Analize și opinii

Intelectualii GDS-iști, scut uman în apărarea serviciilor

Pe lîngă alte cîteva chestii care o fac unică în lume, România are una extrem de interesantă, deși cu un gust amar: e, probabil, singura țară în care publicațiile intelectuale se fac scut în fața structurilor de forță, precum DNA ori serviciile secrete.Prin definiție, am spune, intelectualul este un contestatar al serviciilor, un partizan îndîrjit al libertății, mai ales cea de exprimare, un combatant al dictaturilor, al controlului statal, un personaj plasat la polul opus militarizării. La noi, e exact pe dos. Dacă analizăm, spre exemplu, doar cîteva articole care se regăsesc azi pe prima pagina a prestigioasei reviste ”22”, săptămânal independent de analiză politică și actualitate culturală, aproape simțim fiori reci pe șira spinării. Un săptămînal în care, în primul număr, acum 28 de ani, a văzut lumina tiparului celebrul ”Apel către lichele” al lui Gabriel Liiceanu…

Asta, pentru că respectivele materiale, semnate de condeie de prestigiu, nu sunt altceva decît veritabile ofrande pe altarul serviciilor și al DNA, lacrimi vărsate pentru Laura Kovesi ori Florian Coldea șamd; per ansamblu, un veritabil scut uman-intelectual întru protejarea structurilor de protecție, dacă ne putem exprima astfel. Emblematic ar fi ”raționamentul” Andreei Pora, spre exemplu: cum să fie DNA perfectă într-o țară în care 30% nu au WC-uri??

Să facem o scurtă trecere în revistă:

Rodica Culcer: ”Atacul asupra SPP şi obsesiile lui Dragnea”

”(…)Liviu Dragnea urmărește transferul SPP în subordinea ministrului de Interne Car­men Dan, pentru a avea control total asu­pra miniștrilor, în care n-ar avea de­loc încredere. Din declarațiile făcute luni de Liviu Dragnea rezultă însă și o anu­mită teamă față de informațiile pe care SPP le-ar putea furniza justiției cu pri­vire la activitățile demnitarilor PSD, in­clu­siv ale sale. Miza nu este deci doar con­trolul asupra miniștrilor și eventuala sub­minare a instituției prezidențiale, ci blo­ca­rea oricărei instituții care l-ar putea controla. În termeni medicali, am putea vor­bi de paranoia. În termeni politici, vor­bim despre ascensiunea unui lider de par­tid obsedat de control, un lider a că­rui ascensiune trebuie oprită cu orice preț”.

Sabina Fati: ”Până unde se poate juca Dragnea cu serviciile”

”În strategia pe ca­re (Liviu Dragnea n.n.) a pus-o la cale și pe care o des­fă­șoa­ră cu ajutorul diferitelor canale me­dia­tice a atacat rând pe rând cele mai im­portante servicii de informații au­toh­tone. Se folosește de date din interiorul acestor instituții, fiindcă are peste tot pro­priii agenți, care-i pun pe masă firi­mi­turi mai mult sau mai puțin proaspete sau îl avertizează despre ceea ce ur­mea­ză să se întâmple. Și Dragnea reușește să fie cu un pas în fața lucrurilor, chiar și atunci când e vorba despre procurorii DNA care se ocupă de dosarul lui”.

Tia Șerbănescu: ”La ordinul lui Daddy”

”La ordinul lui Dragnea, care îl acuză pe șeful SPP că vrea să-l execute (așa a auzit el din gură în gură), Vio și guvernul ei au renunțat la SPP, pe care să-l vor să mute la MAI, adică la PSD(…) Scăpat și el de sub paza SPP, Tăriceanu a relansat lupta cu statul paralel alături de inculpatul Dragomir, fost ofițer SRI. Chiar le stă bine împreună. Nici nu-i mai deosebești. Dar așa-i când se ascute lupta pe servicii: a revenit în actualitate povestea unei rețele de prostituate minore (din 2005) patronată de un chinez protejat de procurori, polițiști și ofițeri SRI care profitau de victimele sechestrate. Printre clienți se afla și fratele șefului SIE, Gabriel Predoiu, care la vremea respectivă era ofițer SRI. DIICOT a clasat dosarul în 2008. Jegoasă istorie! Și câte n-or mai fi! Aflăm despre ele doar când trebuie să mai plece niște persoane.”

