Analize și opinii

Iohannis a încurcat-o. Au sesizat CNCD

Președintele Asociației Autism Europa Bistrița, Ana Dragu, a sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, în legătură cu afirmația președintelui Klaus Iohannis privind autiștii, după ce, anterior, tot ea a sesizat CNCD despre limbajul premierului Viorica Dăncilă, care a folosit aceeași expresie.În declarația publică făcută în cadrul întâlnirii pe care președintele Klaus Iohannis a avut-o marți seara a spus: ”Iar dacă noi ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu ne putem să ne facem că suntem autiști și că nu se discută despre ordonanță pe amnistie și grațiere. Se discută despre ea”.

Ana Dragu consideră că o astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism și familiile lor.

„O astfel de afirmație este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor și cei care lucrează cu aceștia spre binele lor, îi stigmatizează și mai mult pe acești oameni. Afirmația este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea președintelui României. Un demnitar care ar trebui să îi privească și respecte pe toți cetățenii țării în mod egal și să nu îi eticheteze folosind diagnostice medicale pe post de adjective. Iar adjectivul cu conotații negative este din nou cel „rău”, reprezentat de „autiști”, adică de copiii noștri, soții, părinții, frații noștri, pe care îi priviți ca fiind de condiție inferioară”, a scris Ana Dragu în petiția adresată CNCD.

Ana Dragu solicită CNCD să ia măsuri în acest caz.

„Vă solicit ca, pe lângă aplicarea amenzii contravenționale, să dispuneți aplicarea părții care a săvârșit fapta, să publice în mass-media, un rezumat al hotărârii, prin care se constată săvârșirea contravenției, precum și orice măsură necesară pentru înlăturarea consecințelor acestei fapte”, a scris Ana Dragu, președintele Asociației Autism Europa Bistrița, în petiția adresată Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

vReprezentanții Asociației Autism Europa Bistrița arată că unul din 100 de copii se naște cu o tulburare din spectrul autismului, așadar există aproape 10.000 de persoane cu autism, plus familiile lor, „care așteaptă să fie tratați cu respect de către reprezentanții statului român”.

Președintele Asociației Autism Europa Bistrița a sesizat CNCD și atunci când premierul Viorica Dăncilă i-a catalogat, într-o emisiune tv, drept „autiști” pe cei care „dezinformează UE, în ciuda faptului că știu adevărul”.

CNCD a decis în cazul Dăncilă că nu suntem în prezența unei discriminări.

Purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi, a declarat marți seară, după afirmațiile lui Iohannis, că președintele „nu a avut sub nicio formă intenția de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism” și își cere scuze dacă sunt persoane care s-au simțit lezate.

Autor: I.R.

Sursa: cotidianul.ro