Analize și opinii

Institutul Elie Wiesel se ia la trântă cu făuritorii Marii Uniri!

Alexandru Florian solicită revizuirea emisiunii de mărci poștale Făuritori ai Marii Uniri, cerând îndepărtarea primului Patriarh al Țării și al primului premier al României Mari.Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel își exprimă dezacordul față de editarea unui timbru în care este ilustrat Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române.

Alexandru Florian, directorul general al Institutului, solicită Romfilatelia într-un comunicat „să revizuiască emisiunea de mărci poștale Făuritori ai Marii Uniri (I), în conformitate cu valorile civice ale societății democrate”.

Potrivit lui Alexandru Florian, „există două momente grave în activitatea publică a lui Miron Cristea, care au adus atingere atât României cât și populației evreiești”: „Circulara nr. 2602/21.09.1916 împotriva României, „Noul dușman care râvnește în chip atât de păcătos la știrbirea și stricarea hotarelor patriei noastre (Ungaria, n.n.)”. Menționăm că în această perioadă a Primului Război Mondial, Miron Cristea era Episcopul Caransebeșului.

În 1938, Guvernul prezidat de patriarhul Miron Cristea a elaborat metodologia de aplicare a Decretului-Lege nr. 169/21.01.1938 privind revizuirea cetățeniei. În urma aplicării acestui Decret-Lege, 225.222 de evrei și-au pierdut cetățenia română, respectiv 36% din totalul populației evreiești”, precizează sursa citată.De asemenea, directorul Institutului menționează că un alt timbru îl reprezintă pe Vaida Voievod, „cel care în 1935 a militat să impună principiul „numerus valachicus” (numerus clausus) în administrație”.

„Acest demers a atras excluderea sa din PNȚ, iar în martie 1935 înființează alături de alte grupuri de extremă dreapta Frontul românesc”, se arată în comunicat.Alexandru Vaida Voievod a fost unul dintre artizanii Marii Uniri, fiind liderul de necontestat al românilor ardeleni. De asemenea, a fost primul premier al României Mari.  Vaida Voievod a fost ministru în mai multe Guverne.Nu este prima oară când numele lui Miron Cristea este contestat.

În anul 2010, Camera de Comerț Româno-Americană a reacționat extrem de dur în fața deciziei Băncii Naționale de a-l include pe primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române într-o emisiune monetară comemorativă, cerând „distrugerea imediată” a monedelor.Patriarhul Miron Cristea s-a născut în 18 iulie 1868, la Toplița, în județul Harghita. Și-a legat numele în primul rând de Episcopia Caransebeșului unde a păstorit vreme de 20 de ani. Din 1920 a fost mitropolit primat până în anul 1925, iar în perioada 1925-1939 Patriarh al României. A fost, pentru o vreme, și membru al regenței, perioada 1927-1930, iar în ultimii doi ani ai vieții prim ministru al Guvernului României.

În 2017, Institutul Wiesel a început o campanie de eliminare din spațiul public a numelor unor personalități românești, printre care Mircea Vulcănescu, Radu Gyr, Mitropolitul Visarion Puiu sau a generalului Gheorghe Jienescu. Campania s-a încheiat în eșec, majoritatea obiectivelor păstrându-și numele.

Autor: Tudor Matei

Sursa: Active News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Faptul ca acest escroc alogen isi permite asemenea blasfemii la adresa neamului romanesc, platit fiind din bani publici, confirma inca o data, statutul de Colonie horror pe care il are astazi, Romania!

  • Reglari de conturi temporo-spatiale. Lumea este intr-o continua schimbare, fenomenele evolueaza extrem la toate nivelurile, straturile, dimensiunile. Adevarul ca de fiecare data pe la mijloc.
    Atata vreme cat fondurile publice in prezent nu pot sustine DECENT drepturile oamenilor muncii (pensii, salarii, indemnizatii legitime), sfantul si binecuvantatul NIVEL DE TRAI/CAP LOCUITOR la niv. standardelor “partenerilor” euratlantici, mi se pare indecenta finantarea in speta a unui institut in jurul activitatii caruia graviteaza o stare conflictuala mocnita generata de comiterea unor erori istorice absolut regretabile. Regretabil, dureros, este si modul actual de trai, in conditiile in care, milioane de semeni au fost nevoiti sa paraseasca tara pentru conditii decente de trai, diferenta ramasa in tara fiind supusa sistematic la a suporta consecintele unor altfel de erori: legislative, politice, strategice, parteneriale, religioase, multiculturaliste pe fondul globalismului. Frici, griji, temeri, teroare. Teroare generata de politica instrumentarii de dosare oricand, oricui si in orice conditii: fiscale, financiar-bancare, contencios-administrative, civile, comerciale, penale. EXECUTAREA SILITA a unui popor prin toate mijloacele posibile si imposibil de imaginat. O ALTFEL de EXTERMINARE, din pacate. Absolut regretabil ce ni se intampla. Strigator la Cer! Cu credinta, incredere, speranta intr-un Nou Inceput, Bun, Luminos, Prosper, Pasnic. Lucrare Noua, durabila, sustenabila, si “…sa se zideasca zidurile Noului Ierusalim…”
    Doamne ajuta sa ne luminam in An Centenar!

Abonează-te la newsletter