Analize și opinii

Iohannis s-a trezit, să vedem de ce și pentru cât timp

După ultimele acțiuni ale coaliției de guvernare și după vizita ratată în Marea Britanie, președintele împreună cu consilierii săi a a văzut ultimele sondajele și și-au dat seama că Iohannis este câteva procente sub Firea și foarte aproape de Tăriceanu și Cioloș.



Astfel a fost activat planul de redresare al lui Iohannis iar președintele scos din letargie și pus să iasă la TV. Schimbările din guvern i-au venit mânușă și astfel Iohannis a început să intre în costumul de ”președinte jucător” pe care-l uitase Băsescu pe la Cotroceni. Se vede că acest costum nu-i vine bine, îl stânge, îl incomodează dar îl poartă de nevoie.

Îmbrăcat în noul său rol de ”președinte jucător”, Iohannis i-a respins pe Laufer și Olguța Vasilescu  iar mai apoi a amânat până după 1 Decembrie orice alte numiri sau revocări din cabinetul Dăncilă. Pentru a continua pe aceiași linie a decis să respingă și toate numirile de procurori făcute de ministrul Justiției.

Practic, Iohannis blochează România înainte de centenar să mai câștige și el câteva procente, să nu-l prindă ultima zi a anului pe locul doi în cursa prezidențială.

Iohannis își dorește suspendarea

Scenariul suspendării președintelui a fost readus în discuție de surse din presă, dar toate își au începutul în cercurile favorabile actualei administrații prezidențiale. Cel mai probabil, în urma unei analize, consultanții germani i-au spus lui Iohannis că singura lui șansă la încă un mandat este să forțeze coaliția PSD-ALDE să-l suspende.

Deci, toate jocurile făcute de Iohannis trebuie privite prin această cheie. El își dorește suspendare pentru că doar prin această strategie poate uni partidele de dreapta în jurului lui. Acum dreapta este despărțită, există disensiuni între partidul lui Cioloș și USR iar falia dintre cele două partide noi și PNL este practic o prăpastie. În momentul de față este greu de crezut că Iohannis va fi singurul candidat al dreptei sau că este sigur de accederea în turul doi al prezidențialelor de anul viitor.

Lupta se dă cu Cioloș

Pe partea dreapta bătălia se dă între Cioloș și Iohannis, ambii cu agende externe. Dacian Cioloș este sprijinit puternic de Franța, fiind cunoscute afinitățile sale. Pe cealată parte, Iohannis face deja jocurile Germaniei iar politica externă a României este destul de aliniată cu agenda Berlinul.

Prin antagonismul cu Dragnea, Iohannis încearcă să semnalizeze că el este campionul anticorupției chiar dacă soția e chemată pe la Parchet. Principalul adversar al lui Iohannis este acum Cioloș iar prin atacurile repetate ale  președintelui împotriva lui Dragnea persoanl și a PSD vrea, de fapt, să-i  ia fața lui Cioloș.

Jocul lui Iohannis a fost citit și de PSD și de Cioloș. Preșdintele și-a facut deja cele mai importante mutări, acum este rândul celorlalți jucători.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • “Pe partea dreapta bătălia se dă între Cioloș și Iohannis, ambii cu agende externe. Dacian Cioloș este sprijinit puternic de Franța, fiind cunoscute afinitățile sale. Pe cealată parte, Iohannis face deja jocurile Germaniei iar politica externă a României este destul de aliniată cu agenda Berlinul.”

    Dar politica Romaniei cine-o mai face?E clar, ca nu cei pe care ni-i propun papusarii externi spre a-i vota!