Andreea Pora: ”Greșeala DNA, bucuria corupților ”

”Dar într-o țară în care toate merg anapoda, așa cum arată cifrele seci ale ultimelor rapoarte, doar DNA trebuie să fie, nu-i așa, fără de greșeală și fără de pată. Altfel decât sunt țara, societatea și conducătorii ei. De exemplu, Indexul European al Consumatorului de Sănătate, dat publicității săptămâna trecută, arată că România se plasează pe ultimul loc, 34, în urma Bulgariei și Albaniei, la mai toți indicatorii, iar rata mortalității infantile este dublă față de media europeană. Eurostatul (2017): 38,8% din populație este expusă riscului de sărăcie și excluziune socială, față de 23,5%, cât e media UE. Același studiu ne arată că 30% dintre români nu au grup sanitar (WC, cadă, duș).”

Rodica Culcer: ”Lupta PSD cu şi pentru serviciile secrete”

”Pentru cam­pania anticorupție, îndepărtarea lui Florian Coldea, care susținea ac­tivitatea DNA în limitele legii, a fost o lovitură, agravată de faptul că suc­cesorul său nu mai furnizează in­for­mații relevante procurorilor antico­rupție, deși are cadrul legal pentru a o face. Să nu știe oare președintele Io­hannis de această schimbare de ati­tudine a SRI? Ne îndoim. Asaltul asupra generalului Coldea a fost însoțit de o campanie furibundă de propagandă împotriva „aco­pe­ri­ți­lor“ din justiție și din presă, care s-ar fi aflat la originea „abuzurilor“ co­mi­se asupra oamenilor politici. Ne amin­tim de agitația Danei Gârbovan, care cerea anchete asupra implicării SRI în activitatea magistraților, fără a da însă nici un nume sau alte elemente con­crete, de „autodenunțul“ lui Ro­bert Turcescu, răsplătit cu un mandat de deputat PMP, și, mai recent, de declarațiile acuzatoare, dar ne­sus­ți­nute cu probe ale fostului colonel SRI Daniel Dragomir, codamnat în primă instanță pentru corupție, care a jucat un rol și în afacerea Black Cube, care ur­mărea compromiterea doamnei Kö­vesi și ale cărei detalii nu au fost încă lămurite. În tot cazul, aici își are ori­ginea teoria „statului paralel și ile­gi­tim“, prin care PSD și ALDE încearcă să-și justifice atacul asupra justiției și a instituțiilor controlate de CSAT.”

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: In Politics

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

 • CUM SALVAM RO.
  HAIDUCIA IN RO ESTE ATAT DE MARE SI PROFUNDA INCAT TREBUIE SA INTERVINA O DECIZIE A NATO PRIN CARE SA SE DESEMNEZE UN PREMIER MILITAR . In democratia balcanica GRECIA SI TURCIA au avut perioade cand GUVERNELE lor au fost conduse de catre GENERALI MILITARI pentru a readuce in coordonate normale mersul istorie acestor state. Romania VA AVEA O DEMOCRATIE EUROPEANA si va pasi pe calea progresului general cind relatia actuala POLITICA = MAFIOTISM + IMORALITATE + INCOMPETENTA + GOLANIE + MARLANIE + AVARISM+ TRADARE va fi inlocuita cu POLITICA = MORALITATE + COMPETENTA + DARUIRE PENTRU SEMENI + NOBLETE + VOLUNTARIAT + PREVIZIUNE IN INTERES NATIONAL + PATRIOTISM si cind sfera politica ori sistemul politic va contine mai putina demagogie, dusmanie, rautate decat exista in prezent si va avea mult mai multa credibilitate si performanta, dar si oameni din randul ELITELOR, cu demnitate si de caracter.

