Analize și opinii

Iohannis sugerează că soluția crizei guvernamentale este prelungirea ei.

Iohannis cel lent sugerează că soluția crizei guvernamentale este, deocamdată, prelungirea ei. Până când? Până când președintele va fi convins că useriștii chiar nu-l mai vor vota pe Câțu premier din nou. Pentru a testa asta, Iohannis i-ar putea pune pe useriști în fața unei dileme: Câțu sau anticipate? Dacă cioloșiștii vor anticipa riscul anticipatelor, președintele are a păstra acest guvern demisionar fără a dizolva Parlamentul. Estimp, catastrofa umanitară din România își va fi atins și ea culmile.

Mai sunt trei ani din visatul mandat de patru ani al „Guvernului meu” și Iohannis își dă seama că s-a ales praful de acest vis. Nu mai are decât o speranță: să-l „brichisească” pe Cioloș chiar sub culmile cele mai înalte ale catastrofei epidemiologice.

Și uite așa se va încheia o perioadă la capătul căreia Iohannis va trece drept principalul vinovat pentru starea sănătății noastre publice, dar președintele e pregătit să dea vina pe USR. Din pregătirile acestea fac parte documentele care au ajuns recent în fața publicului: USR planifica o fraudare tip Cambridge Analytica a alegerilor ce vor veni.

Poate că Cioloș va înțelege gravitatea acuzațiilor ce sunt pitite în documentele acestea și îi va convinge pe useriști să facă pace cu Câțu.

Iohannis n-a intervenit în cursul crizei guvernamentale la fel de brutal pe cât a făcut-o în pregătirea Congresului PNL. Dar când a intervenit, după votul moțiunii de cenzură, imediat au fost vizibile pârghiile puterii sale de… moderator: informații secrete, documente speciale, potențialul de șantaj din anumite dosare etc. Cum să nu te îndrăgostești de puterea pe care o ai ca președinte când poți să te joci de-a James Bond?! Eșecuri? Niciodată. Statul pe care îl conduci poate eșua, dar tu nu ai cum. Tu vezi micimile oamenilor. Încerci să te folosești de ele. Dacă nu îți iese în cale măiestria, ești nevoit să lucrezi cu micimani.

Acum, iată, l-ai vrut pe Câțu șef peste liberali, iar liberalii îl vor vrea șef peste Guvern. Asta încurcă combinațiile posibile pentru formarea unei noi majorități. Nu vrei una înnoită prin anticipate, căci ar ieși câștigător PSD. Nici Cioloș n-ar vrea așa ceva. Trebuie să-l „brichisești” cumva pe noul șef al USR. Îi vei arăta ceva care să-l sperie? De ce nu? Altminteri îți ratezi restul mandatului.

Vlad Voiculescu a fost la originea unui grav incident de securitate națională. L-ai tăinuit. Îl faci public acum și rezolvi problema. Cioloș nu va dori ca prietenul său să ajungă pe mâna DIICOT, iar USR nu va risca să participe la vreun vot pentru suspendarea ta.

Autor: Ioan Buduca

Sursa: cotidianul.ro