iliescu, definit prin perestroikism) a fost un moment benefic pentru România.

Termenul de Lovitură de stat are însă o nuanță peiorativă greu de șters. A păstra însă termenul de Revoluție e însă nu doar inadecvat, dar și ridicol. Prin urmare, noi vom folosi, ori de cîte ori ne vom referi la Căderea lui Ceaușescu, termenul de Evenimentele din decembrie 1989. E un termen suficient de neutru pentru a putea fi folosit atît de susținătorii tezei Loviturii de stat, cît și de susținătorii tezei Revoluției, mai precis a Marii Revoluții din decembrie 1989.

Oricum, autoritățile trebuie să se decidă. A aniversa Revoluția din decembrie 1989 e un fals în raport cu Dosarul trimis în instanță. A aniversa Lovitura de stat sună ca dracu. Nu e singura problemă ridicată de Dosar. Prin Dosar e trimis în judecată pentru crime împotriva umanității Ion Iliescu, cel care, cîtă vreme s-a vorbit oficial de Revoluție, era Omul care l-a răsturnat pe Nicolae Ceaușescu și a deschis astfel calea instalării în România a regimului democratic.

Cum vor aniversa oficial cei 30 de ani de la decembrie 1989 ? Fără a pomeni pe Ion Iliescu ? Ar fi imposibil. Evenimentele sînt dominate de personalitatea lui Ion Iliescu. O soluție ar fi să aniversăm doar evenimentele petrecute din 16 decembrie 1989 pînă pe 22 decembrie 1989 la ora 14, cînd apare Ion Iliescu la televizor. Vom avea astfel aniversarea unei Revoluții parțiale.

Autor: Ion Cristoiu

Sursa: Ion Cristoiu Blog