 • PENTRU A NU SE MAI PERMITE POTRIVIT ZICALEI CA “O MANA SPALA PE ALTA SI AMANDOUA FATA” trebuie ca SIE, SRI, PARLAMENTUL, GUVERNUL, DNA, etc (cum exista in tarile democratice civilizate) sa fie controlate de adevarata societate civila organizata ai carei membri sa fie certificati de catre ORNISS si sa dea publicitatii comunicate despre realitatile existente in aceste institutii fundamentale ale statului, ALTFEL NE INDREPTAM CATRE ANARHIE TOTALA.

 • In MENTALUL COLECTIV s-a indus ideea-program conform careia SOCIETATEA CIVILA ar fi reprezentata de multitudinea de ONG-uri, organizatii nonprofit, neguvernamentale, forme asociative infiintate in baza unor dispozitii legale distincte de actele normative care reglementeaza organizarea si functionarea societatilor comerciale, firme cu CAPITAL privat, aparute pe fondul implementarii CAPITALISMULUI dupa 1989. Dupa 28 de ani de CAPITALISM, DECIZIILE CURTII DE ARBITRAJ INTERNATIONAL (in spete ex. Chevron, Enel etc.) evidentiaza o PRACTICA UNITARA in ce priveste nerespectarea clauzelor contractuale din partea reprezentantilor partenerilor externi, cu consecinta obligarii acestora la plata unor DESPAGUBIRI, DOVADA incalcarii in fapt si-n drept a dispozitiilor legale in vigoare si in materie. DOVADA GENERARII PREJUDICIULUI.
  La polul opus al strategiei, ONG-urile (o parte din ele!) s-au implicat activ, sistematic in formatarea opiniei publice in directia impusa de interese externe sustinute FINANCIAR! Or, societatea civila este o notiune mult mai larga si mult mai profunda, cuprinzand si pe cei multi, care-si vad de treaba lor, ex. salvatorii (pompieri, cadre medicale, militare, brutari, fermieri, jurnalisti de buna credinta, profesori, istorici, analisti, artisti, cercetatori, preoti, oameni simpli care-si duc traiul de azi pe maine, celebrand in taina sfanta si binecuvantata zi primita in dar de la Creator).
  Conflictul dintre SOCIETATEA COMERCIALA PRIVATA, SOCIETATEA CIVILA TIP ONG, INSTITUTIILE STATULUI, conflict supervizat din afara granitelor, creaza climatul favorabil instaurarii ANARHIEI. QUI PRODEST? Si care ar fi SOLUTIA POTRIVITA, PASNICA?
  Doamne ajuta pentru SOLUTIA POTRIVITA PASNICA!

 • De la INTREPRINDEREA DE STAT la SOCIETATEA COMERCIALA …DE STAT, CU CAPITAL DE STAT, APOI CU CAPITAL MIXT, IN CELE DIN URMA, CU CAPITAL PRIVAT…vezi ponderea CAPITALULUI PRIVAT STRAIN si manierea in care s-a realizat instrainarea ACTIVELOR, ZACAMINTELOR, RESURSELOR, COMPANIILOR DE INTERES STRATEGIC NATIONAL, MAI GRAV, INSTRAINAREA RESURSELOR UMANE, DESTRAMAREA FAMILIILOR. Transformarea tarii in obor, piata de desfacere, targ, dupa principi gen: ” nu am mama, nu ama tata, fratele meu e buzunarul” sau “nu ma trezesc din pat dimi dac nu incasez comision cu muuuuuulte zerouri”. Mita, santaj, coruptie, perversiune, DEVIATIA ridicata la rang de VIRTUTE. Cancerul global. Starea de septicemie, CAPTIVITATE a umanitatii pe Terra. PATRIMONIUL NATIONAL, AVEREA, ZESTREA TRANSMISA DIN GENERATIE IN GENERATIE…?! Datoria morala…?! Leacul…?!
  Doamne ajuta!